Mardalsfossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mardalsfossen
Mardalsfossen
Mardalsfossen juli 2004
Beliggenhet Eikesdal i Nesset kommune
Elv Mardøla
Fossetype Flertrinns stupfoss
Fallhøyder:
 – Totalt fall:
 – Høyeste loddrette fall:
 – Antall fall:

705 m
250 m
2
Høyde ved toppen 945 moh.
Vernestatus Utbygget, med økt vannføring om sommeren
Mardalsfossen ligger i Møre og Romsdal
Mardalsfossen
Mardalsfossen
Mardalsfossen (Møre og Romsdal)
62°28′29″N 8°07′25″ØKoordinater: 62°28′29″N 8°07′25″Ø

Mardalsfossen (også Søndre Mardalsfossen, Søre Mardalsfossen og Østre Mardalsfossen) er en foss ved sørenden av Eikesdalsvatnet i Nesset kommune i Romsdal. Fossen er en del av elva Mardøla, (også kalt Søndre Mardøla og Østre Mardøla) i det den faller 705 meter ned mot Mardalen ved sørenden av Eikesdalsvatnet i bygda Eikesdal.

Fossen henter vannet fra Mardalstjønna (nå en utbygd dam) som ligger like over toppkanten på 945 moh og består av to store fall. Begge fallene er stupfosser og det øverste fallet er den høyeste. Fossen ender i en del mindre kaskadefall ved bunnen. Mot vest renner Ytste Mardøla (også Vestre Mardøla) ned langs fjellsiden fra Nedste Mardalsvatnet (ca 840 moh.), og tømmer i Mardøla før den renner ut i Eikesdalsvatnet.

Det går bilvei frem til en parkeringsplass nedenfor fossen, med utkikksplass og informasjon om fossen og området. Fra parkeringsplassen er det 30–45 minutters lett gange på opparbeidet turvei opp til fossen.

Mardøla er regulert til kraftutbygging i Grytten kraftverk men fra 20. juni til 20. august slippes det tre kubikkmeter vann i sekundet hele døgnet på grunn av turismen. Resten av året ledes vannet til vannmagasinene Grøttavatnet og Mongevatnet.

Mardalsfossen kom i fokus i 1970, under Mardøla-aksjonen, der filosofen Arne Næss sammen med rundt 300 andre, lenket seg til steiner som protest mot utbyggingen av fossen.

Uenighet om høyde[rediger | rediger kilde]

Fossen er ofte feilaktig blitt regnet for å ha det høyeste fallet i Norge, og høyden 298 meter er blitt brukt. Kildene er derimot uenige om tallene.

SSBs Statistiske årbok fra 2007 lister Søndre Mardalsfoss som Norges nest høyeste vannfall med 705 meter, og sjette høyeste loddrette vannfall med 250 meter.[1] Norges vassdrags- og energidirektorat er enige med SSB og oppgir et fall på 250 meter for Søre Mardalsfoss.[2] Fossefallsdatabasen world-waterfalls.com regner vannfallet til 657 meter, og det høyeste fallet til 358 meter.[3]

På film[rediger | rediger kilde]

Fossen ble delvis brukt som lokasjon i inspillingen av "Outlander" en Science-Fiction/Viking film fra 2008.

Skulptur[rediger | rediger kilde]

Fra sommeren 2014 til august 2015 er Antony Gormley skulptur «Another Time» å se i fossegryta til Mardalsfossen.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.ssb.no Statistisk årbok 2007: Oversikt over geografiske forhold
  2. ^ www.nve.no Noregs høgaste fossar
  3. ^ www.world-waterfalls.com Mardalsfossen
  4. ^ «Antony Gormley Official Website».