Mardalsfossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mardalsfossen
Mardalsfossen juli 2004
Høyde o.h.954 meter
BeliggenhetEikesdal i Nesset kommune
ElvMardøla
FossetypeFlertrinns stupfoss
Fallhøyder
 – Totalt fall
 – Høyeste loddrette fall
 – Antall fall

705 m
297 m
2
Høyde ved toppen945 moh.
VernestatusUtbygget, med økt vannføring om sommeren
Posisjonskart
Mardalsfossen ligger i Møre og Romsdal
Mardalsfossen
Mardalsfossen
Mardalsfossen (Møre og Romsdal)
Kart
Mardalsfossen
62°28′17″N 8°07′12″Ø

Mardalsfossen (også Søndre Mardalsfossen, Søre Mardalsfossen og Østre Mardalsfossen) er en foss ved sørenden av Eikesdalsvatnet i Nesset kommune i Romsdal. Fossen er en del av elva Mardøla, (også kalt Søndre Mardøla og Østre Mardøla) i det den faller 705 meter ned mot Mardalen ved sørenden av Eikesdalsvatnet i bygda Eikesdal.

Fossens utspring og vannets videre løp[rediger | rediger kilde]

Fossen henter vannet fra Mardalstjønna, tidligere flere tjønn som er samlet til et vann etter oppdemming i forbindelse med utbyggingen av Aursjøen. Tjønnet som ligger like over toppkanten på 945 moh og slipper vannet utfor stupet i to store fall. Begge fallene er stupfosser og det øverste fallet er den høyeste. Fossen ender i en del kaskadefall ved bunnen. Mot vest renner Ytste Mardøla (også Vestre Mardøla) ned langs fjellsiden fra Nedste Mardalsvatnet (ca 840 moh.), og tømmer i Mardøla før den renner ut i Eikesdalsvatnet.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Det går bilvei frem til en parkeringsplass nedenfor fossen, med utkikksplass og informasjon om fossen og området. Fra parkeringsplassen er det 30–45 minutters lett gange på opparbeidet turvei opp til fossen. Etter ca 0,7 km kommer stien inn i Mardalen naturreservat[1]; stien forlater deretter naturreservatet igjen der den etter ytterligere 0,8 km krysser elva på en solid gangbro. Rett før brua er det et lite amfi med sittebenker og utsikt mot fossen. Fra brua er det utsyn mot fossen etter nye 0,5 km, fortsetter man videre, blir man våt.

Kraftutbygging[rediger | rediger kilde]

Mardøla er regulert til kraftutbygging i Grytten kraftverk men fra 20. juni til 20. august slippes det tre kubikkmeter vann i sekundet hele døgnet på grunn av turismen. Resten av året ledes vannet til vannmagasinene Grøttavatnet og Mongevatnet.

Mardøla-aksjonen[rediger | rediger kilde]

Mardalsfossen kom i fokus i sommeren 1970, under Mardøla-aksjonen, der filosofen Arne Næss sammen med rundt 300 andre, lenket seg til steiner som protest mot utbyggingen av fossen. Aksjonen ble beskrevet i en norsk dokumentarfilm fra 1972, Kampen om Mardøla.

Høyeste fossefall i Norge[rediger | rediger kilde]

Fossen er regnet for å ha det høyeste fallet i Norge, på bakgrunn av statistikk fra SSB som konkluderte slik i 2005. Andre kilder er derimot uenige i tallene.

Statistisk sentralbyrås Statistisk årbok fra 2007 lister Søndre Mardalsfoss som Norges nest høyeste vannfall med 705 meter, og sjette høyeste loddrette vannfall med 297 meter.[2] Øverste fall på Mardalsfossen har et fritt fall på 297m og et nedre fall på 220m [3] Fossefallsdatabasen world-waterfalls.com regner vannfallet til 657 meter, og det høyeste fallet til 358 meter.[4]

På film[rediger | rediger kilde]

Fossen ble delvis brukt som location under innspillingen av science-fiction-/vikingserien Outlander (2008).

Skulptur[rediger | rediger kilde]

Fra sommeren 2014 til august 2015 var Antony Gormley skulptur «Another Time» å se i fossegryta til Mardalsfossen.[5][6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mardalen naturreservat». www.nasjonalparkstyre.no. Arkivert fra originalen 30. mars 2017. Besøkt 29. mars 2017. 
  2. ^ Rosvold, Knut A. (25. januar 2023). «Mardalsfossen». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 29. juli 2023. 
  3. ^ Rosvold, Knut A. (25. januar 2023). «Mardalsfossen». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 29. juli 2023. 
  4. ^ www.world-waterfalls.com Mardalsfossen Arkivert 11. juni 2011 hos Wayback Machine.
  5. ^ «Denne mannen skal trekke turistene til Eikesdal». nrk.no. 17. juni 2014. Besøkt 29. juli 2023. «Antony Gormley er et velkjent navn i kunst-verdenen. Nå har Eikesdal fått et av verkene hans. (---) Med helikopter ble jernmannen fløyet til Mardalsfossen. Det er enda rolig i Eikesdalen, men om kun tre dager åpner fossen for besøkende, og det er forventet opp mot 20.000 mennesker i løpet av sommeren.» 
  6. ^ «Another Time Mardalsfossen – News». www.antonygormley.com. Antony Gormley. Besøkt 29. juli 2023.