Mardalsfossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mardalsfossen
Mardalsfossen Waterfall Norway 2004.jpg
Mardalsfossen juli 2004
Høyde o.h.954 meter
BeliggenhetEikesdal i Nesset kommune
ElvMardøla
FossetypeFlertrinns stupfoss
Fallhøyder
 – Totalt fall
 – Høyeste loddrette fall
 – Antall fall

705 m
250 m
2
Høyde ved toppen945 moh.
VernestatusUtbygget, med økt vannføring om sommeren
Posisjonskart
Mardalsfossen ligger i Møre og Romsdal
Mardalsfossen
Mardalsfossen
Mardalsfossen (Møre og Romsdal)

Mardalsfossen
62°28′17″N 8°07′12″Ø

Mardalsfossen (også Søndre Mardalsfossen, Søre Mardalsfossen og Østre Mardalsfossen) er en foss ved sørenden av Eikesdalsvatnet i Nesset kommune i Romsdal. Fossen er en del av elva Mardøla, (også kalt Søndre Mardøla og Østre Mardøla) i det den faller 705 meter ned mot Mardalen ved sørenden av Eikesdalsvatnet i bygda Eikesdal.

Fossen henter vannet fra Mardalstjønna, tidligere flere tjønn som er samlet til et vann etter oppdemming i forbindelse med utbyggingen av Aursjøen. Tjønnet som ligger like over toppkanten på 945 moh og slipper vannet utfor stupet i to store fall. Begge fallene er stupfosser og det øverste fallet er den høyeste. Fossen ender i en del kaskadefall ved bunnen. Mot vest renner Ytste Mardøla (også Vestre Mardøla) ned langs fjellsiden fra Nedste Mardalsvatnet (ca 840 moh.), og tømmer i Mardøla før den renner ut i Eikesdalsvatnet.

Det går bilvei frem til en parkeringsplass nedenfor fossen, med utkikksplass og informasjon om fossen og området. Fra parkeringsplassen er det 30–45 minutters lett gange på opparbeidet turvei opp til fossen. Etter ca 0,7 km kommer stien inn i Mardalen naturreservat[1], stien forlater dette igjen der den etter ytterligere 0,8 km krysser elva på en solid gangbro. Rett før brua er det et lite amfi med sittebenker og utsikt mot fossen. Fra brua er det utsyn mot fossen etter nye 0,5 km, fortsetter man videre, blir man våt.

Mardøla er regulert til kraftutbygging i Grytten kraftverk men fra 20. juni til 20. august slippes det tre kubikkmeter vann i sekundet hele døgnet på grunn av turismen. Resten av året ledes vannet til vannmagasinene Grøttavatnet og Mongevatnet.

Mardalsfossen kom i fokus i sommeren 1970, under Mardøla-aksjonen, der filosofen Arne Næss sammen med rundt 300 andre, lenket seg til steiner som protest mot utbyggingen av fossen. Aksjonen ble gjengitt i en norsk dokumentarfilm fra 1972, Kampen om Mardøla.

Høyeste fossefall i Norge[rediger | rediger kilde]

Fossen er[trenger referanse] blitt regnet for å ha det høyeste fallet i Norge, på bakgrunn av statistikk fra SSB som konkluderte med følgende i 2005. Andre kilder er derimot uenige i tallene.

Statistisk sentralbyrås Statistiske årbok fra 2007 lister Søndre Mardalsfoss som Norges nest høyeste vannfall med 705 meter, og sjette høyeste loddrette vannfall med 250 meter.[2] Norges vassdrags- og energidirektorat er enige med SSB og oppgir et fall på 250 meter for Søre Mardalsfoss.[3] Fossefallsdatabasen world-waterfalls.com regner vannfallet til 657 meter, og det høyeste fallet til 358 meter.[4]

På film[rediger | rediger kilde]

Fossen ble delvis brukt som location under innspillingen av "Outlander", en science-fiction-/vikingfilm fra 2008.

Skulptur[rediger | rediger kilde]

Fra sommeren 2014 til august 2015 er Antony Gormley skulptur «Another Time» å se i fossegryta til Mardalsfossen.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]