Romsdalseggen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Romsdalseggen kan en se Trollveggen, med Romsdalen omtrent tusen høydemeter nedenfor

Romsdalseggen er en fjellrygg (tinderekke) mellom Venjesdalen og Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Fjellryggen består av flere fjelltopper nederst i Romsdalen. Den er tilgjengelig fra Venjesdalen, Isfjorden og Åndalsnes.

Romsdalseggen er ca. 10 km lang. Blånebba er Romsdalseggens høyeste topp, 1320 moh., og er den østligste av toppene. Vestover tinderekken ligger Mjelvafjellet, Høgnosa og lengst i vest Nesaksla. Romsdalseggen er omkranset av fjelltoppene Venjetindan, Romsdalshornet, Trolltindan, Trollveggen, Bispen, Kongen og Dronninga. Lengst inne i Isterdalen kan en se Trollstigen. Mot vest ser man Molde og ut mot Norskehavet. Romsdalseggen går parallelt med nedre del av Romsdalen, og Rauma elv sees i dalbunnen 1000 meter nedenfor fjellryggen.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Fra 2009 har den lokale reiselivsnæringen gitt Romsdalseggen en omfattende markedsføring. I samarbeid med Den Norske Turistforening ble eggen merket og tilrettelagt som turmål, noe som har resultert i økt besøk. Stien fikk varder omtrent for hver 50. meter. Det ble montert kjetting på bratte og vanskelige steder hvor det kan være nødvendig å holde seg fast. Det vanligste utgangspunktet er å starte vandringen i Venjesdalen. Det er tilrettelagt for tre ulike ruter:

  • «Romsdalseggen via Mjelvaskaret» – den enkleste varianten og egner seg for barnefamilier.
  • «Romsdalseggen komfort» – omfatter litt småklatring.
  • «Romsdalseggen ekstrem» – krevende, inneholder en bratt bestigning av sydryggen på Blånebba.

I 2015 ble det registrert 14.000 fotturister på Romsdalseggen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bommet med 25.000 på Eggen». Romsdals budstikke. 23. oktober 2015. s. 2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]