Sinclairspelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Sinclairs landgang i Romsdalen» malt av Adolph Tidemand og Morten Müller 1876.

Sinclairspelet, Sinclairveka eller Sinclairfestivalen er et friluftsskuespill om Skottetoget i 1612. Spillet finner vanligvis sted på Klungnes, i Rauma i Møre og Romsdal, stedet der skottene gikk i land. Det handler om den dramatiske ferden for skottene, fra Klungnes, opp Romsdalen, over Lesja, til Kringen ved Otta i Gudbrandsdalen, hvor skottehæren møtte motstand og led nederlag. Manus er skrevet av forfatteren Erling Pedersen, og musikken er komponert av Per Ottar Gjerstad. Sinclairspelet blir spilt med både amatører og profesjonelle skuespillere. Spillet har på grunn av økonomi ikke blitt satt opp årlig.

Stiftingen Sinclairfestivalen drifter spillet, de har både offentlige og private stiftere.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det første Sinclairspelet ble satt opp tidlig i august, 2002, på Klungnes, i Romsdal. De første årene gjorde spillet stor suksess og det ble bestemt å lage en oppsettning også i Gudbrandsdalen. I 2005, ble spillet satt opp ved Tunstugu i Lesja i Innlandet, i samarbeide med Lesja og Sel kommuner. Dette ble ingen suksess og Sinclairspelet satt igjen med en stor gjeld, noe som medførte at det ikke ble noen oppsetning i 2006 og 2007. I 2008 var det et nytt forsøk på Klungnes, men også dette året ble det underskudd. Senere er det ikke satt opp noen Sinclairspel. Gjelden er blitt sanert.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kavli, Evy. Ny glød for Sinclairspelet 12. august 2010 - html[død lenke] (besøkt: 9. april 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bondevik, Kjell (1948). Studiar i norsk segnhistorie. Oslo: Aschehoug. 
  • Lonbakken, Sjur AF (2007). Gjè ly, godt folk no er fiende kome i lande! Slaget ved Kringen: ein studie av føresetnadane for slaget mellom skottar og lokale bønder ved Kringen i Gudbrandsdalen hausten 1612 (Masteroppgave i historie). Universitetet i Oslo. 
  • Michell, Thomas (1886). History of the Scottish Expedition to Norway in 1612. London: T. Nelson. 

(på norsk 1997: Historien om den skotske ekspedisjon til Norge i 1612, Jon Selfors)

  • Rasch-Eng, Rolf (1992). Herr Sinclair dro over salten hav. Eiksmarka: Libretto forlag. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]