Prestegjeld (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Prestegjeld)
Hopp til: navigasjon, søk

Prestegjeld var tidligere et geografisk, administrativt område i Den norske kirke. Et prestegjeld bestod av ett eller flere sokn. Prestegjeldet var i sin tur underlagt et prosti. Prestegjeldene hadde ikke bare betydning som kirkelige forvaltningsenheter, men fylte i tidligere tider også mange av de funksjonene senere tiders kommuner har; da kommuner ble etablert i Norge i 1837 ble den kirkelige administrative inndelingen lagt til grunn og de fleste nye kommunene ble dermed sammenfallende med eksisterende prestegjeld.

I et prestegjeld var det ofte flere prestestillinger (kapellaner) som administrativt er underlagt en sogneprest (sokneprest). Et prestegjeld hadde også andre ansatte, som kateket, diakon og kantor. Gruppen av ansatte i et prestegjeld betjente alle sognene i prestegjeldet.

Sognene har på sin side en betydning i kirkens rådsstruktur. Hvert sogn har et eget sogneråd (menighetsråd). Sognerådene velger medlemmer til et kirkelig fellesråd (fellesrådet) i kommunen.

Fra 1989 ansettes sokneprester og kapellaner av bispedømmerådene. Det er ca. 1 300 prester i menighetstjeneste i Den norske kirke.

Fra 2004 ble prestegjeldet som administrativ enhet faset ut av Den norske kirke, og fra 2012 gikk det også ut av lovverket.[1] Kirken er nå organisert med de ulike sognene som grunnenheter, og prestene er ansatt i et prosti i stedet for i et prestegjeld.[2][3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]