Halvard Hatlen (1899)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andre med samme navn Halvard Hatlen (1962) – barnebarn og billedkunstner.
Halvard Hatlen
HalvardHatlen1899.jpg
Halvard Hatlen,
malt av Rune Hatlen (barnebarn).
Født11. mai 1899
Norge Isfjorden, Møre og Romsdal
Død9. juli 1957
Norge Isfjorden
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Barn Kjersti Hatlen LundeRediger på Wikidata
Nasjonalitet norsk
Felt Malerkunst, tegning, portrett
UtdannelseBilledkunst

Halvard Hatlen (døpt Halvor Hatlen) (født 11. mai 1899 i Hatlen, Isfjorden i Romsdal, død 9. juli 1957 i Romsdal.) var en norsk billedkunstner og malte figurative bilder, vanligvis med motiver fra hans nære omgivelser, særlig var han opptatt av Romsdalsnaturen. Hans teknikk var særlig oljemaleri og akvarell. Han har også utført flere store veggmalerier. Han drev malerskole i Sarpsborg en kort periode.

Liv og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Halvard Hatlen ble født og vokste opp i Isfjorden, her levde han hele sitt liv, bortsett fra noen år i studietiden og like etter. Hatlen er barnebarn av vossingen Knut Mestad Hatlen som bosatte seg i Isfjorden og startet med nordlandshandelen av sko og klær, som la grobunn for konfeksjonsindustrien i Norge.

"Fjærestua i Julsundvegen, Molde", et eksempel fra hans tidlige periode med ganske mørke farger. Oljemaleri, 1924, 64x70 cm
Hatlen under arbeide med veggdekorasjon på Romerike Folkehøgskole, Jessheim. Dekorasjonen var over tre etasjer og viser etterkrigstidens optimisme og framtidstro. Veggdekorasjonen er senere ødelagt.
Storm Waaler veggdekorasjon like før riving av bygget. Bildet er redigert, men viser den lysere og friskere bruken av farger.

Hatlen ble utdannet ved Den kongelige Tegneskole i Oslo fra 1915 til 1916, under Harald Petersen, August Eiebakke, Eivind Nielsen og Hans Ødegaard. Skolen skiftet senere navn til Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han fortsatte sitt studium ved Kunstakademiet i Oslo, høsten 1916 og utover våren 1917, under Christian Krohg og Halvdan Strøm.

Deretter ble det noen år uten studier før han noen år senere reiste han til Tyskland for studium ved Schule für bildende Kunst i München, sommeren 1923 til våren 1924, under Hans Hoffmann.

Han debuterte 20 år gammel i Ålesund Kunstforening men naturalistiske landskaper. I elevtiden hos Hans Hoffmann ble Hatlen inspirert av impresjonismen, samtidig som han bevarte sitt personlige særpreg. Våren 1925 oppholdt han seg i Tromsø, hvor han stilte ut i kunstforeningen. Han besøkte Narvik, Bodø, Trondheim og Kristiansund med utstillinger. Han følte et kunstnerisk slektskap med André Derain, og hans bilder fra denne perioden var ofte i grågrønne og brune farger.

Sommeren 1928 oppholdt Hatlen seg ved Halden, hvor han drev tegnekurs og fortsatte med maleskole i Sarpsborg utover vinteren. I Halden, malte han Fredriksten festning, et oljemaleri, som senere ble antatt på Statens Høstutstilling [1].

Hatlen ble utsatt for en bilulykke, våren 1957. Han døde samme sommer og er gravlagt fra Hen kirke, Isfjorden.

Flere etterkommere etter Halvard Hatlen har bemerket seg kunstnerisk, blant annet Kjersti Hatlen Lunde (datter), Halvard Hatlen (barnebarn), Rune Hatlen (barnebarn) og Kjellaug Hatlen Lunde (barnebarn).

Medlemskap[rediger | rediger kilde]

Halvard Hatlen var helt fra begynnelsen av med i Møre Kunstnarlag, en fagforening eller distriktsorganisasjon for billedkunstnere i Møre og Romsdal. Den ble stiftet like etter krigen, senere er navnet endret til Bildende Kunstnere Møre og Romsdal (BKMR). Han var også medlem av Unge Kunstneres Samfund (UKS).

Motivene[rediger | rediger kilde]

Hatlen malte figurative bilder med motiver fra sine nære omgivelser. Særlig var han opptatt av naturen, og flere av motivene hentet han fra Isfjorden og nærområdene hvor han bodde det meste av sitt liv. Foruten landskaper malte han interiører, stilleben, portretter, samt religiøse komposisjoner og samfunnsskildringer. Han arbeidet helst i teknikkene oljemaleri og akvarell [2].

Fra omkring 1928 og inn i 1930-årene anvendte Hatlen mørke farger i sine malerier. Hatlens mørkstemte farger fra 1930-årene ble i 1940-årene avløst av en lysere og friskere fargeskala. I landskapene ville han fange inn lys og luft. Gode eksempler er bilder fra Mørekysten. Haldor A. Koch skriver i en anmeldelse av veggdekorasjonen hos Storm Waaler i Isfjorden (oktober 1954) ...Dekorasjonen formelig gnister av fargeglede og skapertrang. Kunstneren har spent sin pallet i spekterets solfarger og spenner over et rikt register med vel avstemte valører, og er en berikelse for øye og sinn og får også tidsmessig sagt meget... [3]. I nekrologen skriver Haldor A. Koch ...Han var av de beskjedne i samfunnet og i venne- og kunstkretser. Beskjeden, saktmodig og dyp henførelse i kunstens hellige kall - ble han han for meg et av de rikeste og mest givende mennesker jeg har møtt... / ...Kall det kampen frem til lyset. Det var Halvards kamp å finne det vakre - det skjønne i livet. Det å kjempe seg fram og opp mot lyset. [4].

Utstillinger og oppdrag[rediger | rediger kilde]

Fra 1919 til 1957 hadde han over 60 separatutstillinger omkring i Norge [2] [5]. Han tok også på seg mange oppdrag, særlig portrettmalerier, samt noen faner.

Veggdekorasjoner[rediger | rediger kilde]

I 1937 malte han scenedekorasjon i Isfjorden Skytterhus. I 1983 kjøpte Isfjorden Frilynte Ungdomslag bygget, som gikk under navnet Fritun. Men den 14. februar 1985 kollapset det under store snømengder. Scenedekorasjonen ble reddet, likeså et maleri på en av veggene, kom fra det uten skader. Senere ble disse arbeidene montert i den nye salen til ungdomslaget, i samme bygg som Isfjorden Samfunnshus.

Med utsmykningen på Kafé Arne i Oslo (1948) begynte en periode med større veggutsmykninger. Arbeidet med store veggmalerier fikk innvirkning på hans staffelbilder. Han beveget seg fra den mer detaljerte og naturalistiske gjengivelse av motivet, til en større monumentalitet, uttrykt ved store, rene fargeflater. Hans malemåte fikk et friere preg, og han utfoldet seg mer med lysere, rene og klare farger. Den store dekorasjonen ved Romerrike Folkehøgskole (1949), over tre etasjer er et godt eksempel, den er nå ødelagt. Det samme holdt på å skje med dekorasjonen hos Storm Waaler i Isfjorden. Bygget skulle rives, men ildsjeler fra bygda klarte å redde den og montere den opp i Isfjorden Samfunnshus [6] [7].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Katalog over Statens 49. årlige Kunstutstilling (Statens Høstutstilling 1932) pdf Arkivert 14. februar 2016 hos Wayback Machine.
  2. ^ a b "Sine aners fotspor." Romsdal Folkeblad 5. mars 1955.
  3. ^ Koch, Haldor A. "Vakker dekorasjon i Storm Konfeksjonsfabrikk." Møre Dagblad (?3.) 5. oktober 1954.
  4. ^ Koch, Haldor A. "Maleren Halvard Hatlen. Til hans minne." 12. juli 1957.
  5. ^ "Sansen for god kunst veks utover bygdene." Romsdalsbladet 25. mai 1948.
  6. ^ Hagen, Rigmor Sjåstad: "Malte i bestefars penselstrøk." Romsdals Budstikke 23. mai 2016. Side 20-21.
  7. ^ Kavli, Evy. "Jeg er fornøyd med resultatet." Åndalsnes Avis 30. april 2016. Side 7-9.
  8. ^ Tokle, O.O. "Til Hen menighet." Åndalsnes Avis 3. desember 1929.
  9. ^ Hatlemark, Eug. (Prost) "Hen kirke er restaurert. Innvielsen foregår søndag." Åndalsnes Avis 1931.
  10. ^ "Øverdalen kapell har fått nytt interiør." Åndalsnes Avis 21. juni 1955.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]