Sekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sekken
Sekkjin
Geografi
PlasseringRomsdalsfjorden
Areal 18,45 km²
Høyeste punktTranhaugen (304)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Fylke
Kommune
Møre og Romsdal
Molde
Demografi
Befolkning150 (2005)
Befolkningstetthet8,1
Posisjon
Kart
Sekken
62°39′18″N 7°19′40″Ø

Sekken med Veøya i forgrunnen, Hangholmen i midten.

Sekken er ei lita øy i Romsdalsfjorden i Molde kommune, Møre og Romsdal. Den er 18,37 km² stor, har ca. 150 innbyggere (2004) og ligger rundt 40 minutters ferjetur unna Molde by. Det høyeste punktet på øya er Tranhaugen på 304 meter.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Det går en 20 kilometer lang delvis asfaltert vei rundt øya, som har barne- og ungdomsskole og barnehage, samt dagligvarebutikken Samsen, bygd på dugnad. Andreas Lunnans programserie Rundt neste svingNRK hadde i 2003 en dokumentar fra Sekken.

Skolen og barnehagen har flere ganger vært trua av nedleggelse som følge av nedskjæringer i det kommunale budsjettet, men dette har hver gang møtt motstand og demonstrasjoner fra folket på øya, og har ennå ikke skjedd.

I 2000 ble det fastslått at Sekken hadde landets lengste forventede levealder for kvinner, 94,5 år.[1]

Sekken sogn ligger under Molde domprosti. Sekken kirke sto ferdig i 1908.

Historie[rediger | rediger kilde]

Håkon Herdebrei skal ha blitt drept av Erling Skakke i et sjøslag utenfor Sekken i 1162, og hvert år arrangeres det en turmarsj på øya til minne om dette.

Nicholas Oliver Lawson, viseguvernør for Floreana på Galápagosøyene og mannen som satte Charles Darwin på sporet av evolusjonsteorien, var født på Sekken i 1790 som Nikolai Olaus Lossius.[2]

Sekken tilhørte Veøy kommune før den 1. januar 1964 ble en del av Molde kommune sammen med Veøya og Nesjestranda.

Navnet Sekken har ikke noe med en sekk å gjøre, men kommer fra norrønt /sæ-kinn/, som betyr noe slikt som «det bratte landet som stiger opp fra sjøen». Denne egentlige betydninga vises også i måten den innfødte lokalbefolkningen uttaler navnet på øya, /sekkjinn/. Sekken er nemlig den bratteste og høgeste øya i Romsdalsfjorden, mens de andre, som Veøya og Bolsøya, er relativt flate.

Samsen[rediger | rediger kilde]

I 1997 ble øyas eneste butikk, Bua, lagt ned. Tre år seinere, i februar 2000 ble det stiftet et aksjeselskap som skulle starte ny dagligvareforretning. Det ble solgt aksjer for over 400 000 kroner, og en ny butikk, Samsen, ble reist på dugnad.[3]

Personer fra Sekken[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]