Generalmajor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Generalmajors gradstegn i den canadiske hæren

Generalmajor er en generalitetsgrad brukt i de fleste land i verden. Den tilsvarer kontreadmiral i marinen. Graden rangerer under generalløytnant og over brigadegeneral, brigader eller oberst, avhengig av land. I daglig omtale er det vanlig å betegne alle personer med generalsgrad («virkelig» general, generalløytnant eller generalmajor) som «general».

Norge[rediger | rediger kilde]

Generalmajor Tor Rune Raabye.

I Norge er generalmajor den laveste generalgraden i Hæren og Luftforsvaret, og rangerer etter generalløytnant og «virkelig» general. Frem til 1972 var det bare kongen som var «virkelig» general i Norge og graden generalløytnant var også svært sjelden; forsvarssjefen var enten generalløytnant eller generalmajor (ev. tilsvarende admiralsgrad); dermed var generalsgrader over generalmajor nesten ikke i bruk i Norge, og generalmajor var følgelig den vanligste generalsgraden.

Graden symboliseres med to stjerner på gul-(gull)farvet bakgrunn og tilsvarer kontreadmiral i Sjøforsvaret. Før 1997 ble den symbolisert med én stjerne på gul-(gull)farvet bakgrunn. Den rangerte frem til 1997 over oberst I, og rangerer etter 1997 over den nylig innførte brigader. I Norge er ikke brigader en generalsgrad, mens i en del andre land er brigadegeneral en lavere generalsgrad.

Forsvaret skriver på sine nettsider[1]: «OF7 Generalmajor og kontreadmiral: Generalmajor eller kontreadmiral (Sjøforsvaret) er den tredje høgaste militære graden i Noreg. ... Generalmajorane og kontreadmiralane er som regel sjef for ei forsvarsgrein, ei større eining i Forsvaret, eller ei avdeling i Forsvarsstaben.»

Grad under:
Brigader
(tidligere oberst I)

Hæren og Luftforsvaret
Militære grader

Grad over:
Generalløytnant

Grad under:
Flaggkommandør

Sjøforsvaret
Militære grader

Grad over:
Viseadmiral

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ forsvaret.no - Militære grader (03.11.2021)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]