Generalmajor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Generalmajors gradstegn i den canadiske hæren

Generalmajor er en generalitetsgrad brukt i de fleste land i verden. Den tilsvarer kontreadmiral i marinen. Graden rangerer under generalløytnant og over brigadegeneral, brigader eller oberst, avhengig av land.

Norge[rediger | rediger kilde]

Generalmajor Tor Rune Raabye.

I Norge er generalmajor den laveste generalgraden i Hæren og Luftforsvaret. Graden symboliseres med to stjerner på gul-(gull)farvet bakgrunn og tilsvarer kontreadmiral i Sjøforsvaret. Før 1997 ble den symbolisert med én stjerne på gul-(gull)farvet bakgrunn. Den rangerte frem til 1997 over oberst I, og rangerer etter 1997 over den nylig innførte brigader. I Norge er ikke brigader en generalsgrad, mens i endel andre land er brigadegeneral en lavere generalsgrad. Frem til 1972 var det bare kongen som var general i Norge og forsvarssjefen var generalløytnant eller generalmajor (ev. tilsvarende admiralsgrad); dermed var generalsgrader over generalmajor nesten ikke i bruk i Norge.

I daglig omtale er det vanlig å betegne alle personer med generalsgrad (general, generalløytnant eller generalmajor) som «general».

Grad under:
Brigader
(tidligere oberst I)

Hæren og Luftforsvaret
Militære grader

Grad over:
Generalløytnant

Grad under:
Flaggkommandør

Sjøforsvaret
Militære grader

Grad over:
Viseadmiral

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]