Generalmajor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Generalmajors gradstegn i den canadiske hæren

Generalmajor er en generalitetsgrad brukt i de fleste land i verden. Den tilsvarer kontreadmiral i marinen. Graden rangerer under generalløytnant og over brigadegeneral, brigader eller oberst, avhengig av land. I daglig omtale er det vanlig å betegne alle personer med generalsgrad («virkelig» general, generalløytnant eller generalmajor) som «general».

Norge[rediger | rediger kilde]

Generalmajor Tor Rune Raabye.

I Forsvaret er generalmajor den laveste generalgraden i Hæren og Luftforsvaret. Frem til 1972 var det bare kongen som var «virkelig» general i Norge og graden generalløytnant var også svært sjelden; forsvarssjefen var enten generalløytnant eller generalmajor (ev. tilsvarende admiralsgrad); dermed var generalsgrader over generalmajor nesten ikke i bruk i Norge, og generalmajor var følgelig den vanligste generalsgraden.

Graden symboliseres med to stjerner på gullfarget bakgrunn og tilsvarer kontreadmiral i Sjøforsvaret. Før 1997 ble den symbolisert med én stjerne på gul-(gull)farget bakgrunn. Den rangerte frem til 1997 over oberst I, og rangerer etter 1997 over brigader.

Generalmajor er som regel sjef for en forsvarsgren, en større enhet i Forsvaret, eller en avdeling i Forsvarsstaben.[1]

Distinksjoner for generalmajor i Forsvaret
Distinksjon for generalmajor i Hæren
Distinksjon for generalmajor i Hæren  
Distinksjon for generalmajor i Luftforsvaret
Distinksjon for generalmajor i Luftforsvaret  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ forsvaret.no - Militære grader (03.11.2021)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]