Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu er en norsk dokumentarserie som har gått på NRK1 siden 2002. Programmet ble i perioden 2002–2014 ledet av Oddgeir Bruaset. I 2014 overtok Arve Uglum som programleder. Serien blir produsert av NRK Sogn og Fjordane

Første episode ble sendt 8. desember 2002.

Serien fikk prisen for beste livsstilsprogram under Gullruten 2008.

Den har også gått i SVT.

Seriens tema og handling[rediger | rediger kilde]

«Vi bur oppå ein plass der som ingen skulle tru at nokon kunne bu», heter det i sangen om Anne Knudsdotter. Før var det mange som levde slik, nå er det bare noen få. Fremdeles finnes det mennesker som har slått seg ned milevis utenfor allfarveien – på et skjær i havet, på en fjellhylle eller i en veiløs avkrok langt ute i villmarken. – Alle har en spennende historie å fortelle, sier programlederen Oddgeir Bruaset.

I denne serien møter vi noen av disse menneskene som bor slik de gjør, ikke fordi de må, men fordi de vil. De gjør det fordi de mener at de får mer ut av livet ved å leve på en fredelig plett i enkle kår enn å stresse i en bygate i kamp med klokka.

- Målet med serien var å gi et innblikk i hvordan livet til disse menneskene arter seg, hvilke tanker de gjør seg og hvilke holdninger de har.

I serien ble vi blant annet nærmere kjent med en eneboer ved en fjord på Finnmarkskysten, en ung jente fra Kina som lever ved en fjordarm i Nordland, en kvinne fra Tyskland som har restaurert et gammelt, forfallent gårdstun lengst nord i Østerdalen, et par koneløse geitebønder i en fjellgrend i Hordaland, et gammelt ektepar som er de siste fastboende på øyene utenfor Oslo havn, og en ung samekvinne som sammen med foreldrene lever mange mil unna nærmeste nabo på Finnmarksvidda.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]