Togkapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Togkapellet
Togkapellet-Rauma-Norway.JPG
Område RaumaRediger på Wikidata
Plassering ÅndalsnesRediger på Wikidata
Byggeår ca. 1935
Endringertil kapell 2003
Viet til10. juni 2003
Kirkegårdnei
Arkitektur
Byggematerialejernbanevogn
Mål23 meter lang
Tårnnei
Kirkerommet
Døpefont?
Alterlaget av jernbanesviller og skinner
Diverselysestake av toghjul
Beliggenhet

Togkapellet
62°34′02″N 7°41′29″Ø

Togkapellet ligger sentralt ved jernbanestasjonenÅndalsnes i Rauma kommune. Det er en eldre jernbanevogn av type NSB B3 som innvendig er spesialdesignet som kirkelig kapell og møteplass.

Togkapellet på Åndalsnes er det første i Norge og visstnok det eneste i verden. Jernbanevognen er todelt med et uformelt møterom og et kirkelig kapell. Det er åpent hele året. Kapellrommet har 25 sitteplasser, totalt er det 55 sitteplasser. Togkapellet kan ha enkle seremonier, som blant annet bryllup.

Togkapellet ble vigslet 10. juni 2003, ved biskop Odd Bondevik med kong Harald og dronning Sonja som æresgjester. Togkapellet eies av en tverrkirkelig stiftelse, bestående av Den norske kirke, Frelsesarmeen og Pinsemenigheten Kilden.

I 2007 hadde 20 000 mennesker fra 46 nasjoner skrevet i gjesteboken.[1] Besøkstallet har holdt seg stabilt og for 2011 lå det på rundt 25 000.[2]

Prosjektet[rediger | rediger kilde]

Idéen kom under et møte i Møre bispedømme i Molde i 2000. Sigurd Bredal fikk idéen da det var snakk om brygge- og gatekapell på steder nær der folk ferdes. Åndalsnes er stasjonsby og endestasjon for Raumabanen og det var derfor ikke unaturlig med kapell i en jernbanevogn. Prosjektet hadde tittelen Kirka på sporet og var en satsing fra den norske kirke for å få «alteret ut til folket». Togkapellet er ett av omtrent 30 kapell plassert i gater og på brygger i Norge. Filosofien bak prosjektet var at livet er en reise.

I samarbeid med NSB ble en utrangert, men totalrenovert jernbanevognen valgt. Den hadde tidligere gått på Bergensbanen og har litra NSB CB2 21226.

Møterommet[rediger | rediger kilde]

Møterommet har småbord og løse stoler, som utgjør sittegrupper. Det er tenkt som en sosial avdeling hvor mennesker uformelt kan møtes og snakke med hverandre, over en kopp kaffe.

Kapellet[rediger | rediger kilde]

I kapell er det et alter, en stor lysestake og stolrekker. Stolene er gode å sitte i, originale togstoler, slik som er vanlige i tog. I taket er det flere bibelsitater.

Alteret er tegnet av Sigurd Bredal og laget av togsviller og jernbaneskinner. Det er plassert ved den ene veggen. Vinduet bak alteret har et glassmaleri laget av Ine Harrang. Det har et enkelt symbolspråk der hovedelementene er sirkelen (evigheten) og Jesu forsoningsblod.

Lysestaken er laget av et toghjul, og fungerer som et stort lysbord. Selve toghjulet veier flere hundre kilo. I senter er det et stort lys, og rundt dette er det plass til mange mindre lys. I sommersesongen er lysbordet ofte fullt av små lys.

I adventstiden er kapellet besøkt av skoleklasser. En gang hver måned er det katolsk gudstjeneste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nergaard. 2008.
  2. ^ Smisethjell. 2011.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nergaard, Richard. 2008. Kapell på skinner. Romsdals Budstikke, 19.mars 2008. side 16-17.
  • Smisethjell, Lars. 2011. Besøkende fra over 30 land. Åndalsnes Avis, 11. oktober 2011. side 4-5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]