Kjetil Siem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kjetil Person Siem (født 29. september 1960) er en norsk fotballeder, journalist og forfatter. Fra 1. januar 2012 er han generalsekretær i Norges Fotballforbund .[1] Han har tidligere vært direktør i Vålerenga Fotball, reporter og leder for mesterskap i TV 2, journalist i Aftenposten, direktør i NTF, Norsk Toppfotball, CEO (adm dir) for Premier Soccer League (PSL) i Sør-Afrika og sportsdirektør i TV Norge/MAX.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Siem grunnla sitt eget internett-selskap Sportsprofiler i 1997 (senere Icons) som drev hjemmesider på internett for fotballspillere i Norge, England og Tyskland. Selskapet hadde i år 2000 kontrakt med over 80 pst av de Premier League-spillere som hadde egen hjemmeside. Sportsprofiler var det første selskapet i verden som startet denne formen for business.

Med Siem som administrerende dir i VIF, tok klubben sølv i 2004 og gull i 2005, og leverte begge sesongene overskudd i regnskapene. Siem var da han slutten i VIF, den lengstsittende direktøren i VIF Fotballs historie.

Siem tiltrådte stillingen som CEO (adm dir) for Premier Soccer League (PSL) i Sør-Afrika 1. august 2007, og kontrakten sluttet etter fotball-VM i Sør Afrika i 2010. Men kontrakten hans ble forlenget med ett år, som gjorde oppholdet i Sør Afrika til nøyaktig 4 år. Han kom fra stillingen direktør i NTF, Norsk Toppfotball.

I Sør-Afrika gjorde Siem som leder ligaen til en av de finansielt sterkeste i fotballuniverset gjennom en historisk TV-avtale med Super Sport, som han var sentral i opprettelsen av. Avtalen innbringer sammen med andre kommersielle avtaler PSL nesten 600 mill pr annum. Styreleder i 2010 og PSL, Irwin Khoza uttalte til VG at etter at Siem tok over PSL hadde ligaen tatt fullstendig kontroll over eget innhold og er ledende i verden på dette.

I Sør-Afrika er det og trekt frem som veldig positivt at Siem i 1994 startet et prosjekt kalt Soccer Against Crime i Western Cape, som er provinsen rundt Cape Town. Dette prosjektet hjelper barn og ungdom til fotballtrening og aktivitet som alternativ til den kriminelle løpebane.

Kjetil Siem har skrevet flere bøker, deriblant biografien om Ole Gunnar Solskjær, og boken Proff i England, en bok om de norske fotballproffene i England. I 2008 utkom hans debutroman "Begynner på P", en barne- ungdomsbok som tar for seg 12-åringen Simens møte med ulike tabubelagte temaer og dagligdagse utfordringer. Boken fikk terningkast fire og tildels hederlig omtale i Romsdals Budstikke.

Kjetil Siem er utdannet dramapedagog med spesialisering innen dukketeater. Hans mentor og forbilde i drama var skaperen av Titten Tei, tsjekkeren Karel Hlavaty.

Siem er gift med Irene Siem Silnes og har fire barn. Familien er bosatt på Fjellhamar utenfor Oslo.

Siem er en av fem brødre, født på et lite gårdsbruk i Romsdalen hvor sauehold, samt skogsdrift var gårdens viktigste inntektskilde. Hans eldste bror Stein tok over gårdsbruket, Sjursgarden, av foreldrene Ragnhild og Per. Kjetil Siem er sterkt knyttet til Romsdalen og Gjersetbygda.

Han var idemaker til Norsk Fjellfestival som avvikles i Rauma kommune hvert år. Festivalen hadde sitt 10-årsjubileum i 2008.

Han har gjentatte ganger uttalt stor beundring for Sepp Blatter som leder av FIFA og har omtalt seg selv som den nordmannen som kanskje har mest respekt for presidenten av FIFA [2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Siem ny generalsekretær i NFF – NRK
  2. ^ Øystein Jarlsbo (03.06.2015). «Siem hyllet Blatter i fjor: - Ser rart ut nå». Verdens Gang. Besøkt 03.06.2015.