Hopp til innhold

O.A. Devolds Sønner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
O.A. Devolds Sønner
Org.nummer911179180
LandNorge

O.A. Devolds Sønner AS var en tekstilbedrift i Langevåg i Sula kommune i Møre og Romsdal. Fabrikken ble grunnlagt i 1853, og har produsert en lang rekke produkter innenfor vevde og strikkede ullvarer, fra finere tøystoffer, møbelstoffer og undertøy til strikkede plagg og tepper. Fabrikken ble nedlagt våren 1988. I dag er virksomheten videreført i avansert sportsundertøy, stillongs og ullgensere i Devold of Norway AS samt beskyttende plagg under Devold Protection og Fiberduk i Devold AMT.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Virsomheten har sine røtter i gryende industrialisering og Haugianisme i Norge på slutten av 1700 tallet. I Stor-Elvdal ble Åmodt Patriotiske Selskab startet i 1782 med formål å drive industriell virksomhet og opplæring for bygdens unge. Varigheten ble kort, men en av de som fikk opplæring, Halvor Halvorsen Ophuus kom i 1805 til Mjelva i Romsdalen. Han var personlig venn av Hans Nielsen Hauge og her startet han farging og veving. Han ble i 1815 stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. På nabogården Devold var det årlige Romsdalsmarkedet det viktigste handelmarkedet i Midt-Norge på denne tiden. Sønnen på Devold, Niels Olsen, ble gift med Halvor Ophuus datter Margrethe og fikk opplæring i veving og farging. Han startet 1818 virksomhet i Ålesund, men det ble deres sønn, Ole Andreas Devold som ble den store industribyggeren. Han fikk utdannelse i Tyskland, og kom hjem med det nyeste mekaniske utstyret for strikking av luer og skjerf i 1849. I 1853 oppføres den første fabrikken i Skaret i Ålesund og dette regnes derfor som bedriftens startår.

O.A. Devolds Sønner[rediger | rediger kilde]

I 1869 reises den første fabrikken i Langevåg. Det var for å skaffe vannkraft (Devold hadde sikret seg fallretter i Langevågen)[1] og arbeidskraft at en del av virksomheten ble flyttet over fjorden, til Sula. I de neste årene bygges flere nye bygninger deriblant en av landets første kraftstasjoner for elektrisk lys og motordrift i 1882. Ole Andreas som er gift med Andrea Landmark har nå 9 barn, der flere driver tekstilindustri og religiøs virksomhet. I 1882 har fabrikken 200 ansatte, og dette året overdrar O.A. Devold fabrikken til sønnene Olaf, Robert og Gustaf, og navnet O.A. Devolds Sønner blir etterhvert navnet på fabrikkene. O.A. Devold døde i 1892. Samme år strakke fabrikken den første telefonlinjen mellom Ålesund og Langevåg. I den store bybrannen i Ålesund i 1904 brant fabrikken og kontorbygning i Skaret ned og nye bygninger blir reist året etter i Langevåg. Etter dette året har fabrikken hatt hele sin virksomhet på dette stedet. Fra 1907 leder Olaf Andreas Devold bedriften alene. I 1918 omgjøres selskapet til Aksjeselskap og ved Olafs død i 1933 overtar sønnen Ottar som styreleder og teknisk leder mens broren Reidar hadde det merkantile ansvaret. Bedriften har da omkring 500 ansatte. Historiske produkter fra denne tiden er islenderen og den såkalte "rose makko", et undertøy-sett. Bedriften bruker en rose som varemerke, derav navnet.

Videre vekst[rediger | rediger kilde]

Etter en utflating i 1930-årene og under andre verdenskrig skjøt virksomheten ny fart i 1940- og 1950-årene. Bare sinket av en storbrann i 1950 nådde virksomheten en topp med 770 ansatte året etter. Den produserer nå mange typer stoffer for klesproduksjon, spesielt fine dresstoffer, et stort utvalg møbelstoffer samt undertøy, gensere, tepper og lignende.

Strukturomstilling i tekstilindustrien[rediger | rediger kilde]

Med 1960-årene kom nye kunststoffer som Nylon, Terylene og Rayon på markedet. Samtidig ble prisene presse ytterligere ned av import på grunn av nye frihandelsavtaler. og dette førte til en dramatisk omstilling i hele norsk tekstilindustri. I løpet av 15 år ble antall ansatte i denne industrien halvert, og O.A. Devolds sønner var intet unntak. Fra 1961 var styreformann og daglig ledelse ikke lenger ivaretatt av familien, og etterhvert ble aksjemajoriteten overtatt av andre investorer og kreditorer. Etter gjentatte reorganiseringer av virksomheten ble fabrikken nedlagt våren 1988. Deler av virksomheten er videreført i tre selskaper:

  • Devold of Norway AS ivaretar forbrukermarkedet med avansert sportsundertøy, stillongs og ullgensere
  • Devold Protection for flammehemmende undertøy til det profesjonelle markedet. Inngår i Devold of Norway AS
  • Devold AMT som produserer vevet fiberduk.

Etter å ha vært eiet av Spilka Invest er i 2006 Devold of Norway AS eiet av Flakk Holding mens Devold AMT inngår i Hexagon Composites ASA

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vollan, Odd (1967): Tafjord Kraftselskap 1917-1967. Ålesund: Sunnmørspostens trykkeri.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Devold fabrikker Ålesund, Kr. Lerheim 1952 med senere tillegg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]