Ole Endresen Kolflot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Endresen Kolflot
Født26. sep. 1843Rediger på Wikidata
Død1908Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ole Endresen Kolflot (Ole E Kolflot) (født 26. september 1843, død 1908) var en norsk fjellklatrer. Han var den første solobestiger av Romsdalshorn i 1866 og hadde vært med på førstebestigning av Kalskråtind sammen med landmåler kaptein Broch i 1864.

Kolflot vokste opp i Liabygda, oppunder Vengetind og Romsdalshorn. Han var en av de første i Romsdalen som ble registrert som patentfører av Den Norske Turistforening. Han var ellers omtalt som bygdemaler. Om det var han eller hans far som ble kalt "Liamaleren", vet man ikke sikkert.

Romsdalshorn var den store utfordringen i årene fra 1860 og utover. I 1864 foretok Kolflot førstebestigning av Kalskråtind sammen med landmåleren kaptein Broch.

I 1866 var Kolflot sammen med kaptein Sejested nesten opp under den gule flekk i Romsdalshorn. Den 1. september nådde Carl Hall toppen av hornet sammen med Mathias Soggemoen og Erik Norahagen. 14 dager senere gikk Kolflot alene til topps.

Mange mente at den første solobestigningen av Hornet var en unik bragd. Men ikke alle likte at han hadde klatret alene. Gerhard Kvam, som var gårdsbestyrer på Åk skrev i et brev til Carl Hall: «Som De har seet i brevet fra Matias Soggemoen, har en af kaptein Sejersteds førere Ole Kolflot omtrent 14 dage, efter at De var reist, også været på toppen af Hornet og sat op en liten varde ved siden af Deres, dog meget mindre og på høire side seet fra Åk. Han udførte bedriften på en dag. Han siger, at han igenn fred fik, før han kunde gjøre en tur derop, - - -. Han takker dog Gud for, at han kom ned igjen.» I 1884 besteg Ole Kolflot på nytt Hornet, også denne gang alene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Den Norske Turistforenings årbog 1881