Treskjæring
Treskjæring eller treskurd er et kunsthåndverk der man bruker treskjæringskniver og annet verktøy til å utforme tre til brukskunstobjekter. Treskjæring har en lang tradisjon i Norge og forekommer i en stor mangfoldighet i både stil og skala.
Handverksskolen på Dovre er Norges eneste skole i treskjæring.
Stilarter[rediger | rediger kilde]
Treskjæring forekommer i flere stilarter.
Akantus[rediger | rediger kilde]
Akantus er en plante fra Middelhavet, der den vokser vilt. Treskjæring i akantusstil former treet slik at det likner på akantusplanten. Denne stilarten går helt tilbake til gresk vasemaling og steinhogging. Senere utviklet romerne motivet til et ornament. Akantusmønsteret ble også brukt i Europa i renessansen, men ble mest populært i barokken. Barokktidens akantusstil er den som brukes i dag.
Først på 1600-tallet kom akantusranken til Norge, og ble brukt på altertavler og prekestoler i nye kirker på den tiden. Tiden fra 1750 til 1850 er ansett som gullalderen for norsk treskjærerkunst. Akantusstilen ble mest populær på Østlandet og spesielt i Gudbrandsdalen. I dag er akantusen en av de mest anvendte motivene i moderne norsk treskjæring.
Karveskurd[rediger | rediger kilde]
Karveskurd er en relativt enkel teknikk. Man snitter et geometrisk mønster i overflaten av treet. En liten kniv med kort blad brukes til å skjære mønsteret i treet. En variasjon er å farge treet først. Dermed fremheves mønsteret i trehvitt mot den fargede overflaten. Karveskurd brukes mest på små gjenstander, og brukes ofte i samisk folkekunst.
Figurskjæring[rediger | rediger kilde]
Figurskjæring består av å lage treskulpturer som er tredimensjonale. Det finnes en lang tradisjon i denne stilarten som har opprinnelse langt tilbake i historien. For eksempel dragehoder fra vikingtida. En del av den historiske figurskjæringen var knyttet til religiøse og mytologiske symboler som for eksempel utsmykking av stavkirker.
Detalj av figurskjæring fra Urnes stavkirke
Detalj av figurskjæring på stolpe fra Urnes stavkirke
Detalj av figurskjæring fra Osebergskipet
Litteratur[rediger | rediger kilde]
- Borgersen, Tom Skånsar(2001): Enkel treskjæring. Landbruksforlaget. Oslo.
- Engeland, Knut (1994): Treskjæring. Damm. Oslo. ISBN 82-512-0408-9
- Engeland, Knut (2009): Treskjæringsmønstre. Cappelen Damm. Oslo.
- Hauglid, Roar (1950): Akantus. I og II. Oslo.
- Magerøy, Ellen Marie (1983): Norsk treskurd. Oslo. ISBN 82-5212341-4
Se også[rediger | rediger kilde]
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
|