Averøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Averøya omdirigeres hit, for naturreservatet i Ringerike se Averøya naturreservat.
Averøy
Averøy

Våpen

Kart over Averøy

LandNorge Norge
FylkeMøre og Romsdal
StatusKommune
InnbyggernavnAverøying[1]
Pekaill brukt lokalt på Ytre Nordmøre
Adm. senterBruhagen
Areal
 – Totalt:
 – Land:
 – Vann:

175,29 km²
172,86 km²
2,43 km²
Befolkning5 856[a]
Kommunenr.1554
MålformNøytral
Internettsidewww.averoy.kommune.no
Politikk
OrdførerIngrid Ovidie Rangønes (Ap) (2015)
Befolkningsutvikling 1951–2010[b]
Averøy

Averøy
62°59′50″N 7°33′19″E

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2017)
b^ Vertikale, røde streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Averøy er en kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Den består av flere store og mindre øyer og ligger ut mot Norskehavet og er ellers omgitt av fjordarmer. I øst er kommunen Kristiansund, i sørøst ligger Gjemnes og i sørvest Eide. Nærmeste byer er Kristiansund og Molde.

Bosetningen er spredt og finnes nær strandsonen. Mindre enn 20% bor i tettstedene Kårvåg, Bremsnes og Langøy. Om lag 85 % av befolkningen er bosatt på Averøya, den største av øyene. Kommunesenter ligger på Bruhagen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen består av en stor øy og flere mindre. Averøya utgjør det meste av kommunens areal, den er omkranset av flere større og mindre øyer. Det man kaller «øyene» er: Storsandøya, Langøya, Hasseløya, Kjønnøya/Tjønnøya (skrivemåten er omstridt), Ramsøya og Honningsøya. I tillegg har man Rangøya like ved Atlanterhavsveien og Sveggøya i Sveggesundet på nordsiden. Ekkilsøya ligger på vestsida av Averøya, men nærmere hovedøya (Averøya) enn de såkalte «øyene». Den er den største øya med et areal på 4,5 km². Averøyas største vann er Storvatnet. Selve Averøya har et areal på 160,56 km2 i flg. Statens kartverk.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Atlanterhavsveien er fastlandsforbindelsen mot sør, til Eide. Veien er bygd over flere øyer og bruer og er kåret til århundrets byggverk i Norge.

Fra Bremsnes i nordøst var det fergeforbindelse til Kristiansund frem til den ble erstattet med Atlanterhavstunnelen 19. desember 2009.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Fiskeri og jordbruk har tradisjonelt vært de viktigste næringene på Averøy, og har hatt stor betydning for bosettingen i kommunen. Særlig har det vært en hovedtyngde av kystfiske samt produksjon av melk og kjøtt. Flere steder i kommunen var viktige fiskevær i mange hundre år og utover 1900-tallet rommet Averøya flere viktige fiskebåtrederi og fiskeforedlingsbedrifter.[trenger referanse] På 1800-tallet drev Averøen Kobberwærk også kobberutvinning i flere gruver på øya.

I likhet med resten av landet har jordbruket endret seg fra slutten 1900-tallet, og mange mindre gårdsbruk er nå avviklet til fordel for større bruk. Samtidig som det meste av industrien knyttet til fiske har Averøy nå et næringsliv med noen prosessbaserte industribedrifter, marine- og maritime næringer, service, reiseliv og kulturbaserte bedrifter. En av de store hjørnesteinsbedriftene er fiskefôrfabrikken til Skretting AS, som per 2015 en av verdens største fiskefôrfabrikker. En annen hjørnesteinsbedrift er byggentreprenøren Betonmast Røsand. Averøy er også en av Norges største innen fiskeoppdrett og har i dag en moderne fiskeflåte. Turistnæringen har vokst de senere årene,[trenger referanse] mye på grunn av Atlanterhavsveien.

I 2010 så det ut til at kommunen ville få nok et bein å stå på med BioWood Norways etablering av en stor trepelletsfabrikk til en pris av 500 millioner kroner. Dette falt dessverre i grus da pelletsproduksjonen på Averøya aldri kom skikkelig igang på grunn av tekniske utfordringer, overkapasitet og lave priser i markedet. Intensjonen var å levere pellets til prosess- og kraftkrevende industri i Nord-Europa og Storbritannia. Fabrikken ble lagt ned i november 2012, etter knapt to og et halvt år[2].

Historie[rediger | rediger kilde]

Averøy kommune ble dannet 1. januar 1964 da Bremsnes, Kornstad og Kvernes kommuner ble slått sammen. Det var noen mindre grensejusteringer mot Eide kommune 1983.

Kommunevåpen[rediger | rediger kilde]

Kommunevåpenet har bilde av tre pilespisser. Det symboliserer funn fra steinalderen, gjort ved Bremsneshatten sommeren 1984. Dette funnet av to pilespisser viste at det har vært bosetting på Averøy allerede så tidlig som 3000 - 1500 f.Kr. Pilespissene var laget i skifer og er karakteristiske for fangstfolk i Nord-Skandinavia i yngre steinalder.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunens tusenårssted er Kvernes kulturområde, markert med tusenårsmonumentet «Solur» av billedhogger Rolf Øidvin. Monumentet står ved de to kirkene på Kvernes.

Kvernes har vært et møtested langs kysten opp gjennom tidene. Det rike kulturminneområdet ligger ved fortidens «veikryss» der Kvernesfjorden, Bremsnesfjorden og Freifjorden møter hverandre. Flere funn i området er sporet tilbake til eldre jernalder, bl.a gravrøyser, tingsted og fallossymboler. Mellom de to kirkene ligger en middelalderkirkegård.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Kommunestyrevalget 2015[rediger | rediger kilde]

Parti Prosent Stemmer Seter i by-/kommunestyret Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Arbeiderpartiet 36,4 +4,8 977 9 +1 3
Venstre 23,0 +9,2 618 6 +2 1
Fremskrittspartiet 15,7 -2,0 421 4 -1 1
Senterpartiet 10,2 -3,9 275 3 -1 1
Kristelig Folkeparti 6,1 -0,8 163 2 1
Høyre 5,7 -7,6 152 2 -1
Sosialistisk Venstreparti 3,0 +0,2 80 1
Valgdeltakelse/Total 60,1 % 2 699 27 7
Ordfører: Ingrid Ovidie Rangønes (Ap) Varaordfører: Ann-Kristin Sørvik (Sp)
Merknader: Kilde: Regjeringen.no - valgresultatet 2015 og Averøy kommune

Kjente averøyinger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]