Måndalen og Innfjorden Billag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Måndalen og Innfjorden Billag var et rutebilselskap som ble etablert i 1946 i tidligere Voll kommune, i dag en del av Rauma kommune, Møre og Romsdal. Det var et andelslag med eierne i bygdene Måndalen og Innfjorden. Selskapet hadde kontor og garasjeanlegg i Måndalen.

Like etter andre verdenskrig ble veien mellom Innfjorden og Åndalsnes åpnet, en veistrekning som også åpnet for gjennomgående veinett Ålesund-Åndalsnes-Dombås, i dag benevnt E-136. Lokaltrafikken kunne dermed legges om fra sjø- til veitransport. I første omgang ble det gods- og personruter Måndalen-Innfjorden-Åndalsnes. Tidligere gikk trafikken med lokalbåt fra disse bygdene til Åndalsnes. Det betydde ikke minst mye for mjølketransporten til meieriet på Åndaslnes. I 1947 opprettet selskapet også ruter til Vikebukt i korrespondanse med fergerutene til Molde. Det ble godsrute som fulgte frja helt fram til Molde. I tillegg var det lokale bygderuter i Måndalen og Innfjorden.

Utover 1950-tallet ble det også opprettet personruter Åndalsnes-Vikebukt, og godsrute Åndalsnes-Molde. Tidlig på 1960-tallet ble det opprettet skoleruter Hjelvika-Måndalen-Åndalsnes, og arbeidsruter Måndalen-Åndalsnes.

På 1970-tallet ble det arbeidet for sammenslåing av rutebilselskaper i Møre og Romsdal. Derfor ble Måndalen og Innfjorden Billag fra 1. juli 1980 fusjonert med de rutene Valldal-Åndalsnes Rutebillag, Valldal, hadde ved Åndalsnes (ringruta om Sogge) og på strekningen Åndalsnes-Verma-Lesja-Dombås. Nytt navn ble Rauma Billag.

I 1980 hadde Måndalen og Innfjorden Billag 9 rutevogner og 9 helårsansatte. Selskapet fikk nytt garasjeanlegg i Måndalen i 1980. Bilene var lakkert i rødt med gult vindusfelt. De samme fargene ble brukt av Rauma Billag, men nå ble det brukt mer gulfarge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Berild, Sveinung: Måndalen og Innfjorden Billag (1946-1980). Artikkel i bladet «Rutebil» nr. 106, oktober 2009 (s. 11-19).
  • Hjermann, Lasse. (redaksjonsnemnd: Hjermann, Lasse; Høsteng, Arne Kristian; Vollstad, Knut) 2001. Rutebilnæring under omstilling 1965-2000. Transportbedriftenes landsforening Møre og Romsdal. Molde, 2001. 137 sider. ISBN 82-7955-028-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]