Isterdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isterdalen sett fra nord, med Bispen, Kongen og Dronninga.
Isterdalen sett fra sør, mot Åndalsnes og Isfjorden.
Fra Stigrøra og Trollstigen og litt av Isterdalen.

Isterdalen er et dalføre mellom høye fjell i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Den går fra Åndalsnes i nord til Stigrøra i sør. Gjennom dalen renner elva Istra. Det er en sidedal til Romsdalen og elvene løper sammen like ved Åndalsnes. Det er en utpreget og trang u-dal som ender i en bratt og markert dal-ende der Trollstigen går opp.[1] Midtre del av dalføret er nokså flatt og der danner elven Istra meander. Nedre del av dalen er oppdyrket og bebygget, mens øvre del er lite påvirket av mennesker bortsett fra Trollstigen.[2]

Lengst i nord er dalen ganske bred og er oppdyrket til jordbruksformål. Brønnsletta er et større boligområde. Midt i dalen ligger Trollstigen Camping og Gjestegård, omgitt av et større skog og myrområder der husdyr beiter om sommeren. Lengst i sør er dalen smalere og består av blandet løvskog og de bratte liene består av mye stein (steinur) som har falt ned fra fjellet.

Fylkesvei 63 går gjennom Isterdalen. Trollstigvegen ligger lengst inn i dalen og går opp Stigrøra. Den har elleve hårnålssvinger, hver med en radius på cirka 10 meter. Omtrent midtveis går en bro over den 180 meter høye Stigfossen. Trollstigvegen er en av Norges best besøkte turistattraksjoner.

Isterdalen er omkranset av flere høye fjell på godt over 1000 meter. Blant de mest kjente er Dronninga, Kongen og Bispen på vestsiden av dalen. Disse og andre fjell langs Isterdalen har mange klatreruter.[3] Mot øst ser en «baksiden» av Trolltindene med Trollveggen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ei Bok om Rauma. Åndalsnes: Rauma kommune. 1990. 
  2. ^ Naturfaglige verdier og vassdragsvern: utredning. Oslo: Universitetsforlaget. 1983. ISBN 8200708608. 
  3. ^ Nebell, Anne Grete (1999). Klatring i Romsdal. [Åndalsnes]: Sogge fjellsport. ISBN 8299503205. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]