Xbox 360

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xbox 360
ProdusentMicrosoft
TypeSpillkonsoll
GenerasjonSyvende
UtgittJP 10. desember 2005
NA 22. november 2005
EU 2. desember 2005
MediumCD, DVD, HD DVD (ekstrautstyr)
Eksemplarer70 millioner (per 30 september, 2012)[1]
ToppspillHalo 3 Halo 4, Modern Warfare 3
ForgjengerXbox
EtterfølgerXbox One
Xbox 360 E

Xbox 360 er oppfølgeren til Microsofts spillkonsoll Xbox, og ble lansert 22. november 2005 i USA, 2. desember i Europa og 10. desember i Japan. Xbox 360 konkurrerer med PlayStation 3 og Nintendo Wii, oppfølgere til henholdsvis PlayStation 2 og Nintendo GameCube om å være en del av den syvende generasjonen spillkonsoller, som begge ble lansert i slutten av 2006 i USA.

Overblikk[rediger | rediger kilde]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Under utviklingen ble spillmaskinen kjent som Xenon, Xbox 2, Xbox Next og NextBox. Navnet Xbox 360 ble fastslått tidlig i 2003. Planleggingen av programvaren startet tidlig i februar 2003.

Verdenslansering[rediger | rediger kilde]

Xbox 360 ble lansert nesten samtidig over hele verden. Tidligere har det som regel tatt en stund før for eksempel europeerne har kunnet kjøpe konsoller med utgangspunkt i USA, men denne gangen tok det bare ni dager.

Lanseringen skjedde imidlertid ikke uten problemer. Både i USA og Europa var det etter lanseringen ikke nok konsoller til å dekke etterspørselen. Det var store køer utenfor utsalgsstedene og flere fikk solgt konsollene sine videre med god fortjeneste. I Japan, derimot, var situasjonen omvendt. Der fikk konsollen en heller kjølig mottakelse. Dette kan skyldes flere forhold; både at japanerne tradisjonelt har foretrukket japanske konsoller og fordi det var få spill myntet på dem.

Flere utgaver[rediger | rediger kilde]

Xbox 360 kan kjøpes i flere utgaver: Core og "Pro". Førstnevnte består, i tillegg til selve konsollen, kun av en ledningsbasert kontroller og en audio/video-kabel med SCART-adapter. Kinect (tidligere kalt Prosjekt Natal) når den kommer på markedet.

Tilleggsutstyr[rediger | rediger kilde]

Trådløse hodetelefoner for Xbox 360

Det er også mulig å kjøpe tilleggsutstyr, som for eksempel minnekort (64 MB), forskjellige frontpanel og trådløst nettverksadapter, trådløs mikrofon og hd-kabler. Microsoft fikk mye kritikk for ikke å støtte HD DVD. I ettertid har det blitt lansert en rimelig, ekstern HD-DVD-spiller. Alle håndkontrollene er trådløse, men kablet type er også mulig å kjøpe.

Multimediemaskin[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å være en maskin beregnet for spill, har Xbox 360 flere multimediemuligheter. I likhet med den første utgaven av Xbox, kan man også spille DVD-filmer og musikk-CD-er, og innholdet fra CD-ene kan legges inn på en eventuell harddisk. Det nye med Xbox 360 er muligheten til å koble til MP3-spillere, for så å spille musikken rett fra kilden. I tillegg er det mulig å kommunisere direkte med en PC, noe som gjør det mulig å streame musikk, filmer og bilder. Bilder fra en PC eller en USB-enhet kan brukes som bakgrunnsbilder.

Xbox Live[rediger | rediger kilde]

Xbox Live, konsollens Internett-tjeneste, er i to utgaver: Silver og Gold. Xbox Live gir spillere verden over muligheten til å spille, chatte, laste ned spilldemoer og annen programvare;

  • Gold: Spille på nett, venneliste, sende tale, bilde, tekstmeldinger, laste ned demoer, musikk, spillvideoer, temaer, bildepakker og chatte med venner. Pris: 500 kr i året.
  • Silver: Samme som Gold med unntak av spilling over nett. Pris: gratis.

Man har også mulighet til å kjøpe spill fra tjenesten Games on Demand og Arcade på Xbox Live.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Prosessor[rediger | rediger kilde]

Teknisk sett er Xbox 360 mye kraftigere enn forgjengeren Xbox. Konsollen har en IBM Power PC-prosessor med tre kjerner som hver har en klokkehastighet på 3,2 GHz.

Minne[rediger | rediger kilde]

Maskinen har 512 MB internminne. Den er utstyrt med en 12x DVD-spiller som spiller DVD-er og spill, samt CD-standarder som CD-R/RW, CD-DA, CD-ROM XA, CD-Extra, WMA-CD, MP3-CD, og JPEG Photo CD.

Platelager er valgfritt og separat fra maskinen. Det har en kapasitet på 20, 60, 120 eller 250GB er 2,5", og er tilkoblet via SATA-grensesnitt. Maskinen har også to innganger for minnekort, som selges separat i forskjellige størrelser (64MB og 512MB). I april 2010 ble muligheten for å bruke eksterne USB-lagringsenheter lansert. Enhetene blir begrenset til maksimalt 16GB per enhet, med mulighet til å ha to enheter koblet til maskinen samtidig. Muligheten til å bruke USB-lagringsenheter har vært tilstede siden lansering i 2005 (da kun med annet media), men ble med denne oppdateringen utvidet til å gjelde også nedlastbart innhold, lagrede spill og installerte spill.

Grafikkort[rediger | rediger kilde]

Maskinen drives av et Xenos-grafikkort fra ATi med 500 MHz hastighet og som klarer 500 millioner polygoner i sekundet.

Programvare[rediger | rediger kilde]

Spill[rediger | rediger kilde]

Som spillkonsoll har den følgelig et utvalg av spill. Call of Duty 2 var det bestselgende spillet i 2005. Spillene omfatter flere sjangre, deriblant skytespill, rollespill, bilspill og strategi.

I 2006 ble blant annet spill som The Elder scrolls Oblivion, Gears of War og Lost Planet lansert. I 2007 kom Halo 3, Mass Effect, Lost oddyssey, bilspillet PGR 4 og fotballspillene Fifa 08 og PES 2008.

Per januar 2008 er Halo 3 det mestselgende spillet med 5,1 millioner eksemplarer solgt. Mass Effect har også solgt godt med 1,2 millioner eksemplarer solgt.

Andre applikasjoner[rediger | rediger kilde]

Da Microsoft utviklet Xbox 360 var de veldig opptatt av at det skulle være umulig å piratkopiere spillene, derfor ble det lagt inn sperrer. Alle spill må for eksempel ha en digital signatur for å kunne kjøres, noe som i utgangspunktet gjør det umulig å lage egne programmer, ettersom Microsoft aldri vil signere/godkjenne disse. En annen beskyttelse er at Xbox 360 kun kjører spill fra original-DVD-ene. Denne beskyttelsen ble tilsynelatende knekket i mars 2006.[2]

HD-DVD[rediger | rediger kilde]

Ved å kjøpe Microsofts HD-DVD pakke separat, kan man i tillegg til å se tradisjonelle DVD-er se filmer med høy oppløsning (HD). HD-DVD konkurrerte med Blu-ray om å bli det neste filmformatet på plate, men tapte og er etter hvert gått ut av produksjon. Blu-ray-spiller er innebygd i Xbox 360s konkurrent PS3, og det var ventet at en ekstern Blu-ray-spiller til Xbox 360 skulle komme på markedet, men Microsoft har bekreftet at det ikke kommer til å skje.[trenger referanse]

Kinect[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble det kjent at Microsoft jobbet med "Prosjekt Natal" som til slutt ble Kinect. E3 2010 ble det kjent sammen med at Slim utgaven av Xbox 360 skulle være klar for tilkobling av Kinect uten å måtte benytte separat strømforsyning til Kinectsensoren.

Kinect sensor

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Xbox 360 med tre røde lys, noe som indikerer en «generell maskinvare-feil» (ofte referert til som «red ring of death»)

Kort tid etter lansering kom det frem at alle brukere opplevde at DVD-spilleren på maskinen lagde sirkulære riper i spillplatene. I brukermanualen for Xbox 360-konsollene er det flere eksplisitte advarsler mot å utsette enheten for støt, slag og spark. En del brukere opplever at konsollene lager riper i spillplater selv om maskinen overhodet ikke beveges/flyttes på mens den er påslått. Internasjonalt har Microsoft en streng linje på dette, og erstatter i utgangspunktet ikke spill som er ødelagt/ripet av konsollen. Ettersom norske forbrukerkjøpsregler krever Microsofts sannsynliggjøring av at brukeren har behandlet konsollen i strid med brukermanualens instruksjoner, har Microsoft Norge lagt seg på en mer imøtekommende linje når det gjelder erstatning av ødelagte spill, men vil allikevel bare erstatte spill utgitt av Microsoft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tim Ivan (19. oktober 2012). «Xbox 360 sales storm past 70m» (engelsk). ComputerAndVideogames.com. Besøkt 21. juli 2010. 
  2. ^ Xbox 360 starter kopierte disker, Xboxhacker BBS, 18. mars 2006 «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. desember 2007. Besøkt 19. mars 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]