Joystick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Styrespakens deler:
1 Håndtak
2 Basplate
3 Avtrykker
4 Ekstraknapper
5 Knapp for «autofire»
6 Gassknapp
7 «Hat Switch» (norsk?)
8 Sugekopp
En joystick

Joystick, også kjent som styrespak, er enhet som brukes til TV eller en personlig datamaskin for å kontrollere videospill. Styrespaken består av en spak og minst en knapp. Gjennom å dra og vri spaken i ulike retninger og trykke på knappen eller knappene kan man styre spillet. Joystick brukes også til å styre forskjellige maskiner, for eksempel gravemaskiner og heisekraner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Styrespaken var mest utbredt på 1980-tallet. Disse var da ganske enkle med bare en knapp og digital styring. På 1990-tallet ble håndkontroller mer vanlig, noe som kan ha sine grunner av ulike årsaker. Dels så ble formgivningen på styrespaken bedre tilrettelagt for flere knapper, noe som ble påkrevd da videospillene ble mer komplekse, og dels er håndkontroller standard for videospill. På spill for datamaskiner ble det isteden en kombinasjon av mus og tastatur det mest vanlige alternativet for å styre videospill.

Innen et område er styrespakens posisjon ikke truet av andre styreenheter, nemlig flysimulatorer. Relativt kostbare kontroller, iblant direkte kopier av autentiske flyspaker med flere knapper, digital og analog styring bidrar til den autentiske opplevelsen som spillerne krever av flysimulatorer.

Se også[rediger | rediger kilde]