Datasnok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

En datasnok eller hacker er betegnelse for en som setter pris på den intellektuelle utfordringen ved å bryte grenser eller jobbe seg rundt begrensninger på et felt h*n er interessert i, primært dataprogrammering. Begrepet oppstod blant informatikk-studentene på Massachusetts Institute of Technology på sekstitallet.

Jargon File definerer begrepet hacker slik:

  • En person som liker å utforske egenskaper ved programmerbare systemer og hvordan utvide sine evner, i motsetning til de fleste brukere som foretrekker å bare lære seg det mest nødvendige.
  • En som programmerer entusiastisk (og som gjerne blir oppslukt av det) eller som setter pris på programmeringspraksis snarere enn bare teori om programmering.
  • En person som vet å sette pris på «hack value»
  • En person som er god til å programmere raskt
  • En ekspert på et bestemt program, eller som ofte jobber på eller i det, f.eks. en Unix-hacker.
  • En ekspert eller entusiast på et vilkårlig område (man kan være en astronomi-hacker, f.eks.).
  • En som setter pris på den intellektuelle utfordringen det er å bryte grenser eller jobbe seg rundt hindringer.
  • En ondsinnet innbruddstyv som sniker i fremmede systemer for å oppdage hemmeligstemplet informasjon.

Det siste punktet er kontroversielt, og mange i hacker miljøet mener den korrekte betegnelsen på en slik person med onde hensikter er cracker (Criminal Hacker). Forskjellige typer hackere:

Sort hatt Hackere (Black Hat/Cracker) : En Sort hatt hacker vill hacke seg inn på datamaskiner kun for gøy men også for og vise hvor høy hans/hennes tekniske tallenter er, som vanligvis er mellom Medium og Høy.

Blå hatt Hackere (Blue hat hacker) : En Blå hatt hacker er en person utenfor datasikkerhet konsulentfirmaer som brukes til å teste et system før lanseringen, da er han på jakt etter utnyttelser slik at de kan bli stengt. Begrepet har også vært assosiert med en årlig sikkerhetskonferanse av Microsoft, det uoffisielle navnet kommer fra den blå fargen forbundet med emblemene til de ansatte i Microsoft.

Grå hatt Hackere : En grå hatt hacker er en hacker av litt to-delt etikk og kanskje ballanserer litt på grensen mellom Lovlig/Ulovlig (Fargen selv står midt i mellom "sort" og "hvit", "slemme" og "gode" gutta).

Hvit hatt Hackere : En hvit hatt hacker (noen ganger referert til som "etisk hacker") er en som bryter sikkerheten, men som gjør det for ikke-skadelige årsaker. Hvite hatter har klare og definerte etiske regler, og vil ofte forsøke å jobbe med en produsent eller eier for og oppdage og reparere svakheter. Begrepet brukes også til å beskrive hackere som arbeider for å bevisst designe og kode sikrere systemer. Til hvite hatter, jo mørkere hatten, jo mer etikk av aktiviteten kan anses tvilsom. Motsatt kan svarte hatter kreve den hvite hatten, jo mer etikk av aktiviteten går tapt.

Tidsskriftet 2600: The Hacker Quarterly tar opp spørsmål som er aktuelle for datasnoker.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.