Klassisk musikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klassisk musikk
Middelalder (476 – 1400)
Renessanse (1400 – 1600)
Barokk (1600 – 1760)
Rokokko (1720 – 1770)
Wienerklassisisme (1730 – 1820)
Romantikk (1815 – 1910)
Nyklassisisme (1910 – 1960)
Vestlig klassisk musikk følger den gamle europeiske kunstmusikktradisjonen.

Klassisk musikk betegner kunstmusikk som frambrakt i, eller har sine røtter, i tradisjonene til Vestens liturgiske og sekulære musikk som dekker en bred periode fra rundt 1000-tallet og fram til i dag;[1] det vil si den europeiske (vestlige) kunstmusikken, fra barokken eller enda tidligere og fram til dagens kunstmusikk. De sentrale normene eller regelverket til denne tradisjonen ble fastsatt i tiden mellom 1550 og 1900. Europeisk musikk er i stor grad forskjellig fra mange andre ikke-europeiske musikkformer ved sitt system med musikknotasjon som har vært i bruk siden 1500-tallet. [2]

Begrepet «klassisk musikk» kom ikke i bruk før tidlig på 1800-tallet, da i et forsøk på å «kanonisere» fra Johann Sebastian Bach til Beethoven som en form for gullalder. [3] Den tidligste kjente referansen til «klassisk musikk» i henhold til en britisk ordbok, Oxford English Dictionary, er fra rundt 1836. [4] I dagligtale har «klassisk musikk» fått en bredere betydning hvor det er blitt synonymt med «kunstmusikk» eller «seriøs musikk» i motsetningen til eksempelvis populærmusikk eller folkemusikk. [5][6]

Ulike definisjoner av «klassisk musikk»[rediger | rediger kilde]

Begrepet «klassisk musikk» kan imidlertid ha flere ulike betydninger:

 1. «Klassisk» henviste opprinnelig til antikkens kultur i Hellas og Roma, jf. klassisk tid. Klassisk musikk kan derfor bety musikk påvirket av ideer fra antikken, gjerne et behersket, enkelt og harmonisk uttrykk. Disse ideene var viktige under renessansen og i wienerklassisismen.
 2. Klassisk musikk kan være ensbetydende med wienerklassisk musikk (musikk fra andre halvdel av 1700-tallet).
 3. Den «klassiske» perioden har blitt utvidet til å bety hele den europeisk kunstmusikken, bestående av en kontinuerlig tradisjon fra barokken eller enda tidligere, og fram til begynnelsen av 1900-tallet. Man kan også si at denne tradisjonen har fortsatt fram til dagens kunstmusikk.
 4. Med klassisk musikk kan man forstå all tradisjonell kunstmusikk. Da kan man også ta med den tradisjonelle kunstmusikken i for eksempel India eller Japan.
 5. «Klassisk» musikk kan bety musikk som er tenkt som seriøs kunstmusikk, som mye av jazzmusikken, og mye av den moderne musikken som ikke er ment som kommersiell popmusikk.
 6. «Klassisk» kan bety noe med en særlig kvalitet, noe som som har varig verdi. Da kan all musikk som overlever sin tid, kalles klassisk, som for eksempel musikken til The Beatles.
 7. «Klassisk» kan bety noe som er typisk, jf. «et klassisk eksempel». På denne måten kan man si at klassisk musikk betyr et stykke musikk som er typisk for den stilen den representerer. Isåfall har alle stilarter og perioder sin «klassiske» musikk.

Klassisk musikk i betydningen europeisk/vestlig kunstmusikk[rediger | rediger kilde]

Klassisk musikk deles inn tidsepoker. De viktige tidsepokene er barokken, wienerklassismen, romantikken, og 1900-tallet, eller modernisme.

Den klassiske musikken har imidlertid røtter lenger tilbake. For beskrivelse av epokene, se:

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Classical» i: The Oxford Concise Dictionary of Music, red. Michael Kennedy, (Oxford, 2007), Oxford Reference Online.
 2. ^ Chew, Geffrey & Rastall, Richard: «Notation, §III, 1(vi): Plainchant: Pitch-specific notations, 13th–16th centuries», Grove Music Online, red. L. Macy, grovemusic.com (abonnement nødvendig).
 3. ^ Rushton, Julian (1994): Classical Music, London, s. 10
 4. ^ The Oxford English Dictionary (2007): «classical, a.». The OED Online.
 5. ^ Det er lett å oppfatte ordet seriøs kun i betydningen «alvorlig», men definisjonen er bredere enn som så: SAOL (Svenska Akademien) definerer begrepet «seriøs musikk» som motsetning til «underholdningsmusikk».
 6. ^ Ling, Jan: Nationalencyklopedin', oppslagsordet «klassisk musik», bind 11, s. 77

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Gratis klassisk musikk på nettet i mp3-format[rediger | rediger kilde]

Gratis noter på nettet[rediger | rediger kilde]