Borgervern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Borgervern er et frivillig ordensvern eller en lignende privat virksomhet som har til formål å opprettholde ro og orden eller drive andre former for rettshåndhevelse på offentlig sted.

Borgervernet samarbeider iblant med de lovlige rettslige myndighetene, men fører iblant også en kamp mot disse, spesielt om borgervernet oppfatter dem som upålitelige og korrupte.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Norge hadde flere borgervernsorganisasjoner i førkrigstiden. Dette kan sees i sammenheng med et svakt politi og forsvar og gryende politiske trusler (fascisme og kommunisme).

I politiloven av 1936 ble det ble innført et totalforbud mot frivillige ordensvern i Norge med bakgrunn i en politisering av borgervernsorganisasjonene. Stortinget så på disse organisasjonene som en trussel mot demokratiet og fryktet et statskupp. Forbudet ble videreført i den nye politiloven av 1995.

I Europa[rediger | rediger kilde]

I de italienske sikkerhetslovene av 2009 innført av Silvio Berlusconi er borgervern legalisert. Dette har medført en fremvekst av politiske borgervernsorganisasjoner som mange har uttrykt har sterke likhetstrekk med fascistiske organisasjoner fra mellomkrigstiden.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten kommentar: Italia - Patruljerer i brune skjorter
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.