Call of Duty 4: Modern Warfare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty 4 Modern Warfare Logo.jpg
Utvikler Infinity Ward
Treyarch (Wii)
Utgiver Activision
Square Enix (Japan)
Regissør Jason West
Produsent Mark Rubin
Designer Todd Alderman
Steve Fukuda
Mackey McCandlish
Manusforfatter Jesse Stern
Kunstner Richard Kriegler
Komponist Stephen Barton
Serie Call of Duty
Spillmotor IW 3.0[1]
Plattform Microsoft Windows
OS X
Playstation 3
Xbox 360
Wii
Utgivelse Microsoft Windows
JP 27. november 2007
NA 5. november 2007
EU 9. november 2007
AU 7. november 2007
OS X[2]
NA 26. november 2008
AU 28. januar 2011
Wii[3]
INT 10. november 2009
Modus Enspiller og flerspiller
Aldersgrense PEGI : 16[4]

Call of Duty 4: Modern Warfare er et førstepersonsskytespill utviklet av Infinity Ward og utgitt av Activision. Spillet ble utviklet for Microsoft Windows, OS X, Playstation 3, Xbox 360 og Nintendo Wii. Det ble også lagd en versjon for Nintendo DS.[5] Spillet er det fjerde i Call of Duty-serien, og er det første i Modern Warfare-underserien. Spillets etterfølger er Call of Duty: Modern Warfare 2. Spillet ble utviklet i en periode på to år.

I motsetting til de tidligere Call of Duty-spillene, som var satt i andre verdenskrig, er Call of Duty 4: Modern Warfare satt nærmere i dag, i året 2011. I spillet har en radikal leder tatt kontroll i et uspesifisert land i Midtøsten, og henrettet presidenten i det landet. Samtidig har en ultranasjonalistisk bevegelse startet en borgerkrig i Russland. Spillet blir vist fra perspektivet til en marine i United States Marine Corps og en britisk SAS-soldat. Spillet er satt flere steder, blant annet Storbritannia, Aserbajdsjan, Midtøsten, Russland og Ukraina. Flerspillerdelen av spillet har flere spillmoduser og et nivåsystem som lar spillere få tilgang til nye våpen og evner mens de kommer i høyere nivå.

Spillet fikk god kritikk, spillet fikk 94% fra både GameRankings og Metacritic. Spillet fikk ros for både enspiller og flerspiller delen, men kritikk for at det ikke innoverte spesielt mye innen for sin genre. Spillet fikk flere priser, blant annet IGNs «Best Xbox 360 Game». Det var det bestselgende spillet i 2007 verden over, og hadde solgt syv millioner kopier innen januar 2008 og nesten 16 millioner innen november 2013.

Spillet[rediger | rediger kilde]

I motsetting til tidligere spill i Call of Duty-serien, har spillet moderne utstyr, siden et er satt i mer moderne tid. Spillet har også nye tillegg fra andre spill, slik som killstreaks, som kan drepe en antall fiender, det finnes tre killstreaks i spillet: UAV, som oppdaterer fiendene posisjon på kartet hvert tredje sekund i 30 sekunder, et luftangrep, og helikopteret.[6] En spillers karakter kan være i tre posisjoner, stående, i huk, eller liggende, hver av disse posisjonene for spilleren til å bevege seg i forskjellige hastigheten, og hvor lett det er for andre spillere å se en. Det finnes ikke armering eller «power-ups» i spillet, i vanlige spillmoduser får spilleren liv etter å vente ti sekunder. Dette vises ved at spillerens skjerm får en rød tone og man hører karakterens tunge pusting og hjerteslag når man har lite liv, og dette forsvinner når man er tilbake til fullt liv. Når spilleren er innen for en granats eksplosive radius, vises en markør hvor granaten er, som kan hjelpe spilleren å flykte vekk fra den, eller å kaste den tilbake mot fienden.

Enspillerdelen[rediger | rediger kilde]

Spilleren tar på seg rollen som flere karakterer i spillets enspillerkampanje. Karakterenes involvering i handlingen skjer pågår samtidig og overlapper hverandre ofte. På grunn av dette byttes spillerens perspektiv mellom hvert oppdrag. Hvert oppdrag har ett sett med målsettinger, spilleren blir ledet mot relevante steder ved hjelp av spillets HUD (heads up display), som viser avstand og hvilken retning stedet man skal gå er. Noen mål krever at spilleren ankommer et visst sted, mens andre krevet at spilleren skal eliminere et visst antall fiender, eller lignende. Etter spillets rulletekster, kan man spille er spesialoppdrag, som består av en gruppe på fire som skal redde en VIP fra en gruppe terrorister i et fly.[6]

Flerspillerdelen[rediger | rediger kilde]

Call of Duty 4: Modern Warfare har flere lagbaserte spillmoduser i sin flerspillerdel, og kan spilles på flere baner. Hver modus har sin egen strategi og mål spillerne må klare å fullføre. Et runde i flerspiller slutter når en spiller eller et lag har nådd en predefinert mengde poeng, eller mengden tid lagene hadde på seg går ut. Da vinner laget med flest poeng. Hvis begge lagene har like mange poeng, går spillet inn i en såkalt sudden death-modus, i denne modusen kan ikke spillere spille mer i runden etter de har dødd.

Spillerens ytelse i spillet blir målt med experience points, som spilleren kan få ved å drepe fiender, fullføre mål, fullføre utfordringer og spille gjennom en hel runde. Mens spilleren får «experience points», får spilleren tilgang til nye våpen og evner. Det høyeste nivået i spillet er 55, men på konsollversjonene av spillet, kan spilleren når vedkommende har nådd nivå 55, gå inn «Prestige»-modus, som setter spillerens nivå tilbake til nivå 1. Dette kan bli gjort ti ganger, og gir spilleren et nytt symbol ved siden av navnet sitt, der hvor nivåsymbolet ville vanligvis vært.[7]

Å fullføre utfordringer gir spilleren experience points og gi spilleren tilgang til nye tillegg til diverse våpen. Mens spilleren går opp i nivå, blir det låst opp nye våpen og evner for spilleren. Når spilleren kommer opp i nivå fire, kan man sette opp sin klass, og dermed endre våpenet man bruker, pistolen man har, og spesialgranaten man har. I tillegg, kan spilleren velge tre evner (på engelsk: perks), en fra hver av de tre kategoriene. Evnene man kan velge mellom varierer å ha mer ammunisjon, flere granater, øke skaden gjort med våpnene sine, gjøre spillerens karakter bevege seg mer stille, eller kunne løpe lengre.[6] Spilleren blir også gitt utfordringer i spillet. Hvis spilleren fullfører disse utfordringene, får man bonus-experience points. Disse utfordringene kan være å drepe andre spillere et visst antall ganger med et spesifikt våpen, skyte ned et helikopter, eller skyte andre spillere i hodet et visst antall ganger. Spilleren får også tilgang til nye kamuflasjemønstre til sine våpen ved å skyte andre spillere i hodet et visst antall ganger.[6]

Handlingen i enspillerdelen[rediger | rediger kilde]

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Under spillets enspillerdel kontrollerer spilleren seks forskjellige karakterer fra et førstepersonsperspektiv. Spilleren tar på seg blant annet rollen som Special Air Service (SAS) rekrutten Sersjant John «Soap» MacTavish i mesteparten av spillet, og spillet starter med at at han blir med i det 22. SAS regimentet.[8]

Sersjant Paul Jackson en amerikansk marinesoldat sammen med resten av troppen hans i Midtøsten, og spilleren kontrollerer han i fem nivåer i første akt.

Kaptein John Price er en SAS-offiser som spilleren spiller som i to tilbakeblikkoppdrag satt i 1996, når han var løytnant. Man spiller som han i disse to nivåene, men i resten av spillet kan han ikke bli spilt som.

Spilleren spiller også som en amerikansk AC-130-opperatør i ett nivå, og en SAS-offiser som ikke er navngitt under et oppdrag for å redde en VIP på et kapret fly i ett annet nivå. I tillegg spiller spilleren som Yasir Al-Fulani i spillets tredje nivå. Al-Fulani er president i landet i Midtøsten som ikke er spesifisert i spillet. Man spiller som han før han blir henrettet, og man kan ikke bevege på seg stort mens man spiller som han, siden han blir tatt med for å bli henrettet.[8][9]

Spillets ikkespillbare karakterer inkluderer blant annet Kaptein Price og hans høyre hånd Gaz. Jacksons USMC-tropp er ledet av løytnant Vasquez og Griggs. Griggs dukker også opp under senere oppdrag sammen med Soap i Russland. Sersjant Kamarov er leder for de russiske lojallistene, og hjelper SAS-tropper.

Antagonistene i handlingen inkluderer Imran Zakhaev, lederen av det russiske ultranasjonalistpartiet, Khaled Al-Asad, leder av opprørsstyrkene i Midtøsten og alliert med Imran Zakhaev, og Victor Zakhaev, sønn av Imran Zakhaev.

Handling[rediger | rediger kilde]

En del av spillet er satt i Pripjat i Ukraina, og viser flere ikoniske sider av den forlatte byen, blant annet denne plassen.

I 2011 har en borgerkrig startet i Russland mellom regjeringen og ultranasjonalister. Samtidig har en liten seperatistgruppe ledet av Khaled Al-Asad fått makten i et lite land i Midtøsten gjennom et statskupp. Al-Asad er nådeløs og er veldig imot den vestlige verdens verdier, hvilket fører til at USA invaderer landet. På ettermiddagen under den andre dagen av invasjonen, blir en marinetropp send for å kapre Al-Asad. Troppen angriper en TV-stasjon hvor det var trodd at Al-Asad var og kringkastet. Samtidig er Special Air Service i gang med to viktige oppdrag, ett på et skip i Beringstredet og ett i Russland. Informasjon fra disse oppdragene viser at Al-Asad kanskje har et kjernefysisk våpen.

Under kvelden under den tredje dagen av invasjonen, har USA startet et fullt angrep mot Al-Asads presidentpalass, selv om SAS advarte dem om at han kanskje hadde et kjernefysisk våpen. Angrepet ender med at et atomvåpen blir detonert, hvilket ødela hele byen og drepte mesteparten som var der.

SAS antar at Al-Asad fortsatt er i live, så de drar til et sted de tror han kan være, en landsby i Aserbajdsjan. Med Kaptein Price som leder, tar SAS-styrken seg av de russiske styrkene i området, finner og kaprer Al-Asad. De begynner å avhøre han, og kort tid inn i avhøret ringer Al-Asads telefon. Price tar telefonen, og etter å ha hørt stemmen på den som ringte, skyter Al-Asad og forteller resten at den som ringte av var lederen av ultranasjonalistene, Imran Zakhaev.

Captain Price forteller dermed om et av hans tidligere oppdrag, et i Pripjat i Ukraina i 1996. I kjølvannet av Tsjernobyl-ulykken og Sovjetunionens kollaps, tok Zakhaev fordel av situasjonen ved å selge «kjernefysisk materiale», og med pengene som han tjente fra dette, skaffet han seg soldater fra den røde arme for å støtte hans ultranasjonalistparti. Price ble sent på et hemmelig oppdrag for å drepe han. Fra Prices utsiktspunkt på et forlatt hotell, skjøt han Zakhaev med en Barrett M82, men skuddet kuttet bare av Zakhaevs arm.

Senere, prøver SAS, marinene og de russiske lojallistene å kapre Zakhaevs sønn, Victor, for å prøve å finne ut av hvor Zakhaev er, men når de har han fanget i et hjørne i et leilighhetskompleks, begår Victor selvmord. På grunn av dette, svarer Zakhaev med å skyte flere interkontinentale missiler ladet med atomvåpen mot USAs østkyst, noe som kan forårsake så mye som 41 millioner dødsfall. SAS og marinene klarer å ta over anlegget som har kontroll over missilene, og avvæpner dem i luften over Atlanterhavet. De unnslipper fra anlegget i noen kjøretøy med Zakhaevs tropper jaktende på dem.

Et ultranasjonalistisk helikopter, en Mi-24 Hind, ødelegger en bro som SAS og marinene skulle kjøre over, og blir dermed fanget. Kampen som følger fører til at alle i SAS eller marinene der enten dør eller blir hardt skadet. Zakhaev selv dukker opp og begynner å skyte de levende soldatene som er igjen, men så kommer lojalist styrker og ødelegger helikopteret hans. Spilleren skyter dermed Zakhaev og de to soldatene som står ved han. Lojallistene begynner da å fokusere på å håndtere de skadde som er igjen.

I slutten blir missilsaken og ultranasjonalistenes støtte for Al-Asad fortiet og nærmest glemt, hvilket forårsaker hendelsene i Call of Duty: Modern Warfare 2.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Call of Duty 4: Modern Warfare ble utviklet av en team på rundt hundre over en periode på to år. Etter Call of Duty 2 bestemte Infinity Ward seg for å ikke lenge bruke andre verdenskrig som tema i spillet sitt, som de hade gjort tidligere. Mens de utviklet fortellingen for Call of Duty 4, bestemte Infinity Ward seg for å unngå å referere til eller hinte til kriger som pågår i dag, og istedenfor holde seriens tema om to supermakter med like stor makt mot hverandre. For å gjøre spillet mer innlevende, dro utviklingsteamet på et treningsseminar hos United States Marine Corps i California. Dette hjalp utviklerne med å simulere effektene ved å være nær en M1 Abrams tank når den skyter, samt at de fikk skyte med flere våpen som endte opp med å være i spillet. De snakket også med noen mariner som nettopp hadde kommet tilbake fra et oppdrag, og de fikk høre om marinenes følelser mens de var i kamp, og deres generelle holdning til situasjonen.[10]

Utviklingsteamet designet spillet flerspillerdel for å være så balansert så mulig og for at det skulle være givende for både nye og gamle spillere. En tidlig ide var å implementere luftangerp, som helikoptre, som ville involvere spillere som skulle sloss over spesielle soner, som ville gi mer luftstøtte mot fiendene. Denne ideen ble ikke implementert, fordi de mente at det ikke ville passe inn slik de hadde tenkt at spillet skulle være. Spillere fikk lov til å velge våpen de skulle bruke på forhånd, slik at de kunne bli lettere kjent med de. Banene ble designet hovedsakelig for deathmatch-spilltyper. Banene ble også designet for at det skulle være få steder spillere kunne bare gå å gjemme seg.[11]

Lyd[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av lyden og musikken i Call of Duty 4: Modern Warfare ble skrevet av Stephen Barton, som tidligere hadde bidratt til noe filmmusikk lagd av Harry Gregson-Williams.[12] Rapsangen som synges på slutten av spillet under rulletekstene, ble sunget av spillets sjefsanimatør, Mark Grigsby.[13]

Spillmotor[rediger | rediger kilde]

Call of Duty 4: Modern Warfare bruker IW-spillmotoren, mer spesifikt IW 3,0.[14] Spillet kjører på en oppløsning på 600p på Xbox 360 og PS3.[15]

Visse objekter, som biler og bygninger, kan ødelegges. Xbox 360- og PS3-versjonene kjører på en bildefrekvens på 30, mens Wii-versjonen kjører på 30.[14]

Spillmotoren har blitt brukt i utviklingen av to andre Activision-spill. En forbedret versjon av den originale ble brukt i Call of Duty: World at War[16] mens en litt anderledes versjon ble brukt i Quantum of Solace og GoldenEye 007 .[17]

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings (X360) 94.16%[22]
(PS3) 93.54%[23]
(PC) 92.29%[24]
(Wii) 78.50%[25]
Metacritic (X360) 94/100[18]
(PS3) 94/100[19]
(PC) 92/100[20]
(Wii) 76/100[21]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
Eurogamer 9/10[26]
Game Informer 10/10[27]
GamePro 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[28]
GameSpot 9/10[29]
GameSpy 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[30]
GameTrailers 9.4/10[31]
IGN 9.4/10[9]
Official Xbox Magazine 10/10[32]
X-Play 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[33]

Call of Duty 4: Modern Warfare fikk generelt god kritikk. Spillet har blitt beskrevet som at det lagde et nytt nivå med innlevelse og intensitet innenfor sin genre.[34] Official Xbox Magazine sa at spillets flerspillerdel la grunnlaget for spillets status som en klassikkerklasikker.[35] GameSpot ga en god anmeldelse av spillet, og sa at kvaliteten på spillets enspiller- og flerspillerdeler gjorde spillet fantastisk.[29] X-Play kommenterte at spillet ikke revolusjonerte sin genre, men nærmest gjorde den perfekt.[33] GamePro sa at spillet flerspiller del var veldig dyp og nesten like god som Halo 3.[28]

Spillets handling har også fått mye god kritikk. GamePro sa at spillets enspillerdel var intens, actionfylt gripende.[28] GameSpot sa at det eneste problemet med enspillerdelen var at den var kort.[29] Selv om IGN beskrev enspillerdelen som lineær, på samme måte som tidligere Call of Duty-spill, var Call of Duty 4: Modern Warfares enspillerdel mye rikere og fokusert en de tidligere spillene.[36] IGNs Voodoo Extreme sa at det virket som spiller kjører som det er på togskinner, men at det er en del av spillets sjarm.[37] I motsetting til senere Call of Duty-spill, ga Ben «Yahtzee» Croshaw fra Zero Punctuation spillet en positiv anmeldelse, og sa at spillet ikke hadde så mye av det han ikke likte med andre skytespill.[38]

Spillet har også blitt kritisert. Xbox World 360 sa at spillet bare var røyk, speil og billige triks. De sa også at de ikke mente at spillet revolusjonerte sin genre, selv om andre hadde sagt at den hadde det.[39] Pelit sa at strukturen til spillets enspillerdel burde vært tenkt gjennom bedre.[40]

Wii-versjonen[rediger | rediger kilde]

Modern Warfare – Reflex Edition ble lagd av Treyarch. Denne Wii-versjonen av Call of Duty 4: Modern Warfare har færre tillegg og funksjoner enn de andre versjonene for de andre konsollene og PC. Wii-versjonen støtter ikke split-screen-flerspiller, og har dårligere grafikk. I motsetting til de andre versjonene er det mulig å spille spillet med to spillere i enspillerdelen på en skjerm. Denne versjonen fikk 76% på Metacritic.[41] IGN ga denne versjonen en poengsum på 7,0 av 10. De kommenterte at grafikken og kontrollerstyringen var ikke like god som Wii-versjonen av World at War, men at tilpasningsmulighetene og flerspillerdelen i spillet var imponerende.[42] Official Nintendo Magazine ga spillet 80%, men sa også at grafikken var dårligere enn forventet.[43] GameTrailers ga spillet en poengsum på 8,8 av 10, og kommenterte at spillet ofret en del for å kunne bli spilt på plattformen, men beholdte alt som var bra med den originale versjonen.[44] Game Informer ga spillet en poengsum på 6,5 av 10, og kommenterte at spillet hadde veldig dårlig grafikk, selv etter Wii-standarder, og at det største problemet var kontrolleren, Wii Remote. De sa at kontrolleren ikke hadde nok knapper for å støtte spillet skikkelig, og ble derfor veldig upresis. GameSpot ga spillet 8,5 av 10.[45]

Salg[rediger | rediger kilde]

Før Call of Duty 4: Modern Warfare ble sluppet ut, ble det spådd at det ville selge bedre enn Halo 3, siden det hadde like bra anmeldelser som Halo 3, men ville ble solgt på flere plattformer.[46] Dette viste seg å bli riktig i starten, og Xbox 360-versjonen ble det bestselgende videospillet i USA fra november 2007 til januar 2008 i følge NPD Group. Xbox 360-versjonen solgte 1,57 millioner kopier og Playstation 3-versjonen solgte 444 000 kopier i november 2007 i USA.[47] 1,47 millioner kopier ble solgt for Xbox 360 i desember 2007.[48] I januar 2008 ble det solgt 331 000 kopier for Xbox 360 og 140 000 kopier for Playstation 3.[49] Xbox 360-versjonen ble den tredje bestselgende spillet i USA i 2007, men solgte 1,78 millioner mindre enn Halo 3, i følge NPD Group.[50] Innen januar 2008 hadde Call of Duty 4: Modern Warfare solgt mer enn syv millioner kopier verden over, og ble dermed det bestselgende spillet i 2007.[51] 3. juni 2008 sa Infinity Ward at spillet hadde solgt mer enn ti millioner kopier.[52] Under en konferanse i mai 2009 sa Activision at spillet hadde solgt mer en 13 millioner kopier.[53] Innen november 2013, hadde det solgt mer enn 15,7 millioner kopier.[54]

Call of Duty 4: Modern Warfare har også vært et populært mål for piratkopiering.[55]

Priser[rediger | rediger kilde]

Call of Duty 4: Modern Warfare fikk flere priser fra forskjellige nettsteder og publikasjoner. Både GameSpot og GameTrailers ga spillet prisen for beste grafikk ved E3 i 2007, og prisen for beste Playstation 3 spill fra 2007,[56][57][58] og senere ble spillet rangert som det tredje beste førstepersonsskytespillet på deres liste kalt «Top 10 FPS Games Ever!».[59] Spillet fikk mye ros fra videospillmagasinene GamePro og GameSpy, Gamespy sa at det var det beste spillet fra 2007[60], Gamepro sa at det var årets spill.[61][62][63][64] Game Critics ga spillet prisen for beste actionspill.[65] Andre publikasjoner som IGN, X-play og Spike Video Game Awards ga spillet priser for beste lyddesign, beste skytespill i 2007, årets beste actionspill og beste militærspill. Academy of Interactive Arts & Sciences ga spillet priser for beste å være det beste spillet for konsollene, årets beste actionspill, samt årets beste spill.[66] British Academy Video Games Awards ga spillet priser for beste handling i et spill og beste karakterer i et spill.[67] Spillet fikk «Game of the Year»-prisen i 2007 fra Academy of Video Games Awards. Lesere av PlayStation Official Magazine stemte spillet som det syvende beste Playstation-spillet noen sinne.[68]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «The 10 Best Game Engines of This Generation - IGN - Page 2». IGN. Besøkt 29. november 2015. 
 2. ^ Cohen, Peter: Call of Duty 4 Mac-bound, via Aspyr, publisert 2008-01-15. Besøkt 2015-11-29.
 3. ^ «Call of Duty(R): Modern Warfare(R) Coming to Wii». 3. september 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 4. ^ «PEGI Pan European Game Information». Besøkt 29. november 2015. 
 5. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare Release Information for DS - GameFAQs». www.gamefaqs.com. Besøkt 29. november 2015. 
 6. ^ a b c d BradyGames (30. oktober 2007). Call of Duty 4: Modern Warfare Official Strategy Guide. BradyGames. ISBN 0-7440-0949-9. 
 7. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare Cheats, Codes, Hints, Tips - Yahoo! Video Games». 8. juli 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 8. ^ a b «GameSpy— COD4 Plot». GameSpy. Besøkt 25. mars 2008. 
 9. ^ a b Goldstein, Hillary. «Call of Duty 4: Modern Warfare». IGN. Besøkt 29. november 2015. 
 10. ^ «Infinity Ward's Call of Duty 4». Game Developer. mars 2008. 
 11. ^ Game Informer Staff (February 2008). «The Art of FPS Multiplayer Design». Game Informer (178) (Cathy Preston). s. 20–21. 
 12. ^ «Music». Music4Games. Besøkt 21. april 2008. [død lenke]
 13. ^ Totilo, Stephen (1. april 2008). «'Call Of Duty 4' End-Credits Song: The Story Behind The Rap, In GameFile». MTV. Besøkt 30. april 2008. 
 14. ^ a b Shea, Cam (13. juni 2007). «Call of Duty 4: Modern Warfare AU Interview». IGN Xbox 360. IGN Entertainment. Besøkt 17. mars 2008. 
 15. ^ Lakkis, Chad (22. november 2007). «Infinity Ward Asked About COD4 Sub-HD Resolution Concerns». ripten (ripten). Besøkt 19. juni 2008. 
 16. ^ Robinson, Andy (9. juni 2008). «News: Call of Duty: World at War – first details in OXM». Computer and Video Games. Besøkt 9. juni 2008. [død lenke]
 17. ^ Ross Miller (9. mai 2008). «New Bond game Quantum of Solace runs on COD4 engine, launching with movie». Joystiq. Besøkt 10. mai 2008. 
 18. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare (Xbox 360)». Metacritic. Besøkt 29. november 2015. 
 19. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare (PlayStation 3)». Metacritic. Besøkt 29. november 2015. 
 20. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)». Metacritic. Besøkt 13. mars 2009. 
 21. ^ «Call of Duty: Modern Warfare: Reflex Edition (Wii)». Metacritic. Besøkt 13. mars 2009. 
 22. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare (Xbox 360)». GameRankings. Besøkt 29. november 2015. 
 23. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare (PlayStation 3)». GameRankings. Besøkt 29. november 2015. 
 24. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)». GameRankings. Besøkt 17. mars 2008. 
 25. ^ «Call of Duty: Modern Warfare: Reflex Edition (Wii)». GameRankings. Besøkt 17. mars 2008. 
 26. ^ Reed, Kristan. «Call Of Duty 4 review». EuroGamer. Besøkt 29. november 2015. 
 27. ^ Biessener, Adam. «Call of Duty 4: Modern Warfare». Game Informer. Arkivert fra originalen 16. februar 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 28. ^ a b c Moses, Travis (6. november 2007). «Review: Call of Duty 4: The Best Shooter of 2007». GamePro. Arkivert fra originalen 7. november 2007. Besøkt 29. november 2015. 
 29. ^ a b c Gerstmann, Jeff (5. november 2007). «Call of Duty 4: Modern Warfare». GameSpot. CNET Networks, Inc. Besøkt 29. november 2015. 
 30. ^ Williams, Bryn. «Call Of Duty 4 review». GameSpy. Besøkt 29. november 2015. 
 31. ^ «Call of Duty 4 – Review HD». Spike. 5. november 2007. Besøkt 17. mars 2008. [død lenke]
 32. ^ McCaffrey, Ryan. «Call of Duty 4: Modern Warfare». Official Xbox Magazine. Arkivert fra originalen 23. desember 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 33. ^ a b «Call of Duty 4: Modern Warfare». G4. Besøkt 29. november 2015. 
 34. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare Review (Xbox 360)». 30. april 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 35. ^ McCaffrey, Ryan (9. november 2007). «Call of Duty 4». Official Xbox Magazine. Arkivert fra originalen 14. mars 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 36. ^ Ring, Bennett (6. november 2007). «Call of Duty 4: Modern Warfare AU Review». IGN Xbox 360. IGN. Besøkt 29. november 2015. 
 37. ^ Robert Howarth (8. november 2007). «Call of Duty 4 First Impressions». Voodoo Extreme. IGN. Besøkt 7. mai 2011. [død lenke]
 38. ^ Croshaw, Ben. «Call of Duty 4». Zero Punctuation. The Escapist. Besøkt 29. november 2015. 
 39. ^ «Call of Duty 4 review». Xbox World 360, s. 56. , januar 2008.
 40. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare review». Pelit. desember 2007. 
 41. ^ «Call of Duty: Modern Warfare: Reflex Edition». Metacritic. Besøkt 29. november 2015. 
 42. ^ «Call of Duty: Modern Warfare - Reflex Edition Review - IGN». IGN. Arkivert fra originalen . Besøkt 29. november 2015. 
 43. ^ «Review: Call Of Duty Modern Warfare: Reflex Edition - Official Nintendo Magazine». 12. november 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 44. ^ «Call Of Duty: Modern Warfare: Reflex Edition Video Game, Review | Game Trailers & Videos | GameTrailers.com». 27. november 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 45. ^ «Call of Duty 4 Review». GameSpot. Besøkt 29. november 2015. 
 46. ^ «PC World - Call of Duty 4 to Outsell Halo 3». 16. november 2007. Besøkt 29. november 2015. 
 47. ^ «NPD: November cooks up $2.63 billion in game sales - News at GameSpot». 19. mars 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 48. ^ «NPD: 2007 game earnings nearly $18 billion, Halo 3 sells 4.82 million - News at GameSpot». 19. mars 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 49. ^ «NPD: January game sales slip 6 percent, Wii and PS3 neck-and-neck - News at GameSpot». 7. desember 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 50. ^ «NPD: 2007 game earnings nearly $18 billion, Halo 3 sells 4.82 million - News at GameSpot». 19. mars 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 51. ^ «Call of Duty(R) 4: Modern Warfare(TM) Ranks #1 Title in Units Worldwide for Calendar 2007». Activision. 25. januar 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 52. ^ Terdiman, Daniel (3. juni 2008). «'Call of Duty 4' hits 10 million units sold». CNET News. CBS Interactive Inc. Besøkt 29. november 2015. 
 53. ^ «Call of Duty 4: Modern Warfare Sells 13 Million, Guitar Hero at $2 Billion - Video Game News, Video Game Coverage, Video Game Updates, PC Game News, PC Game Coverage - GameDaily». 13. mai 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 54. ^ «Call of Duty: A Short History». Call of Duty: A Short History. Besøkt 28. november 2015. 
 55. ^ Snow, Blake (15. januar 2008). «PC piracy levels are "astounding" says COD4 dev». GamePro. Arkivert fra originalen 17. januar 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 56. ^ «E3 07 Editors' Choice Awards». 7. desember 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 57. ^ «Review: Call Of Duty Modern Warfare: Reflex Edition - Official Nintendo Magazine». 12. november 2009. Besøkt 28. november 2015. 
 58. ^ «Gametrailers.com - Best of E3 2007 Awards: Reviews, Trailers, and Interviews». 1. november 2007. Besøkt 29. november 2015. 
 59. ^ «ScrewAttack's Top 10 FPS Games Ever!». GameTrailers. 12. juni 2008. Besøkt 12. juni 2008. [død lenke]
 60. ^ «Call of Duty 4 award». GamePro. 27. desember 2007. Arkivert fra originalen 31. desember 2007. Besøkt 29. november 2015. 
 61. ^ «GameSpy's Game of the Year 2007». 4. januar 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 62. ^ «GameSpy's Game of the Year 2007». 14. februar 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 63. ^ «GameSpy's Game of the Year 2007». 19. desember 2007. Besøkt 29. november 2015. 
 64. ^ «GameSpy's Game of the Year 2007». 4. mars 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 65. ^ «2007 Winners». Game Critics Awards. Besøkt 29. november 2015. 
 66. ^ «11th Annual Interactive Achievement Awards». The Academy of Interactive Arts & Sciences. Arkivert fra originalen 21. februar 2008. Besøkt 29. november 2015. 
 67. ^ «Three Baftas for Call of Duty 4». BBC.com. 10. mars 2009. Besøkt 29. november 2015. 
 68. ^ PlayStation Official Magazine issue 50, Future Publishing, October 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]