Call of Duty 4: Modern Warfare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Call of Duty 4: Modern Warfare er et Gullstikka-belønnet førstepersonsskytespill utviklet av Infinity Ward og utgitt av Activision den 9. november 2007 til PC, Xbox 360 og Playstation 3. Spillet kom også for Mac OS X i mai 2008.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet finner sted i deler av verden som Russland, Midtøsten, Pripyat (Chernobyl, Ukraina) og Vest-Asia (Aserbajdsjan). Spillet omhandler et opprør i Russland og en atomtrussel i Midtøsten. I selve kampanjen styrer spilleren fire ulike karakterer:

 • USMC Sesjant (SGT) Paul Jackson)
 • SAS Sesjant (SGT) John "Soap" MacTavish
 • SAS Løytnant (Lt) John Price (I 1996, 15år før i spillet historie.)
 • AC-130 crew: "Thermal Imaging TV Operator".

Handling[rediger | rediger kilde]

PROLOG[rediger | rediger kilde]

«F.N.G.»[rediger | rediger kilde]

Spillet begynner på en SAS-base i Credenhill, England. Spilleren er en soldat som nettopp har kommet ut av seleksjon og gjennomgår en rask introduksjon med GAZ (Cpt. Prices høyre hånd). Han sender deg videre til Cpt. Price som venter i en hangar hvor spilleren skal løpe en treningsrunde utformet som et lasteskip.


«Crew Expendable»[rediger | rediger kilde]

Spilleren blir så sendt på oppdrag til et ultranasjonalistisk lasteskip i Beringhavet, hvor du gjennomsøker skipet etter en atombombe. Etter at bomben er funnet blir skipet blir truffet av at angrep fra fiendtlige jagerfly. Ettersom skipet sykner fort, må de evakuere raskt. Vann renner overalt og det er vanskelig å finne veien. Du klarer til slutt å komme ut og rekker akkurat og hoppe til helikopteret.


«The Coup»[rediger | rediger kilde]

Dette er et oppdrag hvor det vises en film hvor du er en president i det ukjente arabiske landet. Han blir fraktet til et torg hvor han blir henrettet av en islamistisk høyreektstrem gruppe som heter Al-Asad, som da tar over.


DEL I[rediger | rediger kilde]

«Blackout»[rediger | rediger kilde]

Du(Soap) møter opp med Gaz og Cpt. Price hvor dere går gjennom diverse vaktposter og til slutt møter de "snille" Russerne. Dere skal redde deres informant, Nikolai. For å komme til huset på østsiden av landsbyen må de gå gjennom fiendtlig område hvor de møter motstand. Når huset er nådd går Gaz bak huset og skrur av strømmen. Soap og Price går inn i huset og henter Nikolai. De får ham ut og flyr av gårde med sitt Blackhawk helikopter.


«Charlie Don't Surf»[rediger | rediger kilde]

Du (Sgt. Paul Jackson) og resten av marineinfanteriet (U.S.M.C.) stormer en by på østkysten i midtøsten under kommando av Lt. Vasquez hvor dere skal lete etter Al-Asad. Dere kjemper dere gjennom ghettoen og kommer tilslutt fram til TV-stasjonen. Dere kommer inn på et stort kontorrom hvor dere møter stor motstand. Etterhvert kommer du til senderommet hvor dere hører Al-Asad fremføre en tale. Døra åpnes med hagle og rommet er tomt! Talen var bare et opptak.


«The Bog»[rediger | rediger kilde]

Du starter på en bombet bro hvor du raskt møter flere maskingevær. Du må jobbe deg gjennom rom og korridorer i et bygg hvor du til slutt kommer ut på en parkeringsplass hvor fienden (Opfor) venter. Det blir du som må ødelegge de armert kjøretøyene på broa, ettersom din kollega som egentlig skulle gjøre det, ble skutt. Etterhvert kommer dere til en stor åpen «slette» med containere, busser og andre hindringer hvor en M1A2 Abrams tank holder på å bli ødelagt. Det er stor motstand men det kan ikke sendes inn flere helikoptre grunnet en «anti-air» kanon i andre enden av «sletta». Det er din jobb å ødelegge kanonen slik at du kan få helikopterstøtte. Etter at helikoptrene har rensket det som er av fiender, møtes grupper ved tanken.


«Hunted»[rediger | rediger kilde]

Etter å ha reddet Nikolai og dere er på vei til et «safehouse» i Hamburg, blir helikopteret skutt ned. Dere prøver og kommer dere så stille så mulig videre. Dere er nødt til å lage lyd nå dere ser en gammel bonde blir truet. Etter en skyteepisode må dere kjempe dere gjennom flere uønskede angrep og helikoptre på en stor gård. Tilslutt finner dere «FIM-92 Stinger- missiler» i låven til å skyte ned helikopteret med.


«Death From Above»[rediger | rediger kilde]

Du(Thermal Imaging TV Operator) skal nå hjelpe Cpt. Price og resten av SAS-styrken fra et AC130 angrepsfly. Du skal skyte på fiendtlige styrker med 25mm, 40mm og 105mm kanoner. Det er ikke mye å si om dette oppdraget, annet enn at du ikke må skyte på kirken!


«War Pig»[rediger | rediger kilde]

M1A2 Abrams tank'en skal eskorteres tilbake til motorveien og det er Marinenes ansvar at den ikke blir ødelagt igjen! Igjen så møtes du med stor motstand men denne gangen er det lettere. Flere gjemmesteder og flere medarbeidere hjelper mye. Etter at tanksen er på rett vei skal du komme deg til helikopteret som står og venter helt på slutten.


«Shock And Awe»[rediger | rediger kilde]

Som en granatskyter på et «Chinook»-helikopter skal du angripe, eliminere og omringe resten av Al-Asad's styrker i hovedstaden. Det skal skytes «anti-air»-kanoner, granatskytere og tankser som er på bakken og på tak. Til slutt skytes et Cobra-helikopter ned og piloten skal reddes. Store styrker trekker inn men Marinene klarer til slutt å få reddet piloten. Men alt arbeid forgjeves, for på veien hjem utløses en atombombe som sprenger alt og alle.


«Aftermath»[rediger | rediger kilde]

Du er en skadet og døende sersjant som prøver å klatre ut av det totalvrakede helikopteret. Men alt utenfor har strøket med. Du kryper sakte men sikkert bortover bakken men til slutt dør du av skadene.


DEL II[rediger | rediger kilde]

«Safehouse»[rediger | rediger kilde]

Du er igjen «Soap» MacTavish hvor dere igjen samarbeider med de «snille» russerne. Dere skal lete etter Al-Asad i en liten landsby i Azerbajdsjan. Husene skal gjennomsøkes etter Al-Asad og til slutt finner de han. Mobilen hans ringer og man får vite hvem som er hovedpersonen bak det hele. Sitat (dirkete ur spillet): «Zakhaev. Imran Zakhaev.» - Captain John Price


«All Ghillied Up»[rediger | rediger kilde]

Tilbake i tid, i 1996 (15år før handlingen i spillet.) og du er nå "Leftenent" (Liutenent) John Price. Han er under kommando av Cpt. MacMillan. Episoden utspiller seg i Pripyat, byen som var bebodd av familiene til dem som jobbet på atomkraftverket i Tsjernobyl, da Imran Zakheav var aktiv på det svarte-merknad for brukt radioaktive materiell etter Tsjernobyl katastrofen, for å kunne bygge atombomber. Oppdraget ditt nå er å komme deg fram til hotellet hvor neste oppdrag starter. For å komme frem til hotellet gjelder det å holde karakteren i ro og gjøre som MacMillan sier. Du skal blant annet snike deg forbi patruljerende vakter, gjemme deg for panser tropper og fiendtlige speidere. Litt stress men med litt «stealth» så er oppdraget i mål.


«One Shot, One Kill»[rediger | rediger kilde]

Nå skal du skyte Zakhaev fra ca. 800 meters hold. Det må regnes med vind, fuktighet og til og med «the coriolis effect» (jordens rotasjon). Du klarer bare å skyte av hans høyre arm og du blir fort oppdaget. Nå skal du komme deg fra Tjernobyl i live! Lyddemperne er tatt av og det er «no more mr. Nice guy». Du og din partner må kjempe dere i gjennom store styrker med Ultranasjonalister for så å skyte ned et helikopter. Helikopteret krasjer i bakken men kommer fort og treffer Cpt. MacMillan. Han har skadet bena så du må bære han. Flere fiender dukker opp og du må sette MacMillan ned og bekjempe dem for så å ta han opp og fortsette. Dette skjer noen ganger til du til slutt kommer til et gammelt tivoli. Du har litt tid på deg så du kan sette ut «claymores» og andre bakholdsangrep. Store styrker kommer og helvete braker løs. Etter intens kjemping kommer helikopteret og du må bære Cpt. MacMillan om bord.


«Heat»[rediger | rediger kilde]

Tilbake i Azerbaijan skal du forsvare landsbyen mot mot nye styrker av Ultranasjonalister mens dere venter på at et helikopter skal hente dere. Du blir nødt til å kalle på et luftangrep som ødeleggerlandingsplassen. Så dere må kjempe dere tilbake til bunnen av bakken for å nå helikopteret.


«The Sins Of The Father»[rediger | rediger kilde]

Du skal nå bakholdsangripe Zakhaev's sønn. Han løper av gårde og du må følge etter. Du kommer til en landsby hvor fientlige styrker venter. Han løper inn i et smug og du må følge etter. Han løper til slutt inn i en boligblokk hvor det venter mange farer. De hele ender opp til slutt på taket der han skyter seg selv.


DEL III[rediger | rediger kilde]

«Ultimatum»[rediger | rediger kilde]

Du hopper i fallskjerm og lander med Gaz, Cpt. Price og Pvp. Boyd. SSgt Griggs landet lenger unna og ble tatt til gissel. Du skal redde han og sprenge krafttårnet så du kutter strømmen til ICBM rakettutskytningsbasen. Etter litt møtes motsand men denne gangen ikke like stor. Vel fremme møter du det Amerikanske snikskytterteam og bevitner at 2 digre atommissiler blir skutt opp.


«All In»[rediger | rediger kilde]

Du må kjempe deg gjennom store styrker og sprenge tungt armerte kjøretøy. Etter å ha brøytet deg gjennom porten følger mer skyting og mer sprengning før du til slutt skal repelere ned en missilsilo.


«No Fighting In The War Room»[rediger | rediger kilde]

Når du har kommet inn i ICBM rakettutskytningsbasen skal du kom deg igjennom gangene og korridorene til kontrollrommet og avbryte missilene. Store styrker samler seg og det må evakueres kjapt. Til slutt er det krig i garasjen.


«Game Over»[rediger | rediger kilde]

Kom deg ut av basen og flykt! Du skal avverge diverse biler som følger etter. Et Russisk angrepshelikopter skyter i stykker en bro hvor siste slag utspiller seg. Du blir skutt og ligger nede når selveste Imran Zakhaev kommer gående mot deg. Cpt. Price sender en pistol langs bakken slik at det er du som skal skyte Zakhaev! Det hele ender med at de «snille» russerne kommer og redder dere.


EPILOG[rediger | rediger kilde]

«Mile High Club»[rediger | rediger kilde]

???


Spillet tar for seg sabotasje, snikskyting, gisselredning og andre realistiske militær-oppdrag.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Single player[rediger | rediger kilde]

 • KOMMER!


Online[rediger | rediger kilde]

Automat rifler (Assault Rifles):

 • M16A4
 • AK-47
 • M4A1 Carbine
 • G3
 • G36C
 • M14
 • MP44


Maskinpistoler (SMG: Small Machine Guns):

 • MP5
 • Scorpion
 • Mini-Uzi
 • AK-74u
 • P90


Maskinvåpen (LMG: Light Machine Guns):

 • M249 «SAW»
 • RPD
 • M60E4


Hagler (Shotguns):

 • W1200
 • M1014


Snikskyttergevær (Sniperifles):

 • M40A3
 • M21
 • Dragunov
 • R700
 • Barrett .50 cal


Håndvåpen (Sidearms):

 • M9
 • HK USP (.45)
 • Colt M1911 (.45)
 • Desert Eagle (Også Golden Desert Eagle)


Granater (Granades):

 • Flashbang
 • Stungrenade
 • Smokegrenade
 • Fragrenade


Tillegg (Attachments):

 • Granatkastere
 • Lyddempere
 • Rødpunkt- og ACOG-sikte
 • Vertikale grep


Mods[rediger | rediger kilde]

Spillet har mange forskjellige mods, feks:
(Forskjellige type mods har sperret en eller flere funksjoner eller lagt til nye.)

Promodlive
Er den mest kjente for de som spiller klan kamper eller cup.
Her er det flere våpen og attachments som er fjernet. Det er her ekte quickscoping finner sted, selv om Intervention, den beste sniper siden Barrett, kun er å finne i MW2.


Zombiemod
Er det en som automatisk starter som en zombie og skal ta alle de andre,
når en annen blir tatt blir han også zombie og sånn fortsetter det til alle er blitt tatt.


Gungamemod
Du begynner med et våpen, etter antall ganger du har drept andre får du ett nytt våpen
Førstemann som har gått igjennom alle våpen vinner.


Snipermod
Her er det kun sniper (Scope) som er tilgjengelig, alt annet er sperret.
Det er førstemann på å drepe så mange som mulig innen en viss tid, den som har drept flest vinner.Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Cohen, Peter: Call of Duty 4 Mac-bound, via Aspyr, publisert 2008-01-15. Besøkt 2008-03-03.