Wolfenstein 3D

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wolfenstein 3D
Utviklerid Software
UtgiverApogee Software, Activision
Distributør
6 oppføringer
RegissørTom Hall
DesignerJohn Romero
Tom Hall
ProgrammererJohn Carmack
KomponistBobby Prince
PlattformMS-DOS, Macintosh, Apple IIGS, Acorn Archimedes, RiscPC, SNES, Jaguar,Atari ST, GBA, 3DO, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3 Steam
Utgivelse5. mai 1992 (DOS)
Mars 1994 (Super NES)
21. juli 1995 (kildekoden)
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller
Aldersgrense12 år
Nettstedwww.idsoftware.com/games/wolfenstein/wolf3d
Del av serien Wolfenstein
Beyond Castle Wolfenstein

Wolfenstein 3D er et førstepersonsskytespill utviklet av id Software, utgitt våren 1992 til MS-DOS, og senere omprogrammert til en mengde systemer og spillkonsoller. Wolfenstein 3D regnes som spillet som populariserte og på mange måter definerte sjangeren førstepersons skytespill.

id Software publiserte den 21. juli 1995 kildekoden til spillet, som id etterhvert kom til å gjøre med flere av sine spill når de ble gamle. Ut fra kildekoden ble det laget flere versjoner til forskjellige systemer.

Oppbygning[rediger | rediger kilde]

I Wolfenstein 3D er spilleren den amerikanske soldaten «BJ Blazkowicz», som er fanget i nazistslottet Wolfenstein under den andre verdenskrig. For å rømme må spilleren drepe vaktene han kommer over, plukke opp deres våpen og ammunisjon, lege sårene sine ved å plukke opp helsepakker og finne hemmelige ganger inneholdende alt dette. Alle disse momentene er sentrale i de fleste førstepersons skytespill også i dag.

Spillet ble utgitt som shareware, og i en kommersiell versjon. Sharewareversjonen inneholdt en episode bestående av ti brett, mens den fulle versjonen hadde seksti. Ved slutten av hver episode skal spilleren drepe en hovedskurk, til sist Adolf Hitler selv.

Juridiske problemer[rediger | rediger kilde]

I Tyskland og Østerrike er nazisymboler ikke lovlig, og både PC-versjonen og Atari-versjonen av Wolfenstein 3D ble derfor sensurert der i 1994.

I frykt for at den samme skulle skje med Super Nintendo-versjonen, fjernet Nintendo alle nazistreferanser, skiftet blodet ut med svette (for å gjøre spillet mindre voldelig) og vakthundene med gigantiske rotter. Det sistnevnte ble gjort etter klager fra dyrevernaktivister, som mente det var umoralsk å måtte drepe hunder i et spill.

Flere spill[rediger | rediger kilde]

Oppfølgeren Spear of Destiny ble utgitt den 18. september 1992, og er laget med samme grafikkmotor som Wolfenstein 3D.

Return to Castle Wolfenstein ble utgitt i 2001. Spillet begynner som i Wolfenstein 3D med at spilleren er fanger i slottet Wolfenstein under andre verdenskrig og skal rømme, men likheten i historien stanser der, og resten av spillet er også svært forskjellig.

Wolfenstein ble utgitt i 2009. Spillet er en direkte oppfølger til Return to Castle Wolfenstein, og den bruker samme grafikkmotor som Doom 3 (Id Tech 4) i tillegg til grafikkmotoren Havok.

Wolfenstein: The new order ble utgitt i 2014. I starten av spillet, finner historien sted to år etter hendelsen i Wolfenstein (2009). Resten av spillet finner sted i en alternativ versjon av |960, hvor nazistene vant krigen (i 1948). Spillet bruker grafikkmotoren Id Tech 5.

Wolfenstein: The old blood ble utgitt i 2015. Spillet er en forløper til Wolfenstein: The new order, og bruker samme grafikkmotor som sistnevnte spill.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]