Hopp til innhold

PDA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
PalmOne Zire31 PDA fra Palm, Inc..

En personlig digital assistent (PDA) er en mobil enhet som fungerer som en personlig informasjonsmanager.[klargjør] PDA-er har stort sett blitt fortrengt av smarttelefoner. PDA-er er også kjent som håndholdt PC, personlig dataassistent eller Palmtop (ettersom Palm, Inc. var tidlig ute med produksjonen av PDA-er).[1][2]

Nåværende[når?] PDA-er har ofte muligheten til å koble til Internett. En PDA har en skjerm, slik at det så det er mulig å inkludere en nettleser, men noen nyere modeller har også muligheter for lyd, slik at de kan brukes som mobiltelefoner eller bærbare mediespillere. Mange PDA-er kan få tilgang til internett, intranett eller ekstranett, via Wi-Fi. Moderne PDA-er har gjerne berøringsskjerm.

Begrepet PDA ble først brukt 7. januar 1992 av Apple Computer sin toppsjef John Sculley på Consumer Electronics Show i Las Vegas, Nevada, med henvisning til deres produkt Apple Newton[3]. I 1996 introduserte Nokia den første mobiltelefonen med full PDA-funksjonalitet, 9000 Communicator, som vokste til å bli verdens mest solgte PDA. Denne Communicator ga støtet til en ny kategori av mobiltelefoner, smarttelefonen. I dag er det store flertallet av alle PDA smarttelefoner. Over 150 millioner smarttelefoner selges hvert år, mens enkeltstående PDA-er uten funksjonaliteten til en mobiltelefon kun selger rundt 3 millioner enheter per år. PDA-er i tradisjonell form, og uttrykket som sådan, er dermed på vei ut. Smarttelefoner er heller gjerne omtalt som «Personal Pocket Computer».

Funksjoner

[rediger | rediger kilde]

En PDA kan inneholde en rekke funksjoner i tillegg til kalender, kalkulator, adressebok og klokke. Blant annet kan de ha systemer for utveksling av meldinger, som e-post, og navigasjonssystem. PDA-er bruker ofte USB for å koble til datamaskinen, og har som regel støtte for Blåtann og trådløse nettverk gjennom Wi-Fi.

Prisen på tradisjonelle PDA-er varierte fra 3 000 til 20 000 kroner.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Viken, Alexander (10. april 2009). «The History of Personal Digital Assistants 1980 – 2000». Agile Mobility. Arkivert fra originalen 12. desember 2010. Besøkt 18. februar 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. desember 2010. Besøkt 26. april 2017. 
  2. ^ «History of the HP 95LX computer». HP Virtual Museum. Hewlett-Packard. Besøkt 18. februar 2011. 
  3. ^ Newton, Reconsidered - Time magazine, 1. juni 2012