PDA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
PalmOne Zire31 PDA fra Palm, Inc..

En personlig digital assistent (PDA) er en mobil enhet som fungerer som en personlig informasjonsmanager.[klargjør] PDA-er har stort sett blitt fortrengt av smarttelefoner. PDA-er er også kjent som håndholdt PC, personlig dataassistent eller Palmtop (ettersom Palm, Inc. var tidlig ute med produksjonen av PDA-er).[1][2]

Nåværende[når?] PDA-er har ofte muligheten til å koble til Internett. En PDA har en skjerm, slik at det så det er mulig å inkludere en nettleser, men noen nyere modeller har også muligheter for lyd, slik at de kan brukes som mobiltelefoner eller bærbare mediespillere. Mange PDA-er kan få tilgang til internett, intranett eller ekstranett, via Wi-Fi. Moderne PDA-er har gjerne berøringsskjerm.

Begrepet PDA ble først brukt 7. januar 1992 av Apple Computer sin toppsjef John Sculley på Consumer Electronics Show i Las Vegas, Nevada, med henvisning til deres produkt Apple Newton[3]. I 1996 introduserte Nokia den første mobiltelefonen med full PDA-funksjonalitet, 9000 Communicator, som vokste til å bli verdens mest solgte PDA. Denne Communicator ga støtet til en ny kategori av mobiltelefoner, smarttelefonen. I dag er det store flertallet av alle PDA smarttelefoner. Over 150 millioner smarttelefoner selges hvert år, mens enkeltstående PDA-er uten funksjonaliteten til en mobiltelefon kun selger rundt 3 millioner enheter per år. PDA-er i tradisjonell form, og uttrykket som sådan, er dermed på vei ut. Smarttelefoner er heller gjerne omtalt som «Personal Pocket Computer».

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

En PDA kan inneholde en rekke funksjoner i tillegg til kalender, kalkulator, adressebok og klokke. Blant annet kan de ha systemer for utveksling av meldinger, som e-post, og navigasjonssystem. PDA-er bruker ofte USB for å koble til datamaskinen, og har som regel støtte for Blåtann og trådløse nettverk gjennom Wi-Fi.

Prisen på tradisjonelle PDA-er varierte fra 3 000 til 20 000 kroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Viken, Alexander (10. april 2009). «The History of Personal Digital Assistants 1980 – 2000». Agile Mobility. Arkivert fra originalen 12. desember 2010. Besøkt 18. februar 2011.  Arkivert 12. desember 2010 hos Wayback Machine.
  2. ^ «History of the HP 95LX computer». HP Virtual Museum. Hewlett-Packard. Besøkt 18. februar 2011. 
  3. ^ Newton, Reconsidered - Time magazine, 1. juni 2012