PDA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
PalmOne Zire31 PDA fra Palm, Inc..

En personlig digital assistent (PDA), også kjent som en Palmtop (ettersom Palm, Inc. var tidlig ute med produksjonen av PDA-er), er en mobil enhet som fungerer som en «personlig informasjon manager». Nåværende PDA-er har ofte muligheten til å koble til Internett. En PDA har en elektronisk visuell skjerm, slik at det går an å inkludere en nettleser, men noen nyere modeller har også muligheter for lyd, slik at de kan brukes som mobiltelefoner eller bærbare mediespillere. Mange PDA kan få tilgang til Internett, intranett eller ekstranett via Wi-Fi, eller trådløst nettverk. Mange PDA bruker i dag touchscreen-teknologi.

Begrepet PDA ble først brukt 7. januar 1992 av Apple Computer sin toppsjef John Sculley på Consumer Electronics Show i Las Vegas, Nevada, med henvisning til deres produkt Apple Newton. I 1996 introduserte Nokia den første mobiltelefonen med full PDA-funksjonalitet, 9000 Communicator, som vokste til å bli verdens mest solgte PDA. Denne Communicator ga støtet til en ny kategori av mobiltelefoner: smarttelefonen. I dag er det store flertallet av alle PDA er smarttelefoner. Over 150 millioner «smartphones» selges hvert år, mens "stand-alone" PDA-er uten funksjonaliteten til mobiltelefonene selger bare rundt 3 millioner enheter per år. PDA-er i tradisjonell (ren) form og uttrykket som sådan er dermed på vei ut, da smarttelefoner er omtalt som «Personal Pocket Computer» (personlig lommedatamaskin) fremfor PDA.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Den inneholder i dag en rekke funksjoner i tillegg til møtekalender, adressebok og klokke. For eksempel kan de ha meldingssystemer for elektronisk post og navigasjonssystem.

Den bruker ofte USB2 for å koble til datamaskinen. De fleste har kalkulator, bluetooth og trådløst nettverk.

Prisen på tradisjonelle PDA-er varierte fra 3000,- kr – 20000,- kr.