Ambient

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ambient er en musikksjanger innen elektronisk musikk som fokuserer på lydenes klangfarge, arrangert eller fremført spesielt for å fremkalle en «atmosfærisk», «visuell» eller rolig og ikke påtrengende kvalitet fremfor musikalsk struktur og rytme.

Ambient er som oftest instrumental men kan også inneholde vokal, da oftest ved at stemmen benyttes som et instrument. Natur-lydlandskap kan være en del av lydbildet, og lyden av akustiske instrument som piano, strykeinstrument og fløyte blir ofte gjenskapt med synthesizer. Skille mellom ambient og andre musikksjangere som electronica, new age-musikk og chillout har ikke klare grenser.

Sjangeren har utviklet seg fra impresjonistisk musikk fra begynnelsen av 1900-tallet (komponister som John Cage og Morton Feldman). Den minimalistisk musikk fra 1960- og 1970-tallet med band som Pearls Before Swine sitt album Balaklava fra 1968 som inneholder lydene av fuglesang og lyd av havet, som skulle bli forløper til den moderne ambient musikken. Musikken var nok påvirket av progressive band, spesielt tyske band som Kraftwerk og Tangerine Dream, men Brian Eno skapte begrepet «ambient music» med album som Ambient 1: Music for Airports, Music for Installations og Apollo: Atmospheres and Soundtracks. Eno regnes ofte som musikksjangerens opphavsmann.[1]

Konseptet med bakgrunnsmusikk hadde eksistert før men nå ville man gjøre musikken mer interessant, nyskapende og med bedre kvalitet.[2]

Det har dukket opp mange undersjangere og blandingsjangeren, som en blanding av ambient musikk med dub (ambient dub), ambient og house (ambient house), ambient blandet med de rytmiske og melodiske elementene i techno (ambient techno) som har flere kjente artister de inkluderer Aphex Twin og Autechre. Sjangeren ambient pop finnes også, den utviklet seg på 1980-tallet som en videreføring av synthesizerenes elektroniske utforsking, med hypnotisk og meditasjon lyd og med elementer fra progressiv rock. David Bowie var blant de første rocke- og popartistene som eksperimenterte med ambient-musikk, spesielt på albumene Low (1977), "Heroes" (1977) og Lodger (1979) hvor Brian Eno er med. Space musikk er en annen undersjanger som er ambient blandet med flere andre sjangere, den kan være med eller uten rytme, med eller uten vokal. Men felles for all space musikk er at den skal gi deg følelsen av å flyte, sveve eller fly.[3][4][5]

Musikere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ May, Chris (12. april 2016). «The essential guide to Brian Eno in 10 records». The Vinyl Factory (engelsk). Besøkt 15. november 2022. 
  2. ^ Holmes, Thom (31. mars 2008). Electronic and Experimental Music: Technology, Music, and Culture (engelsk). Taylor & Francis. ISBN 978-0-203-92959-9. 
  3. ^ «Explore: Ambient House | AllMusic». web.archive.org. 5. juni 2011. Archived from the original on 5. juni 2011. Besøkt 15. november 2022. 
  4. ^ «Ambient Techno Music Genre Overview». AllMusic (engelsk). Besøkt 15. november 2022. 
  5. ^ «Ambient Pop Music Genre Overview». AllMusic (engelsk). Besøkt 15. november 2022.