Wikipedia:Underprosjekter/Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Noen wikipediabrukere har gått sammen i et prosjekt for å skrive artikler om et spesielt emne og standardisere utformingen på disse. Denne siden og dens undersider inneholder deres ideer og forslag.

Emne[rediger kilde]

Dette er et prosjekt om videospill (hovedkategori; hovedartikkel) og beslektede emner.

Formål[rediger kilde]

Prosjektets formål er å utbedre videospillrelaterte artikler på Wikipedia både kvalitativt og kvantitativt. Prosjektet vil først og fremst konsentrere seg om forbedring/oppretting av artikler for overordnede spillrelevante temaer. Det er selvfølgelig svært ønskelig at noen av disse blir nominert som anbefalte artikler eller utmerkede artikler. Fokuset kan eventuelt videreføres senere til artikler for spesifikke spill.

Tross dette, alle relevante bidrag er naturligvis velkomne, og påmeldte skal selvfølgelig få lov til å bidra med det de ønsker.

Bidragsytere[rediger kilde]

Delmål[rediger kilde]

Oppstartsmål[rediger kilde]

 • Rydde opp i kategorisystemet. Opprette nye og systematisere hele antallet.
 • Utforme en stilmal for artikler om spesifikke videospill. Gjøre eventuelle endringer av infoboksen for videospill.
 • Tilegne denne stilmalen allerede eksisterende artikler og la den prege nye.

Hovedmål[rediger kilde]

 • Utvikle en omfattende artikkel om videospill, og etter hvert opprette utdypende artikler for andre viktige, relaterte temaer. Vurdere om disse skal oversettes fra engelsk Wikipedia.
 • Opprette artikler for historisk viktige spill.

Fremtidige mål[rediger kilde]

 • Opprette artikler (stubber) for et stort utvalg videospill. Jobbe målretta mot noe som skal bli en omfattende spilldatabase.
 • Opprette en portal for videospill.

Gjøremål[rediger kilde]

Generelt[rediger kilde]

Brukes for små ting underveis. Vennligst før opp nederst hvis du har en oppgave som må utføres. Stryk den ut ved å plassere <s> og </s> rundt teksten når oppgaven er utført.

*Få noen til å lage en bedre infoboks for videospill. I den nåværende blir tomme rader selv om det ikke er noe informasjon der. Artikkelteksten setter seg dessuten litt tett inntil boksen av og til, gjør den ikke?

Ønskede artikler[rediger kilde]

Her kan mer eller mindre «viktige» videospillrelaterte artikler føres opp. Korte eller rotete artikler kan også føres opp hvis de viktige for prosjektet og krever forbedring.

 • En artikkel, eller rettere sagt mal, som hadde vært grei er {{Mal:Videospillserie}}, for eksempel lignende den engelske. Dessverre aner jeg selv ikke hvordan man lager dette, så hvis noen av dere kyndige har lite å gjøre en dag hadde i alle fall jeg, Ludvik B., blitt glad for dette.

Videospill generelt[rediger kilde]

Sentrale spillbegreper[rediger kilde]

Viktige spill og spillserier[rediger kilde]

Spillutviklere[rediger kilde]

Hjelp, veiledning og andre ressurser[rediger kilde]

Hvordan opprette, skrive og utforme en spillartikkel[rediger kilde]

Her vil det etter vært komme en stilmal som ideelt skal tilegnes alle artikler om spesifikke spill. Bidra gjerne. Hvordan stilmalen skal se ut kan diskuteres på den tilhørende diskusjonssiden. Slik det er nå, vil denne guiden rette seg mot helt nye brukere, da det planlegges å gi diverse gamere en frisk start med dette prosjektet. :-) Seksjonene inneholder likevel vesentlig informasjon som erfarne brukere bør få med seg.

Oppretting[rediger kilde]

Opprett artikkelen for det aktuelle videospillet ved å skrive inn tittelen i søkefeltet til venstre. Norsk tittel skal prinsippielt brukes hvis det eksisterer noen. Spilltitler forblir dog vanligvis uoversatte, i likhet med spillene, så det eneste du må passe på er vanligvis at stavelsen er helt korrekt, i tillegg til store bokstaver på rett plass. For eksempel skal engelske ord som of og the vanligvis ikke ha stor forbokstav i engelske titler (bruk gjerne MobyGames for å finne riktig originaltittel). Trykk . Hvis artikkelen ikke eksisterer, kan du klikke på rediger for å arbeide med den. (Artikkelen blir først opprettet når du har skrevet inn artikkelteksten og trykket på Lagre siden, men det bør du vente med til artikkelen er klar.)

Kategorisering[rediger kilde]

Alle artikler som omhandler spesifikke spill skal legges i underkategorier av følgende kategorier:

Hvis spillet et er eventyrspill, skriv følgende:
[[Kategori:Eventyrspill]]
Hvis spillet tilhører en spillserie med egen underkategori og denne ligger i en sjangerkategori, så skal man bare kategorisere spillet i seriekategorien.
Spilltittelen legges i Kategori:Videospill fra [årstall]. Hvis spillet ble utgitt i 2004, skriver du følgende:
[[Kategori:Videospill fra 2004]]
Spill som har blitt gjenutgitt senere på nytt eller på andre plattformer skal generelt sett bare kategoriseres i det året det ble først utgitt.
Spilltittelen legges i Kategori:Videospill utviklet av [spillutvikler]. Hvis det er snakk om et spill utviklet av Funcom, skriver du følgende:
[[Kategori:Videospill utviklet av Funcom]]
Spilltittelen legges i Kategori:[plattform]-spill. Hvis det er snakk om et spill til PlayStation 2, skriver du følgende:
[[Kategori:PlayStation 2-spill]]
For spill til datamaskiner, skal de kategoriseres etter hvilke (operativ)systemer de er kompatible med, f.eks. Windows-spill, Linux-spill og Macintosh-spill (nei, det er ikke et OS, men Macintosh er litt lettere gjenkjennelig). Se allerede eksisterende kategorier.

Husk dessuten at spill hvis tittel begynner med The skal kategoriseres etter neste ord i tittelen. Det vil si at Morrowind-eksemplene ovenfor er feil. Årstallkategoriseringen skal f.eks. gjøres slik:

Elder Scrolls III: Morrowind, The

{{DEFAULTSORT: Elder Scrolls III: Morrowind, The}} kan også brukes for å automatisk kategorisere spillet med riktig navn alle kategorier.

Utfra det kan du kopiere denne malen inn i spillartiklene dine, og deretter bearbeide den slik at det blir korrekt for de gjeldende spillene:

[[Kategori:SjangerX]]
[[Kategori:Videospill fra XXXX]]
[[Kategori:Videospill utviklet av X]]
[[Kategori:PlattformX-spill]]

Maler[rediger kilde]

Alle spillartikler bør som et minimum ha en korrekt utfylt {{Infoboks videospill}}.

{{Underprosjekt videospill}} skal legges på spillartikkelens diskusjonsside for å vise leserne at artikkelen tilhører dette prosjektet.

{{Forventetvideospill}} skal legges til på toppen av spillartikler for spill som ikke er utgitt enda. Den vil også legge artikkelen i kategorien for fremtidige videospill.

{{Spillomtaler}} kan brukes som en tabell for diverse omtaler av spill.

Skriving[rediger kilde]

Formatering[rediger kilde]

 • Alle spilltitler skal stå i kursiv. F.eks. The Elder Scrolls III: Morrowind.
 • Første gang en spilltittel står skrevet i en artikkel, skal den prinsippielt lenkes til. Husk dessuten å skrive den i kursiv. For å lenke til tittelen i eksempelet over, skriver du dette i artikkeleditoren:
''[[The Elder Scrolls III: Morrowind]]''


Maler[rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger kilde]

Her samles eksterne lenker som kan være nyttige for prosjektets arbeid.

Spilldatabaser[rediger kilde]

 • MobyGames, en svært omfattende spilldatabase, hvor også veldig gamle spill inngår. Har redaksjonelle anmeldelser i tillegg til brukeranmeldelser.
 • Gamer.no, norsk spillside. Deres prisguide/produktdatabase har norske utgivelsesdatoer (er de riktige?).
 • ToTheGame.com, spilldatabase. Har europeiske utgivelsesdatoer og mange nyttige lenker.

Annet[rediger kilde]

Anbefalte/utmerkede artikler[rediger kilde]