Arkadespill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderne arkadespill i Japan.

Et arkadespill er et videospill i en spilleautomat, eller et elektromekanisk spill som flipperspill og enarmede banditter. Ordet brukes også om spill på andre plattformer som ligner de spill man finner i spilleautomater.

Grunnen til at det kalles arkadespill er en vanlig foreteelse i USA med spillehaller som kalles penny arcades eller video arcades. Disse er nok ikke like vanlige i Norge, der man ofte finner dem i videobutikker og kjøpesentrum og lignende eller i fornøyelseparker.

Spill[rediger | rediger kilde]

En spiller i Japan spiller en arkadespill med politietema, hvorved spillere bruker en såkalt lyspistol for å skyte fiender på skjermen.

Noe som er typisk for arkadespill, er en enkel spilleide, kort spilletid og mye action. Til dels skal det gå an å spille uten å lese en lang bruksanvisning før man spiller, til dels skal det se bra ut og det skal ikke gå lengre tid enn at flere rekker å spille. Arkadespill kjennetegnes ofte av en høg vanskelighetsgrad (som ofte kan justeres med kontroller inne i spillet). Det kreves altså veldig mye øvelse for å bli dyktig på et visst spill. Å få nok poeng for å komma inn på spillets highscoreliste kan være veldig vanskelig for en nybegynner. Elektromekaniske arkadespill har ikke TV-skjerm og datakapasitet og har ikke en highscoreliste. Alle arkadespill opp til det tidlige 70-tallet var elektromekaniske.

Konverterte arkadespill[rediger | rediger kilde]

Arkadespill er også benevningen på alle ulike videospill som er av samme type som de myntopererte spillene. Når arkadespill konverteres til ulike datamaskiner og/eller spillkonsoller, har spillebransjen beholdt benevningen. Den kan derfor brukes i en bredere betydning enn ordet hadde fra begynnelsen av.

Arkadekabinett[rediger | rediger kilde]

Et arkadekabinett er, enkelt uttrykt, en stor boks med enten elektromekanikk (gjelder eldre arkadespill, tom. tidlig 1970-tall) eller noen form av datamaskin/hardware (gjelder arkadespill fra og med tidlig 1970-tall). Kort sagt, et arkadespill etter den første betydningen av ordet er montert i et arkadekabinett.

Noen klassiske arkadspill[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]