Portal:Videospill/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt artikkel i Portal:Videospill

Portal:Videospill/Utvalgt

Dette arkivet har 17 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 21 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Journey er et eventyrvideospill fra 2012. Spillet ble utviklet av indieselskapet Thatgamecompany for PlayStation 3.

I spillet kontrollerer spilleren en avatar, som er ute i en stor ørken på en reise mot et fjell i horisonten. Denne reisen er det spillet går ut på og skildrer. På reisen møter man andre spillere som man hjelper og får hjelp av. I spillet er det umulig å være til hindring for andre, og for andre å være til hindring for en. I motsetning til andre spill der flere spillere kan møte hverandre i spillet, er det ikke lagt opp til det på samme måten i dette spillet; den eneste måten å kommunisere på er ved hjelp av en musikktone man kan variere uten særlig presisjon. Man får heller ikke vite hvem man har spilt med før spillet er slutt. I tillegg til andre spillere finnes det også andre vennlige og fiendtlige skapninger i spillet. Spillet er helt uten dialog, og de eneste gangene det er noe tekst er i begynnelsen og slutten.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 22. januar

2

Metroid Fusion (メトロイドフュージョン Metoroid Fyūjon?) er et action-eventyrvideospill publisert av Nintendo for den håndholdte spillkonsollen Game Boy Advance. Spillet ble sluppet ut iNord-Amerika, Europa, og Australia i november 2002, og i Japan i februar 2003. Spillet er betegnet som det fjerde spillet i Metroid-serien, og er derfor ofte omtalt som Metroid 4. Metroid Fusion ble utviklet av Nintendo Research & Development 1, det samme utviklingsteamet som lagde det forrige spillet i serien, Super Metroid. Metroid Fusion har store likheter med dette spillet.

Kronologisk er Metroid Fusion det siste spillet i Metroid-serien. Spillhistorien tar for seg dusørjegeren Samus Aran som er sent av den Galaktiske Føderasjonen til det Biologiske Romstasjonslaberatoriet for å undersøke en eksplosjon. Der lærer hun at romstasjonen svermer av organismer infisert av X-parasitter, viruser som kan gjenskape vertens fysiske utseende og minner. Noe som deretter resulterer i vertens død. Samus forstår etterhvert at den Galaktiske Føderasjonen planlegger å fange X-Parasitten for eksperimentering, forstår hun at hun må ødelegge romstasjonen for å beskytte Føderasjonen fra den undervurderte styrken til X-Parasitten.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 23. januar og 12. februar

3

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) er et nettorientert førstepersonsskytespill utviklet av Hidden Path Entertainment og Valve Corporation. Det er det fjerde spillet i Counter-Strike-serien. Counter-Strike: Global Offensive ble sluppet ut 21. august 2012 for Microsoft Windows og OS XSteam, Xbox 360, og en PlayStation 3-versjon ble lagd, men er bare tilgjengelig i Nord-Amerika. Linux-versjonen ble sluppet ut i september 2014.

Spillet har baner fra de tidligere Counter-Strike-spillene, og noen nye baner og spillmoduser. Det var planlagt å kunne spille med spillere på tvers av plattformer, men dette ble begrenset slik at kun Steam-versjonene av spillet ble kunne gjøre dette, på grunn av forskjellene mellom oppdateringshastighetene mellom systemene PlayStation 3-versjonen har tre muligheter for kontroller man kan spille med, enten den vanlige Playstation-kontrolleren, DualShock 3-kontrolleren, PlayStation Move eller mus og tastatur.


Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 13. februar og 5. mars

4

Minecraft er et sandkasse-/overlevelsesspill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden.

Minecraft er utviklet av Mojang AB, men startet som et fritidsprosjekt av Markus «Notch» Persson i 2009. Minecraft er inspirert av spillene Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper, og spesielt Infiniminer. Jens Bergensten, eller Jeb, har siden desember 2011 vært den ledende utvikleren av spillet, etter at Markus Persson forlot rollen. Det kreves en Mojang-konto (tidligere Minecraft-konto) med betalt fullversjon (ca. 166 NOK) for å spille fullversjonen.

Spillet har også en flerspillermodus, her kan man spille som man vil, enten man samarbeider om å bygge, konkurrerer om ressursene, eller sloss og ødelegger for hverandre. Hvem som helst kan lage en server og mange servere har kompliserte programtillegg, systematisk lederskap, grenser for hvem som kan gjøre hva, og andre ekstra funksjoner. Verdens største servere har opp mot 20 000 påloggete spillere om dagen. De største norske serverene kan ha opp mot 1000 spillere pålogget på en god dag. Det er også mulig å sette opp en LAN-server, for å spille med venner eller andre på det samme WiFi-nettet. Dette er en rask og enkel løsning om man ønsker å spille helt vanlig Minecraft med andre i nærheten.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 6. mars og 26. mars

5

World of Warcraft (ofte forkortet til WoW) er et MMORPG (massively multiplayer online role-playing game, eller massiv flerspiller online rollespill). Det er Blizzard Entertainments fjerde spill satt i Warcraft-universet, som først ble introdusert gjennom Warcraft: Orker & mennesker i 1994. World of Warcraft finner sted i fantasiverdenen Azeroth, fire år etter Blizzards forrige utgivelse, Warcraft III: The Frozen Throne. Blizzard Entertainment lanserte World of Warcraft 2. september 2001. Spillet ble utgitt 23. november 2004, på 10-årsjubileet for starten av Warcraft-serien. Det er for tiden verdens største MMORPG i antall abonnenter, og holder Guinness Verdensrekord for mest populære MMORPG. World of Warcraft har en markedsandel på 62 % av MMOG-markedet (massively multiplayer online game), med 11 millioner abonnenter. Det samlede abonnentstallet for alle MMOG er anslått til å være ca. 16 millioner.

Blizzard har over 250 ansatte som jobber med å utvikle spillet. Spillet er et av verdens mest suksessfulle og mest spilte online-spill. Da den første tilleggspakken, The Burning Crusade, ble sluppet, ble det tidenes mest suksessfulle midnattspremieresalg. Ca. 3,5 millioner kjøpte tilleggspakken i løpet av den første måneden i USA, Canada og Europa, noe som ingen andre spill kan sammenligne seg med. Den første måneden ble det totalt solgt rundt 7 millioner eksemplarer av spillet i Nord-Amerika, Europa, Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Singapore.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 27. mars og 17. april

6

Watch Dogs (stilisert som WATCH_DOGS) er et videospill i action-eventyrsjangeren med en åpen verden og elementer av snikespill. Spillet er utviklet av av studioet Ubisoft Montreal, og utgitt av Ubisoft. Det ble sluppet 27. mai 2014 for Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 og Xbox One, mens en Wii U-versjon forventes utgitt i siste kvartal av 2014. Spillets handling foregår i en fiksjonalisert versjon av Chicago i Illinois, hvor historien følger en hacker og hans streben etter hevn for sin nieses død. Den åpne verdenen lar spilleren bevege seg fritt i Chicago, deriblant sentrum, forsteder, slumområder og landet.

Spillet spilles fra et tredjepersonsperspektiv, og spillet styres til fots eller med kjøretøy. Spilleren kontrollerer figuren Aiden Pearce, som kan hacke seg inn i ctOS, et sentralisert datasystem som styrer den hypertilkoblede byen Chicago. Spilleren kan velge å spille for eller imot loven – som kriminell eller borgerverner. Det er også en online flerspillermodus i spillet, hvor opptil åtte spillere kan samarbeide eller konkurrere på forskjellige måter.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 18. april og 8. mai

7


Command & Conquer: Red Alert 2, som oftest omtalt som Red Alert 2 eller RA2, er et 2,5D sanntidstrategispill utviklet av Westwood Pacific og sluppet ut for Microsoft Windows 23. oktober 2000, og etterfølgeren til Command & Conquer: Red Alert. Red Alert 2 fortsetter der Red Alert avsluttet. Spillet fikk en utvidelsespakke, Command & Conquer: Yuri's Revenge.

Command and Conquer: Red Alert 2 har to spillbare grupper, sovjetene og de allierte, begge disse var også med i det forrige spillet i serien. Red Alert 2 viste seg å være en suksess, med både gode salg og god kritikk. Spillet fikk 86% fra GameRankings.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 9. mai og 30. mai

8

Agar.io er et flerspiller nettspill designet av Matheus Valadares. I spillet kontrollerer spillere celler på en bane som representerer en petriskål; målet i spillet er å bli så stor som mulig ved å spise andre mindre celler uten å bli spist av celler som er større enn ens egen. Navnet kommer fra stoffet agar, som blir brukt til å dyrke bakterier.

Spillet fikk god kritikk etter at det ble sluppet ut. Mange kritikere likte spillet for dets enkelhet, konkurranseelementene, men det ble kritisert for å være repetitivt. En nedlastbar versjon av spillet ble annonsert for Steam 3. mai 2015, mens mobilversjonen for iOS og Android ble sluppet ut 8. juli 2015 av Miniclip.

Agar.io endte opp med å bli svært populært i Tyrkia etter valget det i juni 2015. Flere tyrkiske spillere viste sine meninger om politikk til andre spillere i Agar.io og samarbeidet med andre spillere med lignende meninger. Noen tyrkiske politiske partier brukte spillet på reklameplakater som et støttesymbol.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 31. mai og 20. juni

9

Final Fantasy VII (ファイナルファンタジーVII Fainaru Fantajī Sebun) er et konsollrollespill utviklet og utgitt av Square (nå Square Enix) i 1997. Det er det sjuende spillet i Final Fantasy-serien, og er det første spillet i serien som ble gitt ut til Sonys spillkonsoll PlayStation og Microsofts Windows-baserte datamaskiner. Det er også det første Final Fantasy-spillet med 3D-grafikk. Figurene ble tegnet i 3D i sanntid, mens bakgrunnene er statiske bilder.

Spillet foregår på planeten Gaia, hvor en gjeng opprørere kjemper mot Shinra, et mektig selskap som dreper planeten ved å bruke planetens livsstrøm som energikilde. I løpet av historien vokser konflikten, og verdens sikkerhet blir satt på spill.

Final Fantasy VII ble en suksess. Det blir omtalt som kanskje det mest populære spillet i serien,og blir ofte regnet som det spillet som gjorde konsollrollespill populært utenfor Japan. Tittelens popularitet førte til at Square Enix produserte en rekke relaterte produkter som foregår i det samme universet med samletittelen Compilation of Final Fantasy VII. Det har blitt solgt over 9,5 millioner eksemplarer av Final Fantasy VII på verdensbasis og det er det bestselgende spillet i serien.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 21. juni og 12. juli

10

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (ゼルダの伝説 時のオカリナ Zeruda no Densetsu Toki no Okarina) er et action-eventyrspill utviklet av Nintendo EAD og utgitt av Nintendo til Nintendo 64. Det er det femte spillet i The Legend of Zelda-serien og det første spillet som ble gitt ut til Nintendo 64. Spillet ble lansert i Japan 21. november 1998, i Nord-Amerika 23. november 1998 og i Europa 18. desember 1998. I 2000 ble den direkte oppfølgeren Majora's Mask gitt ut.

Ocarina of Time foregår i kongedømmet Hyrule, hvor protagonisten Link må stoppe den onde skurken Ganondorf fra å skaffe seg det legendariske Triforce, en magisk gjenstand sammensatt av tre triangler som gir eieren makt til å styre Hyrule. For å hindre Ganondorf i å gjøre dette, må Link reise frem og tilbake gjennom tiden.

Seks måneder etter utgivelsen hadde Ocarina of Time solgt over syv millioner eksemplarer, og til dags dato har spillet solgt omtrent 7,6 millioner eksemplarer. I tillegg til dets kommersielle suksess har spillet blitt rangert som et av de beste videospillene noensinne, blant annet av nettsiden GameSpot og av magasinet Edge. I 1999 ble Ocarina of Time kåret til «årets spill» av Academy of Interactive Arts & Sciences og ble nummer to i IGNs liste over de «100 beste videospill gjennom tidene».

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 13. juli og 2. august

11

Kingdom Hearts (キングダムハーツ Kingudamu Hātsu) er et action-rollespill utviklet og utgitt av Square i 2002 til Sonys PlayStation 2. Det er resultatet av et samarbeid mellom Square og The Walt Disney Company og introduserer figurer og miljøer fra både Disneys klassikere og fra Squares Final Fantasy-serie. Handlingen følger Sora, en ung gutt, som blir kastet inn i en episk kamp mot mørket. Han blir fulgt av Donald Duck og Langbein som hjelper ham på sitt oppdrag.

Spillet er forskjellig fra Squares vanlige rollespill, ved at det introduserte et unikt action-eventyrelement. I tillegg var mange av de som hadde spilt de originale stemmene til Disney-figurene med. Kingdom Hearts var også Tetsuya Nomuras debut som regissør.

Kingdom Hearts ble rost for sin uvanlige kombinasjon av action og rollespill, i tillegg til sin «harmoniske miks» av Square og Disney. Spillet mottok flere videospillpriser og var en dominerende fremstilling under feriesesongen i 2002. Kingdom Hearts er også en del av Sonys «Greatest Hits»-serie. Siden utgivelsen av spillet har det solgt over 5,6 millioner eksemplarer på verdensbasis, og det har blitt laget to oppfølgere. Ytterligere tre titler, med forbindelse til et fremtidig, uannonsert spill, er også under utvikling.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 3. august og 24. august

12

Final Fantasy (ファイナルファンタジー Fainaru Fantajī) er et konsollrollespill utviklet og utgitt av Square (nå Square Enix) i 1987 og det første spillet i Final Fantasy-serien. Spillet ble opprinnelig utgitt for Nintendo Entertainment System (NES) og senere også for andre spillkonsoller, da med flere forandringer og forbedringer. Spillet har også blitt solgt sammen med oppfølgeren Final Fantasy II i samlinger som Final Fantasy I-II, Final Fantasy Origins og Final Fantasy I & II: Dawn of Souls.

Historien i spillet begynner med at fire krigere, kalt lyskrigerne (Light Warriors), dukker opp, hver med en kule som representerer elementene ild, luft, jord og vann i spillets verden. Disse kulene har blitt gjort svarte av fire demoner (Fiends of Chaos). Sammen må lyskrigerne beseire demonene og gjøre kulene lyse igjen slik at verden blir reddet.

Final Fantasy var et av de mest innflytelsesrike og suksessfulle rollespillene på NES og det spilte en viktig rolle i å gjøre sjangeren populær etter Dragon Quest.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 25. august og 14. september

13


Flower er et videospill utviklet av Thatgamecompany og designet av Jenova Chen og Nicholas Clark. Spillet ble annonsert ved Tokyo Game Show i 2007 og var tenkt som en åndelig oppfølger til Thatgamecompanys forrige spill, Flow.

I Flower kontrollerer spilleren vinden som blåser et kronblad gjennom luften. Å fly nær blomster fører til at deres kronblad følger etter spillerens kronblad. Å komme nær andre blomster kan endre spillverdenen: farger kan endre seg eller stillestående vindmøller kan begynne å bevege seg. Spillet har ingen tekst eller dialog; alt i spillet blir fortalt gjennom det visuelle og musikken.

Flower ble designet for å vekke positive følelser i spilleren, istedenfor å være et mer tradisjonelt utfordrende og «morsomt» spill. Designeren Jenova Chen mente at formålet med videospill var følelsene de vekket i spilleren, men at følelsesspekteret de fleste videospill vekket var begrenset. Utviklerne så på arbeidet som å bidra til å skape et kunstverk og fjernet deler av spillet som ikke vekket de tilsiktede følelsene hos spilleren. Musikken i spillet ble komponert av Vincent Diamante og endrer seg i forhold spillerens handlinger i spillet.

Flower ble en suksess blant kritikerne, noe som overrasket utviklerne. Kritikerne roste musikken og det visuelle uttrykket, og kalte spillet for en unik og følelsesrik opplevelse. Spillet fikk prisen for beste uavhengige spill i 2009 ved Spike Video Game Awards, og fikk «Casual Game of the Year»-prisen fra Academy of Interactive Arts & Sciences.

Flower ble lansert 12. februar 2009 for PlayStation 3 via PlayStation Network. PlayStation 4- og PlayStation Vita-versjoner av spillet ble utviklet av Bluepoint Games og sluppet i november 2013. Flower ble gjort tilgjengelig for PlayStation 4 via digital nedlasting da den ble lansert, og forble det høyest rangerte spillet for PS4 på Metacritic i de første åtte månedene etter det ble sluppet.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 15. september og 6. oktober

14

Call of Duty 4: Modern Warfare (ofte forkortet til Call of Duty 4 eller COD4) er et førstepersonsskytespill utviklet av Infinity Ward og gitt ut av Activision i 2007. Spillet er det fjerde i Call of Duty-serien, og det første i underserien Modern Warfare. Spillets etterfølger er Call of Duty: Modern Warfare 2, hvor handlingen i Call of Duty 4: Modern Warfare fortsetter.

I motsetning til de tidligere Call of Duty-spillene, hvor handlingen er lagt til andre verdenskrig, er Call of Duty 4: Modern Warfare satt til 2011. I spillet har en radikal leder tatt kontroll over et uspesifisert land i Midtøsten og henrettet presidenten. Samtidig har en ultranasjonalistisk bevegelse startet en borgerkrig i Russland. Handlingen blir hovedsakelig vist fra perspektivet til en soldat i United States Marine Corps (USMC) og en britisk soldat i Special Air Service (SAS). Enspillerdelen knyttes til en rekke land og områder, blant annet Storbritannia, Aserbajdsjan, Midtøsten, Russland og Ukraina. Flerspillerdelen har flere spillmoduser og et nivåsystem som lar spillere få tilgang til nye våpen og evner mens de når høyere nivåer.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 7. oktober og 27. oktober

15

VVVVVV er et 2D-puzzle- og plattformspill utviklet av Terry Cavanagh. Spilldesignet har hentet inspirasjon fra videospill til Commodore 64 og andre videospill fra 8-bit-æraen i 1980-årene. Cavanagh ville lage et spill som lignet på de han vokste opp med.

I spillet har man rollen som Viridian, en kaptein på et romskip som strander i en annen dimensjon. Han blir dermed adskilt fra mannskapet. Målet i spillet er å finne de fem personene i mannskapet. Spillet er uvanlig til å være et plattformspill ettersom spillfiguren ikke kan hoppe. Man må isteden skifte hvilken retning tyngdekraften trekker for å navigere seg rundt. Spillet er ellers kjent for å ha en høy vanskelighetsgrad.

VVVVVV fikk god kritikk av blant annet GamesRadar, IGN, IndieGames.com og Rock, Paper, Shotgun, og ble ansett av de to sistnevnte som det viktigste indievideospillet fra 2010. Spillets nivådesign og utfordringen som gis til spilleren, fikk også ros. Det vant prisen for «beste indiespill» fra Gamasutra i 2009.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 28. oktober og 18. november

16

Ico (イコ Iko, /ˈiːkoʊ/) er et puzzle-plattform- og action-eventyrvideospill utviklet av Team Ico. Det ble utgitt av Sony Computer Entertainment for PlayStation 2, først i Nord-Amerika og Japan i 2001, og i Europa i 2002. Det ble designet og regissert av Fumito Ueda; han ønsket å skape et minimalistisk spill om «en gutt som møter en jente». Spillet ble opprinnelig planlagt for PlayStation. Da spillet tok fire år å utvikle og den originale PlayStation-konsollen viste seg å ikke være kraftig nok, ble det istedenfor utviklet og gitt ut for den kraftigere PlayStation 2-konsollen. Utviklerne brukte et gjennomgående minimalistisk design ved å redusere antall spillelementer til et minimum, slik at spillerens innlevelse ikke skulle bli forstyrret.

Hovedpersonen i spillet er Ico, en ung gutt født med horn, noe innbyggerne i landsbyen han kommer fra mener er en forbannelse. Derfor stenger flere krigere han inn i et slott. Ico klarer å komme seg ut av sarkofagen han ble låst inne i av krigerne, og mens han utforsker slottet møter han Yorda (ヨルダ Yoruda), datteren til slottets dronning. Det viser seg at dronningen planlegger å bruke Yordas kropp for å forlenge sitt eget liv. Etter Ico finner ut av dette, rømmer han fra slottet sammen med Yorda, og blir nødt til å forsvare henne mot skyggeskapninger sendt av dronningen, som prøver å føre Yorda tilbake til slottet. Gjennom hele spillet kontrollerer spilleren Ico mens han utforsker slottet, løser gåter og hjelper Yorda over hindringer.

Ico brukte flere design- og teknikkelementer som har påvirket og inspirert senere videospill, blant annet å formidle handling gjennom minimal dialog, bloom-belysningseffekter og keyframe-animasjon. Selv om spillet ikke ble en kommersiell suksess, ble det rost av kritikere for det visuelle og hvordan handlingen formidles. Spillet har mottatt flere priser og på flere generelle lister over de beste videospillene gjennom tidene, i tillegg til at det ofte ansees som et kunstverk.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 19. november og 9. desember

17

Cloud er et puzzlevideospill utviklet av en gruppe studenter fra University of Southern Californias Interactive Media-program. Utviklingsteamet begynte å utvikle Cloud i januar 2005 med 20 000 amerikanske dollar i støtte fra universitetet. Spillet ble gitt ut for gratis nedlastning i oktober samme år. I løpet av juli 2006 hadde nedlastningssiden hatt seks millioner besøkende, og spillet hadde blitt lastet ned 600 000 ganger.

Spillet handler om en gutt som drømmer at han flyr mens han egentlig sover i en seng på sykehuset. Konseptet var delvis hentet fra sjefsdesigneren Jenova Chens barndom, siden han ofte var innlagt på sykehus på grunn av astma, og dagdrømte mens han lå alene på rommet sitt. I spillet tar man på seg rollen som denne gutten på sykehuset, og man vil fly gjennom en drømmeverden mens man omformer og flytter på skyer for å løse oppgaver i spillet.

Cloud vant prisen for «Best Student Philosophy» ved Slamdance Guerrilla Games Competition i 2006, og en studentpris ved Independent Games Festival i 2006. Spillet ble godt mottatt av anmeldere, som roste spillet for grafikken, musikken og den beroligende atmosfæren i spillet. Chen og Kellee Santiago, som også deltok under utviklingen av Cloud, gikk videre og startet videospillstudioet Thatgamecompany, som siden har vurdert å lage en ny, kommersiell versjon av spillet.


Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 10. desember og 30. desember

18

19

20

21

22

23

24

25