Wii U

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wii U
ProdusentNintendo
TypeSpillkonsoll
GenerasjonÅttende
UtgittJP 8. desember 2012
NA 18. november 2012
EU 30. november 2012
Eksemplarer13,56 millioner[1]
ToppspillMario Kart 8 (8,26 millioner)[2]
ForgjengerWii
EtterfølgerNintendo Switch

Wii U er en spillkonsoll utviklet av Nintendo. Konsollen er arvtakeren til Wii, og ble lansert i Europa 30. november 2012, i USA 18. november 2012 og i Japan 8. desember 2012. Den konkurrerer mot spillkonsollene PlayStation 4 fra Sony og Xbox One fra Microsoft, som alle hører til den åttende generasjonen spillkonsoller. Wii U ble presentert av Nintendo for første gang på E3 2011.

Wii U er Nintendos første konsoll som kan gjengi HD-oppløsning og støtter 1080p, 1080i, 720p, 480p og 480i. Den har 2 GB med RAM, der halvparten er dedikert operativsystemet i konsollen, og resten kan brukes til spill. Konsollen ble lansert i to utgaver, en hvit Wii U Basic med 8 GB internt flashminne og en svart Wii U Premium med 32 GB internt flashminne. Premium-pakken inkluderer også et ekstra spill, for eksempel Nintendo Land eller Mario Kart 8.

Wii U leveres med en ny håndkontroller, som kalles Wii U GamePad. Denne innehar en 6,2 tommer berøringsskjerm og bevegelsessensorer.[3] Wii U GamePad kan fungere som supplement til spill eller la en spille uavhengig av TV-skjermen. Wii U har tillegg til den nye kontrollen muligheter for å bruke en spillkontroll av mer tradisjonell type, som er kalt Wii U Pro Controller. Den har fellestrekk med en Xbox-kontroll og batterilevetiden er på rundt 80 timer.

Wii U er kompatibel med spill og utstyr designet for Wii. For å spille gamle Wii-spill må en gå til en dedikert meny som likner grensesnittet på Wii.

Nettfunksjoner[rediger | rediger kilde]

Wii U kommer med flere forbedrede nettfunksjoner sammenliknet med tidligere maskiner fra Nintendo. Det gamle friendcode-systemet som var brukt på Wii og 3DS er nå byttet ut med Nintendo Network ID som lar spilleren lage en personlig brukerkonto. Det er mulig å registrere opp til 12 brukere på hver konsoll og hver bruker har egne lagringsfiler og annet innhold som bare denne brukeren har tilgang til. Det er mulig å registrere opp til 100 venner på hver brukerkonto.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Wii U er 4,6 cm høy, 26,9 cm dyp, 17,1 cm bred og veier 1,6 kg. Konsollen har støtte for opp til to Wii U GamePads, opp til fire Wii Remote-, Wii Remote Plus- eller Wii U Pro-kontrollere og dessuten Wii-tilbehør som Nunchuk, Classic Controller og Wii Balance Board.

  • CPU: IBM Power®-based multi-core processor
  • Vekt: 1,6 kilogram
  • GPU: AMD Radeon™-based High Definition GPU
  • RAM: 2GB

Spill[rediger | rediger kilde]

Wii U har flere eksklusive titler, deriblant Nintendo Land, Pikmin 3, Super Mario 3D World, Splatoon, Xenoblade Chronicles X, Star Fox Zero og Paper Mario: Color Splash.

eShop er Nintendos digitale markedsplass. Nesten alle Wii U-spill som er lansert i fysisk format, kan lastes ned digitalt herfra. Mange spill lanseres i tillegg kun digitalt på eShop, og er ikke tilgjengelig for Wii U i andre butikker. Via eShop kan man også laste ned utvalgte spill fra konsollene Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo Entertainment System (Super NES), Nintendo 64, Game Boy Advance, Nintendo DS og Wii.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IR Information : Sales Data - Hardware and Software Sales Units». Nintendo Co., Ltd. Besøkt 3. juli 2017. 
  2. ^ «IR Information: Sales Data». Nintendo Co., Ltd. Besøkt 3. juli 2017. 
  3. ^ George, Richard (7. juni 2011). «E3 2011: Playing the Wii U» (engelsk). IGN. Arkivert fra originalen 7. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]