Kløckers hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kløckers hus
Kløckers hus
Beliggenhet
AdresseNedre Tyholmsvei 14
LandNorge
StrøkTyholmen
StedArendal
Historiske fakta
FormålBolig
Eier(e)Stiftelsen Kløckers hus - Arendal bymuseum
Etablert1982
Ferdigstilt1826
Bygningsdata
Etasjer3 + loft
Kart
Kart
Kløckers hus
58°27′32″N 8°46′03″Ø

Kløckers hus er et borgerhjem fra 1826 på Tyholmen i Arendal kommune. Kløckers hus er i dag museum, og er eid av stiftelsen Kløckers hus - Arendal bymuseum. Museet viser hvordan en velstående byborgerfamilie levde på 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den fremste, synlige delen av trebygningen er oppført i empirestil av tollinspektør Johannes Nicolai von Kløcker, mens de eldre delene av bygget er fra 1600- og 1700-tallet. Huset ble i slekten i fire generasjoner, før det ble solgt til Stiftelsen Kløckers hus i 1982, som gjorde det om til museum. Bygningen ble fredet i 1984. Johannes Nicolai von Kløcker (født 9. desember 1788 i Fredrikshald,[1] død 6. mars 1862 i Arendal[2]) var av tysk-dansk adelsslekt og ridder av Dannebrogordenen. I 1824 ble han utnevnt til Kongelig Toldinspektør i Arendal. Den første tiden leide han husvære i nabohuset, og kjøpte så eiendommen til daværende postmester Christian Pettersen for å bygge seg en standsmessig bolig.

Inngangsportal til Kløckers hus.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Huset er i tre etasjer og har høyreist valmtak. Første etasje rommer blant annet en gammel krambod hvor det selges lokallitteratur, et par mindre utstillinger, og kontor for daglig leder. Andre etasje inneholder fullt møblerte rom med gjenstander helt tilbake fra 1700-tallet. Tredje etasje inneholder storsalen, som i dag blir brukt til foreningsmøter og lignende, to rom innredet som hjemmet til en matrosfamilie, og verdens største utstilling av flaskeskuter[3]. En landauer, som er brukt ved mange kongebesøk i Arendal, har fått plass i stallen. Den ble bygget i København rundt 1870.

Flaskeskutesamlingen ble plassert i museet 16. november 2012 og offisielt åpnet av ordfører Einar Halvorsen. De 655 flaskene er donert og produsert av Kjell Birkeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Kløckers Hus, Arendal Bymuseum, brosjyre

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]