Øyestad kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øyestad kirke
Arendal Øyestad kirke.JPG
Område ArendalRediger på Wikidata
Plassering RykeneRediger på Wikidata
Bispedømme Agder og Telemark bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår ca. 1280
EndringerRestaurert i 1902 og 2008
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Periode gotisk
Arkitekt gjenoppbygging etter brann Jørgen Berner
TeknikkMur
ByggematerialeStein
Kirkerommet
Plasser300
DiverseKirken ble vernet i 2000
Beliggenhet
Map
Øyestad kirke
58°24′42″N 8°38′56″Ø
Øyestad kirke på Commons

Øyestad kirke er en langkirke fra ca. 1280 på Rykene i Øyestad sogn, Arendal kommune.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Øyestad kirke
Vestportalen med gotisk spissbue
Bispehodet over vestportalen
Øyestad kirke 21.10-20 Foto: Olav Svaland

Kirken er en gotisk langkirke bygd i stein. Detaljene er hugget i kleberstein. Veggene var innvendig dekorert med murmalerier. Den hadde tårn av tre. Den har bevart en rektangulær del som måler utvendig 22x11 m. En vet ikke om kirken hadde et eget kor eller om koret var en del av den bevarte delen. Østveggen ble revet sannsynligvis på 1600-tallet, og da ble det bygget et kor av tømmer. Kirken 300 sitteplasser.

I den bevarte delen er der to portaler en i sør og en i vest. Vestportalen har to halvsøyler på hver side og en inntrappet spissbue som er innrammet av en dekklist over denne. Den har søylekapitel med bladverk. Midt over portalen var der et kongehode som ble ødelagt under brannen i 1900. Sørportalen har en søyle på hver side og en spissbue over. Denne har også søylekapitel med bladverk. Midt over portalen er et bispehode med mitra.

Datering[rediger | rediger kilde]

Kirkens datering er usikker, men professor i kunsthistorie Lorentz Dietrichson antok at den er bygd ca. år 1200. Menigheten feiret kirkens 800-årsjubileum i år 2000.

Øystein Ekroll mener at kirken er inspirert av byggearbeidene i Stavanger domkirke etter brannen i 1272. Bispehodet har også likhetstrekk med et bispehode i korgavlen i Stavanger. Den rekangulære formen finner en også i kirkene i Ogna og Orre på Jæren.[1]

Den gotiske stil og Ekrolls datering gjør det troverdig med en datering til ca. år 1280.

Restaurering[rediger | rediger kilde]

Kirken ble ødelagt av brann 18. mai 1900. Koret, sakristiet, tårn, altertavle og prekestol ble ødelagt sammen med maleriene på veggene. Kirken ble restaurert og gjeninnviet i 1902.

Kirken ble vernet i 2000 etter lov om kulturminner. I 2008 gjennomgikk kirken omfattende restaurering. Veggene fikk ny puss. Tårnet ble båndtekket med ny sink. Og det gamle spiret fra 1709 ble gjenskapt av en smed. Spiret ble gitt av en rik herre i Øyestad med navn Søren Larsøn Lindtveit og bærer hans initialer samt årstallet det ble gitt kirken (SLSL 1709).

Bruk av kirken[rediger | rediger kilde]

Kirkens navn på gammelnorsk var Eyjarsstada kirkja. Øyestad var tidligere hovedkirke for flere sogn: Øyestad, Fjære, Grimstad, Froland og Hisøy, disse er senere utskilt som egne prestegjeld. Øyestad kirke ligger i dag nær ved kommunegrensen mellom Grimstad, Froland og Arendal, opprinnelig et sentralt sted for det store opprinnelige Øyestad sogn.

Men på slutten av 1800-tallet lå kirken usentralt i forhold til den mest tettbygde del av det nye Øyestad sogn, ved Strømmen og på Nedenes. Det ble derfor bygd ny kirke på Nedenes, og ny kirke på Bjorbekk.

Øyestad kirke kalles også «Øyestad gamle kirke», i motsetning til Bjorbekk kirke, som da den var ny også ble kalt Øyestad kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekroll 1997 s.241

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ekroll, Øystein; Med kleber og kalk,Norsk steinbygging i mellomalderen 1050 – 1550, Gjøvik 1997, ISBN 82-521-4754-2
  • Ruud, Erlig; Kirkeliv og kirker. I bygd og by i Norge. Bind Agder. Oslo 1977

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]