Hopp til innhold

Arendals Fossekompani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendals Fossekompani
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer910261525
BransjeKraftproduksjon, forvaltningsselskap
Etablert1896
DatterselskapVolue
Eierandel iBøylefoss kraftverk
Flatenfoss kraftverk
HovedkontorArendal
LandNorge
Antall ansatte 32[1] (2019)
Nettstedwww.arendalsfoss.no
Kraftstasjonen Bøylefoss ved Nidelva har vært kjernen i Arendal Fossekompanis virksomhet.

Arendals Fossekompani ASA er et privateid, børsnotert selskap med forretningskontor og administrasjon i Arendal. Selskapet er et industrielt investeringsselskap med en rekke investeringer i datterselskaper og tilknyttede selskaper, hvor målet er å bidra til verdiskapning. Selskapet driver dessuten kraftproduksjon i de heleide Bøylefoss og Flatenfoss I/II kraftstasjoner i Froland kommune i Aust-Agder. Bøylefoss er den største kraftstasjonen i Arendalsvassdraget. Selskapet har i begynnelsen av 2023 2200 ansatte i 27 land. Benjamin Kristoffer Golding er ansatt som administrerende direktør.[2]

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Arendals Fossekompani ASA ble stiftet 30. januar 1896. Selskapets opprinnelige formål var utnytte mulighetene i vannkraften i Arendalsvassdraget. Vannfallene Bøylefossen i Froland og Flatenfossen på grensen mellom Froland og Åmli ble kjøpt av selskapet etter stiftelsen.

Bøylefossen kraftstasjon ble påbegynt i 1911 og den første elektriske kraften ble levert sommeren 1913.[3] Samme år ble selskapet notert på Oslo Børs. Kraften fra Bøylefoss kraftstasjon ble utgangspunktet for etableringen av Arendal Smelteverk og Det Norske Nitridaktieselskap på Eydehavn ved Arendal.

Selskapet utviklet seg etter vært fra et rent kraftselskap til industrielt investeringsselskap, da det foretok investeringer i annen type virksomhet. På slutten av 1960-tallet ble derfor selskapets formålsparagraf endret til også å omfatte drift eller deltakelse, direkte eller indirekte, i annen industriell virksomhet eller forretningsforetak, herunder investering i fast eiendom.

Investeringer

[rediger | rediger kilde]

Kraftvirksomheten førte med tiden til at Arendals Fossekompani opparbeidet betydelig kapital, hvilket ga anledning til å foreta betydelige industrielle og finansielle investeringer gjennom årene, hovedsakelig i norske selskaper. I 1992 ble datterselskapet Markedskraft etablert. På 2000-tallet ble flere selskaper kjøpt opp. Blant annet Scanmatic AS (2004), Norsk Vekst AS (2007), Powel (2009), WWMC (2010), Cogen (2011) Glamox (2012) og Tekna (2013).

Konsernets hadde en omsetning på rundt 6,5 milliarder i 2016. De største aksjonærene (77,48%) er Ulfoss Invest AS (26,27 %), Havfonn AS (26,02 %) og Must Invest AS (25,19 %). Selskapets styre ledes av Trond Westlie.

Arkivbilder

[rediger | rediger kilde]

Bilder fra utbyggingen av selskapets kraftproduksjon befinner seg på KUBEN i Arendal. Bildene som er fra 1910–1930-tallet viser utbyggingen av damanlegg, strømlinjer og lignende. Bildene er lagret på glassplater, men er digitalisert og tilgjengelige på Digitalt museum.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Kraft og børs. Arendals Fossekompani 1896–1996. Red. Kristian Folkman.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]