Hopp til innhold

Barbu kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barbu kirke
OmrådeArendal
BispedømmeAgder og Telemark
ProstiArendal
FellesrådArendal
SognBarbu
Byggeår1880
KirkegårdJa
Arkitektur
PeriodeNygotikk
ArkitektJacob Wilhelm Nordan
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Kirkerommet
Plasser500
Beliggenhet
Kart
Barbu kirke
58°27′48″N 8°46′09″Ø

Barbu kirke er en langkirke i nygotisk stil fra 1880 i Arendal kommune, Agder fylke. Kirken ligger i Barbu sogn, som omfatter hele den østlige del av gamle Arendal sentrum. Den er plassert ovenfor den gamle bebyggelsen i strandstedet Barbu, og fra kirketrappa er det utsikt rett ut Galtesund. Kirken har status som «særlig verneverdig» i Riksantikvarens register over kulturminner.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Midt på 1800-tallet hørte Barbu til Tromøy sogn, og folk som bodde ganske nær Arendal sentrum, men likevel utenfor bygrensen, hadde Tromøy kirke som sin sognekirke, og måtte søke dit for å få utført kirkelige tjenester som barndåp, begravelse etc. Tromøy sogn omfattet på denne tiden foruten øya Tromøy også et større område på fastlandet langs Tromøysund, fra Neskilen i øst til Strømsbu i vest. Det ble arbeidet iherdig for at Tromøy sogns fastland skulle få sin egen kirke. Men et kirkested som alle kunne enes om var umulig å finne. Det endte med at det ble bygd to kirker, en for den østlige delen, Stokken kirkeSaltrød, og en kirke for forstadsbebyggelsen omkring Arendal, Barbu kirke. I 1871 tok man initiativ til innsamling av penger, og da Barbu ble egen kommune i 1878 ble bygging av Barbu kirke den nye kommunens viktigste oppgave.

Grunnsteinen til kirken ble nedlagt i 1879 av amtmann Bonnevie. Kirken ble vigslet 17. september 1880 av biskop Jørgen Moe.

Kirkens utstyr var fra først av meget enkelt, basert på hva en i lokalsamfunnet kunne skaffe til veie.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Barbu kirke er en nygotisk langkirke murt av teglstein. Opprinnelig var teglmuren bare pusset innvendig, men etter en stund fant man ut at teglmaterialet ikke hadde den nødvendige kvalitet, slik at også eksteriøret måtte pusses.

Kirkeklokkene er levert av firmaet Olsen Nauen Klokkestøperi i Sem utenfor Tønsberg.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Før Revolds altertavle hadde kirken en nygotisk tavle med et bilde malt av Anne Stephansen, men denne ble byttet ut i 1950.

Alt innvendig treverk var ådret, imitert eiketre. Interiøret i Barbu kirke er meget enkelt, uten overdådighet i dekorasjonene.

Alterbildet er malt av Axel Revold i 1950, og har som motiv Jesus som de sjøfarendes frelser, et naturlig motiv i sjøfartsbyen Arendal. I koret henger et spansk maleri fra 1600-tallet med Den tornekronede Jesus som motiv. Bildet er trolig malt av en av Bartolomé Esteban Murillos elever.

Kirkens opprinnelige døpefont tilhører kirkesamlingen til Kuben (Arendal) i Arendal. Den er laget av en av de mange skipshåndverkerne i strandstedet Barbu, en treskjærer eller bilthugger som var kjent for sine galleonsfigurer. En senere døpefont ble laget av Arendals Møbelfabrikk.

Til 100-årsjubileet i 1980 ble kirken pusset opp, og den fikk da tilbake en del detaljer slik det var opprinnelig, blant annet ble alt treverk ådret. Det er 500 sitteplasser i kirken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]