Rygene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rygene
Tettsteder i Arendal.JPG
Tettstedene i Arendal kommune på Statistisk sentralbyrås kart.
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneArendal: 715
Grimstad: 28
Areal0,79 km²
Befolkning743[a] (2021)
Bef.tetthet940,5 innb./km²
Høyde o.h.36 meter
Postnummer4821 Rykene

Rygene
58°24′00″N 8°38′00″Ø

Rygene (også skrevet Rykene) er et tettsted og industristed i Arendal kommune. Fram til 1992 var det en del av Øyestad kommune.

Tettstedet strekker seg inn i Grimstad kommune og har 743[1] innbyggere per 1. januar 2021. Rygene ligger ved Nidelva, nedre del av Arendalsvassdraget. Rygene omfatter også bebyggelse som ligger på sørsiden av elva, i Grimstad kommune.

Navnet kommer fra det gammelnorske «rjúkandi» (den rykende) som beskriver Rygenefossen ved flom. Fossen har vært utnyttet i århundrer til bekkekverner, møller og sagbruk. Det er montert laksetrapp i fossen slik at laks kan komme lenger opp i elva for å gyte. Idag (2021) bygges det utvendig laksetrapp ved siden av fossen, istedet for de innvendige manuelle slusekammere inne i dammen.

Ved fossen var elva på sitt smaleste og her er et gammelt brosted som fra gammel av er omtalt som Strubro. Brua over Nidelva var, ifølge Myrdal, en del av den gamle Kongeveien. Den ble tatt av elva en gang på 1500-tallet. Det var også et vadested over elva nedenfor prestegården i Øyestad. (A.Myrdal: Øyestad og His historie, bind I s. 282-283).

Også Vestlandske hovedvei og E18 har passert Nidelva på Strubro. Ved omkjøring går E18 fortsatt på denne strekningen.

Hjørnesteinsbedriften Rygene - Smith & Thommesen har dominert stedet siden 1883. Fabrikken produserer tremasse som eksporteres. Fabrikken hadde i 2018 20 ansatte.[trenger referanse] Aust-Agder kraftverk har overtatt rettighetene til vannkraftproduksjon i Rygene kraftverk, og den gamle industribedriften har en fast leveranse av gratis kraft.

Busslinje 102 går fra Rygene - Arendal -Tromøy vest/ Tromøy vest - Arendal - Rygene.

Rygene har dagligvarebutikken Joker med post i butikk.

Rykene har både sin egen barneskole (Rykene Skole) og eget lokalt fotballag Rygene IL.

Øyestad kirke, som er en langkirke fra ca. 1200, ligger på Rygene, like utenfor tettstedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 


Agder våpen.svgDenne Agderrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.