Merdøgaard museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Merdøgaard museum
Arendal Merdøgaard.JPG
Våningshuset på Merdøgaard er av den typen som Eilert Sundt kalte Nedenesk stuetype

Merdøgaard museum
58°25′34″N 8°48′19″Ø

Merdøgaard museum er et museum på øya Merdø utenfor Arendal.

Dendrokronologiske undersøkelser viser at tømmeret huset er bygd av er felt i 1730, og at huset etter all sannsynlighet sto ferdig sommeren 1731 eller kort tid etter.

I 1736 ble Zacharias Allewelt eier av huset. Han førte skip i trekantfart og på toppen av sin karrière var han Kina-skipper. Allewelt solgte huset til en annen Kina-kaptein, Jesper With, og flyttet tilbake til København.

Kjøkkenet på Merdøgaard.

I 1781 ble huset kjøpt av Jacob Larssøn. Jacob og kona Edel var de som satte sitt preg på huset som hjem, og mange av deres eiendeler er i huset i dag. Det var Edel og Jacobs sønnesønn, Jacob Christian Larssøn, som kom opp med ideen om at Merdøgaard burde bevares slik det var.[1] Bygningen ble kjøpt av Arendals Museum i 1930 og tilhører i dag Kuben i Arendal.

Østindiafareren «Götheborg» på Merdø havn juni 2009 Merdøgaard i bakgrunnen.

Museet er åpent for publikum i sommersesongen, og er innredet som et gammelt skipperhjem slik det var for 200 år siden. Til anlegget hører sjøbod og fjøs, nødvendige for å drive jordbruk og sjøfart i skjærgårdssamfunnet. Inventaret viser den nære kontakten det var mellom kysten av Agder og Danmark, Nederland og England i seilskutetida. Til museet hører en stor eiendom med badestrand.

Våningshuset er fredet etter Lov om kulturminner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et kjært minne, Avtrykk 10.06.2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]