Eydehavnmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eydehavnmuseet
Eydehavnmuseet.jpg
Eydehavnmuseet
Foto: KEN
Plassering EydehavnRediger på Wikidata

Eydehavnmuseet
58°30′02″N 8°51′53″Ø

Eydehavn Museet er et industri- og arbeidermuseumEydehavn i Arendal kommune.

Museets hovedutstilling rommer mange temaer knyttet til industristedet og samfunnet her. De to hjørnesteinsbedriftene AS Arendal Smelteverk og Det norske Nitridaktieselskap (Nitriden) har en sentral plass. Museet har også en arbeiderleilighet innredet i 1920-tallsstil. Utstillingen "Marens minner" viser hverdagsliv og feiring av høytider på gården Helle ved Neskilen fra tiden rundt 1900. Historien blir fortalt gjennom tekster, bilder og gjenstander. De øvrige lokalene inneholder Sam Eyde-rommet, som benyttes til møter og fagbevegelsens rom med bl.a. fagforeningsfaner.

Museet har en utendørs utstilling plassert i Eydehavns gater. Den er basert på gatenavn med personnavn. I løpet av tre km får man et innblikk i Eydehavns historie gjennom disse personene.

Museet åpnet i 1982, og har lokaler og utstillinger i en av de gamle murgårdene i Nesbyen fra industristedets første tid. 12 arbeiderboliger ble bygd av Det Norske Nitridaktieselskap mellom 1913 og 1916, og hver av dem inneholdt to eller fire leiligheter.

Museets samlinger omfatter gjenstander, bilder og arkivmateriale knyttet til bedriftene og samfunnet på Eydehavn. I tillegg finner man en utstilling av billedkunstneren Else Hagen som var oppvokst på Eydehavn.

Eydehavn Museet en del av Aust-Agder museum og arkiv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Hourglass 2.svgDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.