Erik Hillestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Hillestad
Født12. desember 1951Rediger på Wikidata (69 år)
Far Olaf HillestadRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Plateprodusent, komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kardemommestipendiet (1991), Petter Dass-prisen (1996), Spellemannprisens bransjepris (1982), Neshornet, Klassekampens kulturpris (2016)[1]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere

Erik Hillestad (født 12. desember 1951 i Oslo) er en norsk plateprodusent, musiker og låtskriver.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av prest og salmedikter Olaf Hillestad (1923–1974) og dattersønn av salmedikteren Sigvard Engeset fra Ørsta. Hillestad vokste opp i Oslo og Bergen, og er utdannet ved Universitetet i Oslo. Han spiller piano og gitar. Han er gift med journalist Marianne Lystrup (1952–), datter av Sigmund Lystrup.[2]

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1974 startet han plateselskapet og kulturtiltaket Kirkelig Kulturverksted, der han har vært produsent for brorparten av utgivelsene. Hans engasjement for å integrere kirke og musikalsk kultur har i noen tilfeller blitt oppfattet som kontroversielt, som for eksempel da han produserte musikalen Dans med oss Gud. Han ga seg som daglig leder i 2008, etterfulgt av administrasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan.[3] I 2000 sto han i spissen for etableringen av Kulturkirken Jakob i Hausmannsgate i Oslo.

Internasjonalt har han arbeidet med musikk og musikksamarbeid som fokuserer på urfolksrettigheter, andre menneskerettigheter og solidaritet, blant annet i Palestina (siden 1992), Sør-Afrika (1994), Aserbajdsjan (1997), Andesfjellene (1990, 1993), Iran (siden 2007), Tyrkia (siden 2012), i forbedring av forholdet mellom Sør-Korea og Nord-Korea (2000), og til ære for Dalai Lama (1998).

Som respons på president George W. Bushs retorikk om «Ondskapens akse» (engelsk: «The Axis of Evil», det vil si Iran, Irak og Nord-Korea) initierte og produserte han CD-en Lullabies from the Axis of Evil med diverse artister (2004). Den ble fulgt opp av en rekke produksjoner blant annet med palestineren Rim Banna og iranerne Mahsa og Marjan Vahdat. Dette engasjementet har videreført i en rekke utgivelser med artister fra Midtøsten. I 2012 tok han med støtte fra Utenriksdepartementet initiativet til ytringsfrihetsfestivalen REDZONE som siden har blitt arrangert i Oslo, Beirut, Kairo, Tunis og Tanger.

Han har oversatt et utvalg av den persiske dikteren Hafez' tekster til norsk med tittelen I vinens speil, 2010.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Som produsent

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neshornprisen 2016», publisert i Klassekampen, utgitt 24. desember 2016
  2. ^ Norsk biografisk leksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. 
  3. ^ Ny verksmester overtar i Vårt Land den 5. mars 2008.
  4. ^ musikkfondene.no: «Tekstforfatterfondets ÆRESPRIS 2015 går til Erik Hillestad» Arkivert 16. mars 2016 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata


Forrige mottaker:
Egil Svartdahl
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Kjell Magne Bondevik
Forrige mottaker:
Pia Maria Roll
Kaj Skagen
Vinner av Neshornet, Klassekampens kulturpris
sammen med Åsne Seierstad

Neste mottaker:
Bodil Stenseth
Olaug Nilssen