Erik Hillestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Hillestad
Født12. des. 1951Rediger på Wikidata (71 år)
OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Plateprodusent, komponist, sangtekstforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Far Olaf HillestadRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kardemommestipendiet (1991), Petter Dass-prisen (1996), Spellemannprisens bransjepris (1982), Neshornet, Klassekampens kulturpris (2016)[1], ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (2021)[2]Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Aktive år1974
PlateselskapKirkelig Kulturverksted

Erik Hillestad (født 12. desember 1951 i Oslo) er en norsk plateprodusent, musiker og låtskriver.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av prest og salmedikter Olaf Hillestad (1923–1974) og dattersønn av salmedikteren Sigvard Engeset fra Ørsta. Hillestad vokste opp i Oslo og Bergen, og er utdannet ved Universitetet i Oslo. Han spiller piano og gitar. Han er gift med journalist Marianne Lystrup (1952–), datter av Sigmund Lystrup.[3]

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1974 startet han plateselskapet og kulturtiltaket Kirkelig Kulturverksted, der han har vært produsent for brorparten av utgivelsene. Hans engasjement for å integrere kirke og musikalsk kultur har i noen tilfeller blitt oppfattet som kontroversielt, som for eksempel da han produserte musikalen Dans med oss Gud. Han har vært daglig leder i Kirkelig Kulturverksted AS siden starten med unntak av året 2008, da administrasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan[4] midlertidig overtok. I 2000 sto han i spissen for etableringen av Kulturkirken Jakob i Hausmannsgate i Oslo. Han var med i redaksjonen av «Kunsten å være kirke», Den norske kirkes kulturmelding (2005).

Internasjonalt har han arbeidet med musikk og musikksamarbeid som fokuserer på urfolksrettigheter, andre menneskerettigheter og solidaritet, blant annet i Palestina (siden 1992), Sør-Afrika (1994), Aserbajdsjan (1997), Andesfjellene (1990, 1993), Iran (siden 2007), Tyrkia (siden 2012), i forbedring av forholdet mellom Sør-Korea og Nord-Korea (2000), og til ære for Dalai Lama (1998).

Som respons på president George W. Bushs retorikk om «Ondskapens akse» (engelsk: «The Axis of Evil», det vil si Iran, Irak og Nord-Korea) initierte og produserte han CD-en Lullabies from the Axis of Evil med diverse artister (2004). Den ble fulgt opp av en rekke produksjoner blant annet med palestineren Rim Banna og iranerne Mahsa og Marjan Vahdat. Dette engasjementet har videreført i en rekke utgivelser med artister fra Midtøsten. I 2012 tok han med støtte fra Utenriksdepartementet initiativet til ytringsfrihetsfestivalen REDZONE som siden har blitt arrangert i Oslo, Beirut, Kairo, Tunis og Tanger.

Hillestad har skrevet sangtekster for mange artister, blant dem Sigvart Dagsland, Anita Skorgan, Karoline Krüger, Carola, SKRUK, Oslo Kammerkor, Sondre Bratland, Mighty Sam McClain og Solfrid Molland. I 2004 utga Cantando Musikkforlag Himlens Uro, en sangsamling med 80 av hans tekster. Han har sammen med Mahsa Vahdat oversatt 100 av den persiske dikteren Hafez' tekster til norsk og utgitt dem i boken I vinens speil i 2010 (Forlaget Press).

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Som produsent

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neshornprisen 2016», publisert i Klassekampen, utgitt 24. desember 2016[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.abcnyheter.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Norsk biografisk leksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. 
  4. ^ Ny verksmester overtar i Vårt Land den 5. mars 2008.
  5. ^ musikkfondene.no: «Tekstforfatterfondets ÆRESPRIS 2015 går til Erik Hillestad» Arkivert 16. mars 2016 hos Wayback Machine.
  6. ^ «St. Olavs Orden til Erik Hillestad – VG Nå: Nyhetsdøgnet». VG Nå (norsk). Besøkt 11. oktober 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
Forrige mottaker:
Egil Svartdahl
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Kjell Magne Bondevik
Forrige mottaker:
Pia Maria Roll
Kaj Skagen
Vinner av Neshornet, Klassekampens kulturpris
sammen med Åsne Seierstad

Neste mottaker:
Bodil Stenseth
Olaug Nilssen