Oslo Domkor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo domkirke

Oslo Domkor er et av Norges ledende kirkekor. Korets dirigent og kunstnerisk leder er Vivianne Sydnes. Oslo Domkor ble grunnlagt i 1982 av domkantor Terje Kvam og har gjennom sine konserter og plateinnspillinger markert seg som en av landets ledende formidlere av kirkemusikk. Koret, som består av 40 faste sangere, forvalter en rik kirkemusikalsk kulturarv gjennom fremføringer av oratorier, messer, kantater og pasjoner. Samtidig ivaretas liturgiske oppgaver gjennom ukentlig turnusdeltakelse ved alle Domkirkens høymesser. Koret tilstreber prestasjoner på et profesjonelt og høyt kunstnerisk nivå, og mange av korets sangere har høyere musikkutdanning.

Aktivitet[rediger | rediger kilde]

Domkoret gjør omkring 20 konserter per år, hovedsakelig egne produksjoner, men også regelmessige samarbeidsprosjekter med andre institusjoner. De siste årene har koret samarbeidet med Den Norske Opera, Kringkastingsorkestret, Kristiansand Symfoniorkester, Oslo Barokkorkester og Oslo Strykekvartett.

Domkoret har utstrakt turnévirksomhet og medvirker regelmessig ved festivaler som Ultimafestivalen, Oslo Kammermusikkfestival og Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. I 2004 var Domkoret Norges representasjonskor under Nordisk Kirkemusikk Symposium i Århus. I 2005 turnerte Domkoret USA i forbindelse med kongeparets besøk under jubileumsfeiringen 2005. Koret var også invitert til Island og Sverige, og produserte i tillegg flere store oratorieproduksjoner her hjemme, som Händels Messias og Mendelssohns Elias. I juli 2006 deltok koret med et bredt program på Olavsfestdagene i Trondheim.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Oslo Domkor har gjort 13 plateinnspillinger (med verker av blant andre Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Bruckner, Grieg, Kverno). I 2003 kom den tredje utgivelsen i en serie med salmeplater knyttet til kirkeårets faser, utgitt på Kirkelig Kulturverksted. Korets siste innspilling er en CD med Egil Hovlands Agnus Dei for kor og fagott, med solist Sigyn Birkeland, og Kjell Mørk Karlsens Stabat Mater for kor og strykekvartett, med Oslo Strykekvartett.

Offentlige begivenheter[rediger | rediger kilde]

Med sitt virke i landets og Oslos hovedkirke har koret stadig oppdrag under offentlige begivenheter, som kongelige bryllup, Stortingets åpning og statsbegravelser. Oslo Domkor deltar regelmessig ved de store begivenheter i kongehuset, som under prinsesse Ingrid Alexandras dåp i Slottskapellet og ved gudstjenesten i Trefoldighetskirken forbindelse med kong Haralds 70-årsdag. Koraktiviteten i Domkirken omfatter per i dag hele 5 kor, som foruten Domkoret også består av guttekor, jentekor, ungdomskor og et mannsensemble.

Ad fontes![rediger | rediger kilde]

I Mozartåret 2006 startet Domkoret sitt unike prosjekt med fremføring av klassisk kirkemusikk slik den var tenkt: som en del av gudstjenesten med fullt orkester og solister. I 2006 ble en del av Mozarts messer fremført; i 2007 var det Bach og hans kantater som sto i fokus. I 2008 blir musikk Johann Sebastian Bach og Michael Haydn fremføret på slike høymesser fire ganger i halvåret, og denne tradisjonen vil koret fortsette med også i årene som kommer.

Støttespillere[rediger | rediger kilde]

Oslo Domkor støttes av Oslo kommune, Norsk kulturråd og hovedsponsorene DnBNOR og OBOS. I tillegg hentes det inn offentlige midler og sponsorbidrag til enkeltprosjekter. Domkoret mottar en beskjeden andel statlige overføringer til musikk i Domkirken, øremerket gudstjenestesang. Domkoret fungerer som et profesjonelt konserterende vokalensemble med et nasjonalt ansvar, og har som mål å kunne sikre hovedstadens domkirke en stab av profesjonelle sangere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]