Hopp til innhold

Levi Fragell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Levi Fragell
Levi Fragell i 2011
Født30. mars 1939 (85 år)
BeskjeftigelseGeneralsekretær Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorsk
UtmerkelserTabuprisen (1998)

Levi Fragell (født 30. mars 1939) er en norsk humanist og organisasjonsleder. Han har vært styreleder og deretter generalsekretær i Human-Etisk Forbund og president i International Humanist and Ethical Union (IHEU). Han har også vært styreleder i foreningen Retten til en Verdig Død.

I 2010 gav han ut selvbiografien Vi som elsket Jesus, hvor Fragell forteller fra sin barndom, sitt oppgjør med kristendommen og hvordan han ble humanist.

Utdannelse og arbeid

[rediger | rediger kilde]

Levi Fragell er sønn av sangforfatter og pinsepredikant Øivind Fragell og i ungdommen var Levi Fragell selv predikant i pinsebevegelsen. Men han brøt med pinsebevegelsen som 22-åring.

Han er utdannet cand. mag. med religionshistorie og sosiologi i fagkretsen. Som lærerstudent i Trondheim startet han uavhengig av Human-Etisk Forbund den kontroversielle Aksjon mot statskirke i 1970 og senere Aksjon ut av statskirken i 1976 Oslo. Han har jobbet i avisa Vårt Land som journalist, han var PR- og reklamemann, redaktør for fagbladet Forbrukerombudet og var informasjonssekretær i Justisdepartementet, under blant annet for statsråd Inger Louise Valle (Ap), frem til 1981. Han var generalsekretær i Human-Etisk Forbund fra 1982 til 1990. Deretter redaktør i tidsskriftet Humanist til 1996, og frem til han gikk av med pensjon i juni 2006 arbeidet han som spesialrådgiver i Human-Etisk Forbund med vekt på internasjonalt arbeid.

Tiden i Human-Etisk Forbund

[rediger | rediger kilde]

Levi Fragell ble i 1976 valgt til styreleder i Human-Etisk Forbund (HEF) etter stifteren Kristian Horn. Da hadde forbundet ca. 1500 medlemmer på landsbasis.

Under Fragells ledelse var han med på å utvikle HEF til landets største livssynsorganisasjon utenfor statskirken. I 2015 har forbundet rundt 84 000[1] medlemmer og har lokallag og tilbud om humanistiske seremonier over hele landet. HEF er idag verdens største forbund for organiserte humanister. Gjennom sine mange reiser som internasjonal humanistleder så han behovet for aktiv innsats for lidende og undertrykte mennesker, og tok derfor initiativ til å danne HEFs hjelpeorganisasjon Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land (HAMU).

Organisasjoner og verv

[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

Han ble i 2019 tildelt Fritt Ords honnør for hans mangeårige innsats for kritisk religionsdebatt.[3]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Trus- og livssynssamfunn utanfor Den norske kyrkja». Statistisk sentralbyrå. 1. januar 2014. Besøkt 31. desember 2014. 
  2. ^ «Levi Fragell æresdoktor i India». Fritanke. 7. juli 2014. Besøkt 31. juli 2014. 
  3. ^ Bergh, Kirsti. «Levi Fragell tildelt Fritt Ords Honnør». Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk (norsk). Besøkt 28. mars 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Forgjenger  Styreleder i Human-Etisk Forbund
19761981
Etterfølger
Forgjenger  Generalsekretær i Human-Etisk Forbund
19821990
Etterfølger