Frøydis Armand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Frøydis Armand
Teknisk museum - DEX FS 000004.jpg
Helen Brinchmann som fru Alving og Frøydis Armand som Regine Engstrand i Nationaltheatrets oppsetning av Henrik Ibsens Gengangere 1972
Født 9. april 1949 (68 år)
Ektefelle Helge Jordal (skilt)
Far Eilif Armand
Søsken Merete Armand, Yngvil Armand, Gisken Armand
Yrke Skuespillerinne
Nasjonalitet Norge Norsk
Utmerkelser Per Aabels ærespris
Aktive år 1972-
Kjente roller Dagny Dallimore i Hotel Cæsar
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Frøydis Armand (født 9. april 1949) er en norsk skuespiller. Hun er datter av skuespilleren Eilif Armand, søster av skuespillerne Merete Armand og Gisken Armand, og tidligere gift med skuespilleren Helge Jordal.

Frøydis Armand debuterte ved Nationaltheatret som Regine i Gengangere i 1972. Hun har siden vært ansatt ved teatret og spilt et femtitalls roller, blant andre Lucy Brown i Tolvskillingsoperaen, Desdemona i Othello, Mary Cavan Tyrone i Lang dags ferd mot natt, Den eldre kvinna i Dødsvariasjoner, den kvinnelige hovedrollen i Kirsebærhaven, fortelleren i Nattergalen og moren i Blodbryllup. På Torshovteatret har hun blant annet spilt Marie i Woyzeck.

Frøydis Armand har tolket flere Ibsen-roller, som Bolette i Fruen fra havet, Hedda i Hedda Gabler, Nora og fru Linde i Et dukkehjem, Hjørdis i Hærmennene på Helgeland, Gina Ekdal i Vildanden, Rottejomfruen i Lille Eyolf, Madame Helseth i Rosmersholm og Gunhild Borkman i John Gabriel Borkman.

Armand har spilt i en rekke filmer, blant andre Hustruer I, II og III. Hun har hatt en gjesterolle i komiserien Mot i brøstet og spilt i mini TV-serien Berlinerpoplene. I 2009 gjorde hun sitt inntog i Hotel Cæsar i rollen som Dagny Dallimore.

Frøydis Armand er hedret med Gösta Ekmans minnespris og Per Aabels ærespris.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi (utvalg)[1][rediger | rediger kilde]

Frøydis Armand har også spilt Nissekusine i Amalies jul og i Jul på Månetoppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Medietilsynet Filmdatabase – Frøydis Armand

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]