Egil Svartdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Egil Svartdahl
Egil Svartdahl.jpg
Født16. august 1954 (65 år)
Sarpsborg
Far Hans Svartdahl
Beskjeftigelse Programleder og forstander
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Petter Dass-prisen (1995)

Egil Svartdahl (født 16. august 1954 i Sarpsborg) er pastor, predikant og programleder i TV og kjent som «TV-pastor» i TV 2. Han har vært pastor for flere pinsemenigheter. Egil Svartdahl er sønn av predikanten Hans Svartdahl og bror til Aril Svartdahl.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

Svartdahl vokste opp i Drammen og utdannet seg som konditor og arbeidet i faget en kort tid. Men han hadde kall til å formidle evangeliet. I 1972 gikk han en fem-ukers bibelskoleutdanning ved Filadelfia Oslo.

Svartdahl ble i tidlig alder engasjert i menighetens arbeid og begynte som ungdomsmedarbeider i Filadelfia Oslo. I 1976 var han sentral i ledelsen da den første ungdomsfestivalen på Hedmarktoppen folkehøyskole ved Hamar ble arrangert. Festivalen ble etterhvert en årlig tradisjon og vokste i størrelse. Han sluttet som ungdomsarbeider i Filadelfia i 1983.

Svartdahl tok arbeid hos Jahr og sønner i ett år før han ble pastor (forstander) i pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand. Svartdahl var idérik, og for å nå byens befolkning med evangeliet begynte menigheten med nærradio og lokal-TV. Etter åtte år som pastor tok Svartdahl en pause. I 1995 ble Svartdahl igjen forstander i Filadelfia, Oslo. Fra 2008 ble Svartdahl engasjert som «TV-pastor» på heltid.

I forbindelse med at Egil Svartdahl fikk utmerkelsen Medierosen (2005) ble det sagt at: «… han er god til å lytte og har en særlig nærhet til mennesker han intervjuer og likeså til seerne. Han er kreativ og original og samtidig dyktig til å kommunisere sitt budskap.»

TV 2[rediger | rediger kilde]

I 1992 flyttet familien tilbake til Oslo. Her ble programskapning og programledelse hans oppgave i TV 2. Programmene som ble utviklet ble produsert av TV Inter og var Under åpen himmel, Gudesens konditori og senere Søndagsåpent. Programmet Søndagsåpent fikk etterhvert stor popularitet, med hundretusener av seere. I programmet besøker Svartdahl mennesker i Norge på leting etter spor av Jesus i menneskenes liv og hverdag.

Høsten 2008 var han programleder for Pastor på prøve. I den nye serien oppsøkte han folk på arbeidsplassene deres, hvor han jobbet sammen med dem noen dager som kolleger. Programmet er basert på samtaler mellom Svartdahl og arbeiderne.[1]

Programleder for TV[rediger | rediger kilde]


Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verdens Gang 2. september 2008 Pettersen, Jørn: «Blir TV-pastor på heltid»
  2. ^ TV Inters produksjoner Arkivert 15. august 2016 hos Wayback Machine. - besøkt: 20. desember 2014
  3. ^ Egil Svartdahl får Økumenikkprisen 2011 Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. - besøkt: 3. april 2011


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Første vinner
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Erik Hillestad