Egil Svartdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Egil Svartdahl
Egil Svartdahl.jpg
Født16. august 1954 (63 år)
Sarpsborg
Far Hans Svartdahl
Beskjeftigelse Programleder og forstander
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Petter Dass-prisen

Egil Svartdahl (født 16. august 1954 i Sarpsborg) er pastor, predikant og programleder i TV og kjent som «TV-pastor» i TV 2. Han har vært pastor for flere pinsemenigheter. Egil Svartdahl er sønn av predikanten Hans Svartdahl og bror til Aril Svartdahl.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

Svartdahl vokste opp i Drammen, og utdannet seg som konditor og arbeidet i faget en kort tid. Men han hadde kall til å formidle evangeliet. I 1972 gikk han en fem-ukers bibelskoleutdanning ved Filadelfia Oslo.

Svartdahl ble i tidlig alder engasjert i menighetens arbeid og begynte som ungdomsmedarbeider i Filadelfia Oslo. I 1976 var han sentral i ledelsen, da den første ungdomsfestivalen på Hedmarktoppen folkehøyskole ved Hamar ble arrangert. Festivalen ble etterhvert en årlig tradisjon og vokste i størrelse. Han sluttet som ungdomsarbeider i Filadelfia i 1983.

Svartdahl tok arbeid hos Jahr og sønner i ett år før han ble pastor (forstander) i pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand. Svartdahl var idérik og for å nå byens befolkning med evangeliet, begynte menigheten med nærradio og lokal-TV. Etter åtte år som pastor tok Svartdahl en pause. I 1995 ble Svartdahl igjen forstander i Filadelfia, Oslo. Fra 2008 ble Svartdahl engasjert som «Tv-pastor» på heltid.

I forbindelse med at Egil Svartdahl fikk utmerkelsen Medierosen (2005), ble det sagt at: «…han er god til å lytte og har en særlig nærhet til mennesker han intervjuer og likeså til seerne. Han er kreativ og original og samtidig dyktig til å kommunisere sitt budskap.»

TV 2[rediger | rediger kilde]

I 1992 flyttet familien tilbake til Oslo. Her ble programskapning og programledelse hans oppgave i TV 2. Programmene som ble utviklet ble produsert av TV Inter og var Under åpen himmel, Gudesens konditori og senere Søndagsåpent. Programmet Søndagsåpent fikk etterhvert stor popularitet, med hundretusener av seere. I programmet besøker Svartdahl mennesker i Norge på leting etter spor av Jesus i menneskenes liv og hverdag.

Høsten 2008 var han programleder for Pastor på prøve. I den nye serien oppsøkte han folk på arbeidsplassene deres, hvor han jobbet sammen med dem noen dager, som kolleger. Programmet er basert på samtaler mellom Svartdahl og arbeiderne.[1]

Programleder for TV[rediger | rediger kilde]


Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verdens Gang 2. september 2008 Pettersen, Jørn: «Blir TV-pastor på heltid»
  2. ^ TV Inters produksjoner - besøkt: 20. desember 2014
  3. ^ Egil Svartdahl får Økumenikkprisen 2011 - besøkt: 3. april 2011


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Første vinner 
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
 Erik Hillestad