Hopp til innhold

Willy Arvid Kirkeby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Willy A. Kirkeby»)
Willy Arvid Kirkeby
Født21. juli 1927Rediger på Wikidata
Oslo
Død27. nov. 2003Rediger på Wikidata (76 år)
Dar-es-Salaam
BeskjeftigelseFilolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Willy Arvid Kirkeby (født 21. juli 1927 i Oslo, død 27. november 2003 i Dar-es-Salaam, Tanzania) var en norsk filolog og ordbokforfatter.

Han tok examen artium på engelsklinjen i 1947, og året etter gjorde han militærtjeneste i Tysklandsbrigaden i Braunschweig. I 1954 avla han bifagseksamen i tysk, og i 1956 fulgte førsteavdeling engelsk hovedfag.

I 1957 ble han ansatt ved Norges allmennvitenskapelige forskningsråd (NAVF) som forskningsstipendiat for å arbeide med et manuskript til en stor norsk-engelsk ordbok. I 1958 reiste han til Frankrike med lønnet permisjon fra NAVF og studerte i tre måneder ved Universitetet i Besançon. Han ble lektor ved Lillestrøm gymnas i 1960 og arbeidet videre med ordboka på deltid. I 1965 underviste han som lektor ved Friedrich List-Schule i Ulm, Vest-Tyskland. Ved siden av lektorstillingen arbeidet han med en norsk-engelsk ordbok etter oppdrag fra Gyldendal Norsk Forlag. Året etter var han tilbake ved Lillestrøm gymnas. I 1969 reiste han til Tanzania som bistandsarbeider, og her arbeidet han som lærer i Iringa, ved Mkwawa High School.

I 1970 ble Norsk-engelsk ordbok utgitt på Gyldendal Norsk Forlag. Kirkeby reiste tilbake til Norge i 1972 og fortsatte i sin gamle stilling ved Lillestrøm gymnas. I 1975 reiste han til London med kontrakt fra Gyldendal på Stor norsk-engelsk ordbok, og i 1979 ble denne utgitt. Samme år ble også Bil- og trafikkteknisk ordbok, norsk-engelsk/engelsk-norsk utgitt på Universitetsforlaget.Stor engelsk-norsk ordbok ble utgitt på Kunnskapsforlaget i 1991. Året etter fulgte Norsk-engelsk ordbok for handel og næringslivGrøndahl og Dreyers Forlag. I perioden 1995-97 var Kirkeby i en juridisk tvist med Kunnskapsforlaget, som ønsket å overta ordbokbasen. Han fikk juridisk bistand fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF), og Kirkeby ble omsider fristilt fra Kunnskapsforlaget. Kirkeby Forlag ble etablert i 1998. Sønnen, Per-Erik Kirkeby, var daglig leder.

I 1998 ble Ordbok grunnskole, norsk-engelsk/engelsk-norsk utgitt på Kirkeby Forlag. Medforfatter var Per-Erik Kirkeby. Året etter ble Ordbok videregående, norsk-engelsk/engelsk-norsk utgitt på Kirkeby Forlag. Arbeidet med en revisjon av Stor norsk-engelsk/engelsk-norsk ordbok ble påbegynt i 1997. Revisjonen ble foretatt i samarbeid med Per-Erik Kirkeby, og i 2003 ble denne utgitt på Kirkeby Forlag i revidert og i utvidet versjon. I 2000 ble English-Swahili Dictionary utgitt på Kirkeby Forlag. Utarbeidelsen ble støttet av Norad. Boken ble godkjent av BAKITA, det nasjonale språkrådet for swahili i Tanzania. I 2003 søkte Kirkebys tanzanianske samarbeidspartnere Norad om støtte til utarbeidelsen av en Swahili-English Dictionary. Søknaden ble innvilget, men Willy Arvid Kirkeby døde den 27. november 2003 i Dar-es-Salaam, Tanzania, 76 år gammel. Han fikk Fritt Ords Honnør posthumt for sitt bidrag til norsk og internasjonal ordbokslitteratur.