Ryfylke Visegruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ryfylke Visegruppe, etter hvert kun Ryfylke, er en visegruppe fra Ryfylke i Rogaland. Gruppen ble dannet på slutten av 70-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gruppens første album, Før oljå kom, ble utgitt i 1981 og inneholdt folketoner og salmer fra Ryfylke og Rogaland. For dette albumet fikk gruppen Prøysenprisen samme år. Album nummer to, Forlis, ble gitt ut i 1983, og inneholdt egne sanger hovedsakelig skrevet av Bjørn Erik Vige. I 1984 sluttet Vige, og gruppen forkortet navnet til Ryfylke. Under dette navnet ga de ut albumet Trekkfugler i 1985 på eget selskap, denne gang med Bjørn Aslaksen som hovedkomponist. Begge de to siste albumene ble nominert til Spellemannprisen.

Gruppen laget også en TV-serie for skolefjernsyn på NRK, og turnerte i USA i 1988. I 1990 ble gruppen oppløst. Siden har medlemmene Rønnaug Foss Alsvik, Bjørn Aslaksen og Bjørn Erik Vige startet egne karrierer. Sistnevnte har blant annet skrevet «Alle mine tankar», som vant Melodi Grand Prix 1993.

I forbindelse med en konsert til inntekt for flodbølgeofrene i Asia ble gruppen gjenforent for en engangskonsert i 2005. I 2007 har gruppen ved enkelte anledninger gjenoppstått under navnet Ryfylke Visegutter, med seks av de mannlige medlemmene og med nytt materiale.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]