Agnes Buen Garnås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Agnes Buen Garnås
2011 07 01 Seljord 0022.JPG
Født 23. nov. 1946
Far Anders A. Buen
Mor Margit Buen
Bror Hauk Buen, Knut Buen
Søster Kari Buen
Barn Ingvill Marit Buen Garnås, Jon Elling Buen Garnås, Per Anders Buen Garnås
Statsborger i Norge
Utmerkelse Kongens fortjenstmedalje, Norsk kulturråds ærespris, Spellemannprisen i folkemusikk

Agnes Buen Garnås (født 23. oktober 1946) er norsk folkemusiker (kveding) og sangpedagog, kjent som en av landets mest fremtredende formidlere av vokaltradisjoner.[1][2]

Buen Garnås vokste opp i Jondalen ved Kongsberg, som datter av spelemannen Anders A. Buen og kvedaren Margit Buen, og søster til folkemusikerne Hauk og Knut Buen og billedhuggeren Kari. Hun er utdannet i kulturarbeid ved Høgskolen i Telemark (1975-77) og har videre undervist ved Ole Bull-akademietVoss og vært tilknyttet universitet og høgskoler. Med Dagne Groven Myhren etablerte hun kvedarseminarene, først på Rauland i 1975, som resultat av arbeid i miljøet rundt Club 7.[3] Nå nylig etablerte hun Norsk Kvedarforum (2002).

Hun var med i ensemblet Kvedar (2000–2004), og er nå i ensemblet Ljod med Marilyn Mazur, Birgit Løkke og Ruth Wilhelmine Meyer. Buen Garnås har virket mye på plater og konserter med sin yngre bror Knut Buen, samt med Jan Garbarek (Rosenfole og Twelve moons). Forøvrig er hun mor til kvederen Ingvill Marit Buen Garnås, munnharpisten Jon Elling Buen Garnås og felespilleren Per Anders Buen Garnås. I dag er hun bosatt i Bø i Telemark.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Jan Garbarek 
Norsk kulturråds ærespris
Neste mottaker:
 Bruno Oldani