Stian Carstensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stian Carstensen
StianCarstensen.jpg
Stian Carstensen på Kongsberg Jazzfestival
Født5. januar 1971 (47 år)
Eidsvoll
Utdannet ved NTNU
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Grenseløs kommunikasjon (2014)
Musikalsk karriere
SjangerJazz
Instrumenttrekkspill, gitar, fløyte, kaval, gaida, banjo, Steel gitar
PlateselskapWinter & Winter
Ensemble(r)
Farmers Market
Gammalgrass

Stian Carstensen (født 5. januar 1971Eidsvoll)[1] er en norsk jazz- og folkemusiker og kjent som en av landets fremste multi-instrumentelle (bl.a. trekkspill, gitar, fløyte, kaval, gaida og banjo). Han spiller en sentral rolle på en rekke plateutgivelser.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Som barn lærte han av sin bestefar og turnerende far[2], og turnerte Nord-Dakota (1982) med sin egen melodi «If I only could get a little Lefse». I 1983 TV-debuterte han på Halvsju.[3] Etter en periode i metal-sjangeren,[4] studerte han ved Viken Folkehøgskole, fulgt av gitarstudier ved Jazzlinja (NTNU) (1989-92), der han 1991 også etablerte kvintetten Farmers Market.[5] Han mottok Statens Kunstnerstipend for å kunne studere Bulgarias polyfoni, og har senere forfulgt ønsket om å kombinere ulike musikktradisjoner, med studieturer til India, USA (Kentucky, 1998) og England,[6] og benyttet musikere derfra i konsertsammenheng og plateutgivelser.

Han er bosatt på Eidsvoll, og æresmedlem i Eidsvoll Jazzklubb (2002), der han er kjent for sin «Førjulsjazz med Stian Carstensen». Den senere tid har han hatt suksess med komposisjonen Salme til Trekkspillets Fremme (2005-).[7]

Radiodokumentaren i NRK P2 bestilte en ny nasjonalsang til 17. mai 2008 med både tekst og musikk av Stian Carstensen. Resultatet ble marsjen «Ja, Noorge». Det er en humoristisk oppramsing av norgeshistorien på fem vers, som starter med istiden og slutter med et vers om Big Brother. Verket hadde premiere i NRK P2 17. mai 2008 klokken 10:03 i radiodokumentaren, "Å være norsk i detalj". «Ja, Noorge» ble fremført av Kringkastingsorkestret, Oslo fagottkor og Bjarte Hjelmeland som solist.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album

Alnæs/Andersen/Carstensen[rediger | rediger kilde]

Farmers Market[rediger | rediger kilde]

Album

Music for a While[rediger | rediger kilde]

Gammalgrass[rediger | rediger kilde]

Deltar på

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stian Carstensen i Store norske leksikon
  2. ^ Omtale fra Farmer Markets bandside Arkivert 28. august 2007 hos Wayback Machine.
  3. ^ HiBiscus møter: Stian Carstensen Arkivert 31. juli 2007 hos Wayback Machine., fra Høgskolen i Bergen's studentavis (28.03.2006)
  4. ^ Stian Carstensen på Blå fra Norsk Musikkinformasjon (11.10.2000)
  5. ^ Der var også gruppen Bullifister med Trygve Seim, Christian Wallumrød, Håvard Lund, Mattis Kleppen og Rolv Olav Eide.
  6. ^ Carstensen var i mars 2005 Ukas artist i P2
  7. ^ [1] Omtale av KORK-konsert

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]