Arquebus krigshistorisk museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arquebus krigshistorisk museum

Arquebus krigshistorisk museum
59°25′24″N 5°23′01″Ø
AdresseGardsvikvegen 20, 5563 Førresfjorden

Arquebus krigshistorisk museum er en museumssamling i Førresfjorden i Tysvær kommune med gjenstander fra okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig 1940-1945. Utstillingen legger vekt på handelsflåtens rolle under krigen, de maritime krigshandlingene og dagliglivet i krigsårene, spesielt i Nord-Rogaland og Sunnhordland. Museet er del av Haugalandmuseene, et regionmuseum for kunst- og kulturhistoriske samlinger i nordre Rogaland.

Bakgrunn, samlinger og virksomhet[rediger | rediger kilde]

Museet ble stiftet i 1980 og første utstilling i egne lokaler ble åpnet i 1995. Det er oppkalt etter kodenavnet «Arquebus» som motstandsmannen Sverre K. Andersen benyttet da han drev en illegal radiosenderBjoa i Vindafjord kommune.

Med sine 2000 m² innendørs utstillingsareal og mer enn 6000 utstillinggjenstander er Arquebus krigshistorisk museum en betydelig aktør, både innen forsvarshistorisk formidling og som turistattraksjon.[1] Haugalandmuseets krigshistoriske samlinger omfatter både sivile gjenstander og militære kjøretøy, våpen, uniformer og utstyr. Museet har også arkivmateriale, trykksaker, aviser, bøker og fotografier.[1] En del av samlingene kan knyttes til Nortraship, Milorg, Hæren og Marinen.[1]

Museet ligger 9 km øst for Haugesund, innerst i Førresfjorden langs E134.[1]

Okkupasjonshistoriske samlinger i Norge[rediger | rediger kilde]

Det er flere spesialmuseer og lokale samlinger som formidler norske forhold under andre verdenskrig. I tillegg har mange museer i Norge egne delutstillinger om krigen. Lista viser noen av de krigshistoriske samlingene av gjenstander fra okkupasjonen av Norge 1940–1945.

Troms og Finnmark
Nordland
Trøndelag
Møre og Romsdal
Vestland
Rogaland
Agder
Vestfold og Telemark
Viken
Midt-Norge

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]