Blomster i Soweto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Blomster i Soweto er en sang og et album utgitt av den norske pop-/countryartisten Marianne Antonsen i 1995. Sangen ble utgitt som singel og ble avspilt mye på NRK radio. Både låten og albumet fikk plasseringer på VG-lista.

Sangen[rediger | rediger kilde]

Blomster i Soweto er en fornorsket og omarbeidet utgave av den sørafrikanske mbaqanga-sangen Umqombothi, skrevet av Sello "Chicco" Twala og Attie van Wyk i 1987. Den sørafrikanske popartisten Yvonne Chaka Chaka spilte den inn og ga den ut i 1988, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den. Innspillingen regnes som en av de største klassikerne innen sørafrikansk popmusikk, og ble også brukt i den engelsk-italiensk-sørafrikanske filmen Hotel Rwanda i 2004. Låten bærer navnet til, og handler om, det tradisjonelle sørafrikanske surølet Umqombothi. Versene synges av Chaka på engelsk, mens mannlige korister synger på xhosa. Antonsens versjon handler i stedet om «Hector», som drømmer seg bort fra sin fattigslige eksistens i bydelen Soweto i Cape Town. Versene synges av Antonsen på norsk, mens mannlige korister synger på zulu.

Albumet[rediger | rediger kilde]

Albumet er sterkt inspirert av en tur som Antonsen tok til Sør-Afrika i forkant av innspillingen. Alle låtene handler om Afrika, og mange er kjente afrikanske sanger som Antonsen har oversatt og omarbeidet. Alle låtene har således et afrikansk musikkuttrykk, og sørafrikanske korister bidrar på flere av dem. Dermed skiller albumets musikalske uttrykk seg skarpt fra Antonsens tidligere og senere utgivelser.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

  1. «Blomster i Soweto»
  2. «Løven»
  3. «Mor Afrika»
  4. «Tilgi oss, Afrika»
  5. «Frigjøringsjubileum»
  6. «Send dem tilbake»
  7. «Din gud er svart»
  8. «Ubuntu»
  9. «6 stoler»
  10. «Nelson Mandela»
  11. «Sør-Afrika nasjonalsang» med Imilonji Kantu Choral Society

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]