Hopp til innhold

Hå gamle prestegard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hå gamle prestegard
LandNorges flagg Norge
Nettsidewww.hagamleprestegard.no/
Kart
Hå gamle prestegard
58°40′01″N 5°33′03″Ø

Hå gamle prestegard er et galleri for samtidskunst og for lokal kulturhistorie i vernede historiske bygninger. Stedet ble åpnet som kunst- og kultursenter i 1983 og er eid av Hå kommune. Stedet er plassert i et særpreget jærsk kulturlandskap med strand av rullesteiner. Den ligger i Hå kommune på Jæren og med jærkysten og Nordsjøen som nærmeste nabo.

Virksomheten er preget av samarbeid med kunstnere, forfattere og musikere, og ikke minst med andre institusjoner. Hå gamle prestegard har også et eget vennelag.

Hå gamle prestegard viser utstillinger av norske og internasjonale samtidskunstnere. Aktiviteten er lagt opp som et kulturelt møtested i et spesielt landskap. Egenproduserte kulturhistoriske utstillinger gjenspeiler de historiske epokene knyttet til stedet og samfunnsaktuelle tema.   

Hå gamle prestegård var tidlig ute med faglige stillinger som kunne være med og gi svar på spørsmål som handler om «hvem er vi?». Virksomheten framhever stedets karakter og er med på å underbygge jærsk mentalitet. Helt fra starten har Hå gamle prestegard hatt blikket rettet ut mot verden og trukket kunstneriske uttrykk og aktuelle samfunnstema til stedet.

Prestegardshistorie[rediger | rediger kilde]

Prestegarden er fra 1637 eller eldre. Det gamle hovedhuset på Hå gamle prestegard er fra 1787 og ble fredet i 1920. Vedtaket om freding ble opphevet i 1946. Huset var i privat eie fra 1921. I juli 1977 ga Hå kommune tillatelse til nytt våningshus, og deretter tok grunnarbeidene til. Det var da mange som våknet og mente at den gamle prestegården måtte reddes. Hå kommune kjøpte eiendommen i 1977.

I desember 1978 engasjerte kommunen arkitekten Per Line som ansvarlig for restaureringsarbeidet, mens stedet fikk det offisielle navnet «Hå gamle prestegard».

Restaureringsarbeidet tok til i 1979. De første utstillingene ble arrangert i 1983. Eva Watne ble tilsatt som daglig leder ved Hå gamle prestegard i 1988. Senere har stedet utviklet seg på flere felt og har i dag i dag 10,5 årsverk fordelt på 22 ansatte.

Dagens drift[rediger | rediger kilde]

To driftsbygninger er i dag[når?] utstillingslokale. I hovedhuset er det kafedrift. Stedet har og en fast arkeologisk utstilling med fornminne fra området omkring prestegården. Der finner man rester etter bosetninger fra steinalderen (8200 år gammel) og gravfelt fra folkevandringstid, Håfeltet, fra ca. 200 – 800 e.Kr.

Obrestad fyr sto før på prestegårdens grunn. Fyret er fra 1873 og ble automatisert i 1991. I 2005 ble fyret kjøpt av Hå kommune og driften lagt til Hå gamle prestegard. Fyret har i dag fyrmuseum, utstillinger og utleie av tre boenheter til besøkende hele året. Obrestad fyr ble fredet etter Kulturminneloven i år 2000.

Hå gamle prestegard er også kjent for sine foredrag om aktuelle tema innen kunst, litteratur og historie. Foredragsholdere er eksperter fra både inn- og utland.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]