Vebjørn Selbekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Vebjørn Kroll Selbekk (født 14. april 1969) er en norsk redaktør, journalist og samfunnsdebattant med et kristenkonservativt ståsted. Han er i dag redaktør i den kristne dagsavisen Dagen. Selbekk var redaktør for den Magazinet fra slutten av 1990-tallet og frem til den ble fusjonert med Dagen i januar 2008. Siden var han samfunnsredaktør i nyetablerte DagenMagazinet fram til han ble konstituert som sjefredaktør i 2010.[1] I samband med at Selbekk ble sjefredaktør ble avisens navn endret tilbake til Dagen. Han fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 etter at han valgte å trykke de såkalte muhammedkarikaturene.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Vebjørn Selbekk vokste opp i Meråker i Nord-Trøndelag og begynte sin karriere som skribent i Stjørdalens Blad. Han har ellers gått på Livets Ords bibelskole i Uppsala i Sverige og har i mange år vært en sentral person i et frikirkelig, karismatisk miljø i Norge. Kort tid før han ble konstituert som sjefredaktør i DagenMagazinet meldte han seg inn i Den norske kirke.

Selbekk ble omtalt i riksdekkende media første gang i 1993 i forbindelse med at han satt som komitemedlem av Folkeaksjonen mot Partnerskapsloven.[2]

Selbekk var 2. kandidat til Stortinget for Samlingspartiet Ny Fremtid i Nord-Trøndelag ved stortingsvalget 1993.[3]

Muhammed-karikaturene[rediger | rediger kilde]

Vebjørn Selbekk intervjues av nederlandsk fjernsyn under en støttemarkering etter det islamistiske terroranslaget mot satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015.

Selbekk ble landskjent da han som sjefredaktør for Magazinet 9. januar 2006 trykket faksimiler av tolv karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed fra Jyllands-Posten i Danmark i ytringsfrihetens navn. Mange muslimer følte seg dypt krenket av tegningene, og offentliggjøringen førte til voldsomme protester. Selbekk mottok flere drapstrusler, og det oppstod dramatiske demonstrasjoner, ambassadebranner og drap i den muslimske verden.

9. februar 2006 ble Vebjørn Selbekk anmeldt av den muslimske organisasjonen Al-Jinnah Foundation og lederen Khalid Mohammad for blasfemi og for å ha «satt norske liv i utlandet i fare ved å provosere med publiseringen av Muhammed-tegningene». Etter at Selbekk dagen etter offentlig beklaget seg ba Mohammed Hamdan, lederen i Islamsk Råd Norge, alle muslimer akseptere Selbekks beklagelse og legge striden bak seg.

På tiårsdagen for starten på karrikaturstriden, 30. september 2015, besluttet Fritt Ords styre å tildele Selbekk Fritt Ords Honnør. Redaktør i Jyllands-Posten, Flemming Rose, fikk Fritt Ords Honnør ved samme anledning. Honnøren er en påskjønnelse for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

Forfatteren[rediger | rediger kilde]

Selbekk har utgitt flere bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]