Vebjørn Selbekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Vebjørn Kroll Selbekk (født 14. april 1969) er en norsk redaktør, journalist og samfunnsdebattant med et kristenkonservativt ståsted. Han var redaktør for den kristenkonservative avisa Magazinet fra slutten av 1990-tallet og frem til den ble fusjonert med avisa Dagen i januar 2008. Siden var han samfunnsredaktør i den nyetablerte DagenMagazinet, fram til han ble konstituert som sjefredaktør i 2010.[1] Han fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 etter at han valgte å trykke de såkalte muhammedkarikaturene.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Vebjørn Selbekk vokste opp i Meråker i Nord-Trøndelag og begynte sin karriere som skribent i Stjørdalens Blad. Han har ellers gått på Livets Ords bibelskole i Uppsala i Sverige og i mange år vært en sentral person i et frikirkelig, karismatisk miljø i Norge. Kort tid før han ble konstituert som sjefredaktør i DagenMagazinet, meldte han seg inn i Den norske kirke.

Selbekk ble omtalt i riksdekkende media første gang i 1993, da i forbindelse med at han satt som komitemedlem av Folkeaksjonen mot Partnerskapsloven.[2]

Selbekk var 2. kandidat til Stortinget for Samlingspartiet Ny Fremtid i Nord-Trøndelag ved stortingsvalget 1993.[3]

Muhammed-karikaturene[rediger | rediger kilde]

Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristenkonservative avisa Dagen som i 2006 offentliggjorde danske karikaturtegninger av profeten Muhammed, intervjues av nederlandsk fjernsyn under en støttemarkering etter det islamistiske terroranslaget mot satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015.

Selbekk ble landskjent da han som sjefredaktør for den vekkelseskristne avisa Magazinet 9. januar 2006 trykket faksimiler av tolv karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed fra Jyllands-Posten i Danmark i ytringsfrihetens navn. Mange muslimer følte seg dypt krenket av tegningene, og offentliggjøringen førte til voldsomme protester. Selbekk mottok flere drapstrusler, og det oppstod dramatiske demonstrasjoner, ambassadebranner og drap i den muslimske verden.

9. februar 2006 ble Vebjørn Selbekk anmeldt av den muslimske organisasjonen Al-Jinnah Foundation og lederen Khalid Mohammad for blasfemi og for å ha «satt norske liv i utlandet i fare ved å provosere med publiseringen av Muhammed-tegningene». Etter at Selbekk dagen etter offentlig beklaget seg, ba Mohammed Hamdan, lederen i Islamsk Råd Norge, alle muslimer akseptere Selbekks beklagelse og legge striden bak seg.

Forfatteren[rediger | rediger kilde]

Selbekk har utgitt flere bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]