Vebjørn Selbekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vebjørn Selbekk
Vebjørn Selbekk @ I am Charlie Cartoon Festival in Norway - Photo by Persian Dutch Network (2015).JPG
Vebjørn Selbekk intervjues av nederlandsk fjernsyn under en støttemarkering etter det islamistiske terroranslaget mot satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015.
Født14. april 1969[1]Rediger på Wikidata (52 år)
Trondheim[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved NTNURediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, redaktør, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Vebjørn Kroll Selbekk (født 14. april 1969) er en norsk redaktør, journalist og samfunnsdebattant med et kristenkonservativt ståsted. Han er i dag redaktør i den kristne dagsavisen Dagen. Selbekk var redaktør for Magazinet fra slutten av 1990-tallet og frem til den ble fusjonert med Dagen i januar 2008. Siden var han samfunnsredaktør i nyetablerte DagenMagazinet fram til han ble konstituert som sjefredaktør i 2010.[2] I samband med at Selbekk ble sjefredaktør ble avisens navn endret tilbake til Dagen. Han fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 etter at han valgte å trykke de såkalte muhammedkarikaturene.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Vebjørn Selbekk vokste opp i Meråker i Nord-Trøndelag og begynte sin karriere som skribent i Stjørdalens Blad. Han har ellers gått på Livets Ords bibelskole i Uppsala i Sverige og har i mange år vært en sentral person i et frikirkelig, karismatisk miljø i Norge. Kort tid før han ble konstituert som sjefredaktør i DagenMagazinet meldte han seg inn i Den norske kirke.

Selbekk ble omtalt i riksdekkende media første gang i 1993 i forbindelse med at han satt som komitemedlem av Folkeaksjonen mot Partnerskapsloven.[3]

Selbekk var 2. kandidat til Stortinget for Samlingspartiet Ny Fremtid i Nord-Trøndelag ved stortingsvalget 1993.[4]

Muhammed-karikaturene[rediger | rediger kilde]

Selbekk ble landskjent da han som sjefredaktør for Magazinet 9. januar 2006 trykket faksimiler av tolv karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed fra Jyllands-Posten i Danmark i ytringsfrihetens navn. Mange muslimer følte seg dypt krenket av tegningene, og offentliggjøringen førte til voldsomme protester. Selbekk mottok flere drapstrusler, og det oppstod dramatiske demonstrasjoner, ambassadebranner og drap i den muslimske verden.

9. februar 2006 ble Vebjørn Selbekk anmeldt av den muslimske organisasjonen Al-Jinnah Foundation og lederen Khalid Mohammad for blasfemi og for å ha «satt norske liv i utlandet i fare ved å provosere med publiseringen av Muhammed-tegningene». Etter at Selbekk dagen etter offentlig beklaget seg ba Mohammed Hamdan, lederen i Islamsk Råd Norge, alle muslimer akseptere Selbekks beklagelse og legge striden bak seg.

På tiårsdagen for starten på karrikaturstriden, 30. september 2015, besluttet Fritt Ords styre å tildele Selbekk Fritt Ords Honnør. Redaktør i Jyllands-Posten, Flemming Rose, fikk Fritt Ords Honnør ved samme anledning.[5] Honnøren er en påskjønnelse for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

I 2015 ble han oppnevnt som medlem av Kringkastingsrådet[6], og i 2020 ble han utnevnt som medlem av regjeringens ytringsfrihetskommisjon.[7]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Selbekk har utgitt flere bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Vebjørn_Selbekk
  2. ^ «Selbekk blir sjefredaktør i DagenMagazinet». TV 2 (norsk). Besøkt 2. februar 2018. 
  3. ^ «VG - Kristenkjendiser mot loven (14.01.1993, s.25)». Arkivert fra originalen 26. januar 2016. Besøkt 4. februar 2010. 
  4. ^ ssb.no Stortingsvalget 1993 s.128
  5. ^ «Flemming Rose og Vebjørn Selbekk får Fritt Ords Honnør». Fritt Ord. 31. august 2015. Besøkt 3. april 2018. 
  6. ^ «Vebjørn Selbekk inn i Kringkastingsrådet». Journalisten.no - Nyheter og debatt om medier og journalistikk. Besøkt 2. februar 2018. 
  7. ^ Kulturdepartementet (14. februar 2020). «Presentasjon av medlemmene i Ytringsfrihetskommisjonen». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 14. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]