Hopp til innhold

Oslo Kammerkor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oslo Kammerkor er et av Norges ledende kor. Siden 2005 har Håkon Daniel Nystedt vært kunstnerisk leder og dirigent. Koret består av 24 sangere, en blanding av profesjonelt skolerte sangere og amatører med solid korbakgrunn. Oslo Kammerkor har samarbeidet med mange av Norges fremste musikere og artister gjennom en rekke konserter, plateutgivelser og radio- og TV-opptredener.

Oslo Kammerkor ble stiftet av Grete Pedersen i 1984.

Koret er kjent for sin allsidighet og evne til å variere mellom ulike sjangere – og har såvel gregoriansk og klassisk musikk som folkemusikk og jazz på repertoaret. Mest anerkjent er kanskje koret blitt for sin banebrytende utforskning av den vokale folkemusikken. Den gamle kvedertradisjonens enstemte religiøse folketoner er bragt inn i korsammenheng på en helt ny måte. Dette har resultert i platene Dåm og Bergtatt i samarbeid med kvederne Berit Opheim og Sondre Bratland. I den senere tid har koret videreført arbeidet med kvedertrasisjonen og folketonene, og skapt nye kunstneriske uttrykk i møtet mellom folkemusikken og den sakrale, klassiske kormusikken. På produksjonen Strid (2011) presenterer koret noen av disse møtene, i samarbeid med blant andre Kirsten Bråten Berg og Sondre Bratland.

Oslo Kammerkor har flere turneer og festivalbesøk i inn- og utland bak seg. Koret besøkte USA i 2007 og 2009, Italia i 2008, Japan i 2005 og 2008, Tyskland i 1987, 1989 og 2002, Baltikum i 1991, 1993 og 1996, og Frankrike i 1996, 2001 og 2002. Under EUs kulturbymønstring i København i 1996 representerte Oslo Kammerkor Norge. I september 2000 turnerte koret i Palestinsk område og Israel på oppdrag av Utenriksdepartementet. I tillegg kommer en rekke andre besøk i Danmark og Sverige. Koret har deltatt på festivaler og festspill over hele Norge, blant annet på OL på Lillehammer, Kirkens tusenårsjubileum på Moster i 1995, folkemusikkfestivalene i Bø og Førde, Kongsberg Jazzfestival, Kirkefestspillene i Kristiansand, Olavsfestdagene i Trondheim og en rekke ganger på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

Oslo Kammerkor har også gjennom opptredener støttet flere ideologiske og humanitære prosjekter som «Krafttak for kreft» (TV-aksjonen 1998), «Lys i Mørke»-aksjonen i Oslo (Kirkens Bymisjon), åpning av dagsenter for HIV-smittede i Oslo (Kirkens Bymisjon) og «Artistdugnad» i Oslo domkirke til støtte for flyktningene i det tidligere Jugoslavia.